Reklama

Reklama

Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva. Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic. Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi. Obě strany sice dosáhnou křehkého příměří, ale jen nakrátko. Napětí mezi lidskou a lidoopí komunitou narůstá, sílí i boj o moc uvnitř obou skupin. Tohle napětí může vyřešit jen fatální střet, po němž bude zcela nezpochybnitelné, kdo se stal vládcem planety Země. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 189)

srolyma 

všechny recenze uživatele

Tak nás zase zasáhla nějaká pandemie, která vyhladila téměř veškerou populaci a zbytky lidí živoří v ruinách San Francisca. V lese hned za městem zase vegetí početná kolonie cvičených mluvících opiček. Mají tu takové městečko z klacků, kde je i škola či porodnice. Obě skupiny o sobě navzájem nevědí, takže klídek, pohoda. Ale to jen do chvíle než lidi pocítí potřebu zprovoznit vodní elektrárnu, která je jako na potvoru zrovna v opičím království. A opičky lidi neradi. Opičky lidem nevěřit. Takže když se posléze dostanou ke zbraním, je na problém zaděláno. Trikové zpracování na jedničku. Ať už lidoopi nebo i trosky města. Potud super. Ale jinak celkem o ničem. Příběh slabý, nepřekvapivý. Nevyužitý potenciál. ()

Jedifilm 

všechny recenze uživatele

Neskutečně skvělý snímek. Oslovil mě moc. Propracovanost opičích pohybů a jejich řeči, to jsou prostě skvělé herecké výkony. Oslovuje mě to také z důvodu tématu... Já prostě fandím opicím... :D Jako člověk věnující se parkouru mám hodně rád pohyb opic a tento film je toho plný. Postava Caesara je velmi sympatická a taková inspirativní. Velmi vydařené pokračování prvního dílu :) ()

NightScene 

všechny recenze uživatele

Takže, na předchozí díl to prostě nemělo. Předchozí díl (jak už sem četl i u některých jiných komentářů) byl udělaný tak, že hlavní roli hrál příběh (který byl úžasný) a vedlejší roli hrály triky. V tomto díle je to udělané uplně naopak. A díky tomu jsem musel odebrat jednu hvězdu. Štve mě, že si to vzal na starost jiný režisér, neboť Ruprtovi Wyattovi to neskutečně sedlo a stvořil vynikající velkofilm s krásným příběhem a důrazem na emoce. Tento díl byl poněkud slabší. Jiní herci, efekty doplněné příběhem, no prostě mi to přišlo trošku odfláknuté. Samozřejmě byli tam i super scény, jako například, když se malé opičátko seznamovalo s lidmi atd..Několikrát mi dokázaly některé scény vykouzlit úsměv na tváři. Hrozně se mi líbil Caesar jako charakter samotný. Režisér z něj utvořil něco jako vzor pro všechny a hrozně se mi to líbilo. Myslím, že by z něj měl respekt i King Kong :) A můžeme zde vidět i to, že nejen lidé jsou "svině", ale může se to stát i mezi opicemi. Prostě tento díl mě nepotěšil jako ten před ním a proto dávám 80% ()

Toxie 

všechny recenze uživatele

Hrozně rád bych dal čtyři, ale ty postavy jsou děsně čenobílé. Klaďas je klaďas se vším všudy a záporná postava musí být jen hajzl a hotovo. Mě to prostě obtěžovalo. Žádný posun v charakterech. Ale jinak moc fajnová opičí podívaná. ()

Cerebrum 

všechny recenze uživatele

Z Caesara se nám stal velký státník, jak se patří, bojovník proti rasismu a bohužel opět ne držitel zlaté sošky za Best Motion Capture Performance (kéž by Akademie tuhle kateforii zavedla!). Co se týče popcornových sérií, tak patří opice k těm nejlepším a nejkomornějším zážitkům, které lze shlédnout. Přesto mám k dvojce zásadní výhrady a to bohužel kvůli nevýrazným lidským představitelům a předvídatelnému příběhu. Stále ovšem platí, že tahle frančíza chutná a voní jinak než většina bezkrevné mainstreamové produkce. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Keď som dal jednotke 5 hviezdičiek, tak bolo by odo mňa nespravodlivé, keby som ich teraz nedal. Kvalitatívne to totiž bolo na rovnakej úrovni, ak nie aj "o kapánek" lepšie. Je pravda, že dvojka trpela neduhom akéhosi prechodu medzi dvoma významnými udalosťami v celom epose a teda dejovo to muselo byť trochu klišé, avšak vizuálne a akčne to bolo neopísateľné divadlo, ktoré z tohto filmu robí jednoznačne najlepším blockbusterom roka spolu s filmom Na hrane zajtrajška. Naozaj som sa neodlepil oči od obrazovky celé dve hodiny a som neskutočne šťastný, že Planéta opíc sa dočkala takéhoto fenomenálneho prerodu. Úžasné. 85 % ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Za podívání to stojí, ale bohužel je ve filmu příliš mnoho klišé k tomu, aby se dal považovat za něco víc, než jen čistou zábavu a člověk si během jeho sledování neříkal - ach jo, tak tohle teda ne. ()

petrsponar 

všechny recenze uživatele

vynikající krásně natočené,opice krásně vykreslené jako opravdové wow jak je všechny nasnímali ty herce podobně jak to bylo s Glumem a všechno to natáčely v lese a pak k tomu dali nějaké kulysy nebo ve městě dali kulisy je v tom ta originalita ta práce co si s tím dali Jason Clarke byl dobrý neříkám vynikající,ale dobře svoji roli zahrál,a Andy Serkis jako Caesar no prostě dokonalý neznám jiného herce který s tak umí vložit do své postavy na 100procent .Považuji tento snímek za nejlepší z roku 2014.klaním se. ()

vodkasesemte 

všechny recenze uživatele

- Jak se bojí, sráč. Opičák mluví, a on má nasráno. Takovejdle zmrdu se musíme zbavit, opice, neopice. Naše společnost má dalekovětší problém, než si uvědomuje, protože je z těch kriplu už složená, a tak bude jen hloupě ukazovat na pro ni nebezpečné, rychlejší, silnější, chytřejší, prasata v lidskejch tvarech - Hned v uvodu jsem chtěl, aby ty opice někdo hned sejmul, protože je nesnáším, ale je to jen jejich primitivismus, tady si s lidmi vyměnili role. Hned o záběr dál s nimi musíte cítit. Nejsem rasista, kterej se orientuje jen na základě kuže, ale v našem světě je to naprosto legitimní, knučet bude zase jen nějaká nedoceněná čubka bez sebemenší zkušenosti se zvířaty nebo kontaktu s realitou, odpad společnosti, špína, která k těm zvířatím tíhne - Proč se diví, že opice mezi sebou komunikují, když mají ve městech getha? - Lidi nějak nemají věcy pod kontrolou, kde jsou všechny atomovky? - To je strašná připosranost - Ty filmy jsou zajímavý jen protože jsou o skutečnosti - Mluv pomalu, ty kriple, ještě nejsme s opičákama v aj tak daleko - Oni jedou do lesa a nenabijou si barerii? - Problém samotných opic je stejný jako ten náš, že ti slabší, většina, má ke skutečné podstatě dále než ke zvířatum uvnitř sebe, proto se ji Caesar postupně vzdaluje - Je lepší, když jedna privilegovaná vrstva vládne druhý, když jsou mezi bytostmi nepřekonatelné rozdíly, něco jako mezi člověkem a psem, jasně definované role - Potopenej křižník, co se tam doprdele stalo? - Zase je z toho rodinný drama, já mám ale smulu! - Ted tu máme dokonce jednookou opici (pořád nic?) - Dobře je přelstil! - Jako filmařsky to bylo dobrý, i myšlenka, ale nic převratnýho. Začátek byl lepší, nepřekonalo to moje představy - dobrej komentář Akisha: pruhledná a jednoduchá přesnídávka, která neuspokojí (nenasytí) ()

Knightey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se chystal dlouho, protoze me tahle tematika s opicema moc nebavi... A cekal jsem to, ze se budu nudit a odpocitavat cas do konce. Ani jedno se z toho nestalo. Kupodivu me to bavilo a docela i zaujalo. Samosebou, ze neco by se asi urcite dalo udelat lepe, ale za me davam 4*. ()

HellFireFery 

všechny recenze uživatele

Originalita prvního dílu se vytratila a děj "Úsvitu" se otírá již čistě o záchranu holého života ve světě, kde vypukla katastrofa rozměrů, které si nikdo z nás neumí představit. Samotné zpracování příběhu i filmu je opět na špičkové úrovni a nemám zde absolutně co vytknout. Škoda jen, že příběh nepokračoval hned po konci jedničky (James Franco to má jen drobné cameo) a jsme hned na začátku filmu ve zničeném světě. To je ale spíše jen můj osobní problém. Jinak filmu opravdu nemám co vytknout a patří mezi špičku toho, co v roce 2014 doputovalo do kin. ()

kramatos 

všechny recenze uživatele

Vyborná a nečekaná záležitost. Škoda jen kardinálních logických lapsů. Mimochodem nevim zda to byl záměr, ale Caesar vypadá jak šimpanzí verze Schwarzennegera. ()

Matrix007 

všechny recenze uživatele

Pak, že nejsou dobré filmy. Krom druhého dílu Jak vycvičit draka, čtvrtých Transformerů, Na hraně zítřka..... také ÚSVIT PLANETY OPIC. U filmu rozhodně žádná nuda. Ve srovnání s jedničkou, kde to bylo spíše o lidech je druhý díl právě naopak spíš o opicích. Výborné a určitě se podívat!! ()

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Kdo svede Válku o planetu opic?

Kdo svede Válku o planetu opic?

26.08.2015

Když v roce 2011 ožila filmová série o Planetě opic, jen málokdo od ní čekal takový kritický a komerční úspěch. Zrození planety opic vydělalo 481 milionů dolarů, Úsvit planety opic pak dosáhl až na… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama