Reklama

Reklama

Konec přehlídky

(seriál)
Trailer 1

Epizody(5)

Seriál Konec přehlídky se odehrává během formativního období britské historie - počínaje posledními lety vlády krále Edwarda do konce první světové války. V jeho středu stojí anglický aristokrat, jeho krásná manželka a mladá sufražetka. Uznávaný scénárista Tom Stoppard a režisérka Susanna Whiteová přinášejí pozoruhodný příběh lásky a zrady s Rebeccou Hallovou a Benedictem Cumberbatchem v hlavních rolích. Pohodlné jistoty edvardovské Anglie podléhají chaosu a zmaru. Anglický aristokrat Christopher Tietjens si bere za ženu Sylvii, krásnou ovšem tvrdou dámu, která čeká dítě, jež může, nebo nemusí být jeho. Christopher je rozhodnutý zůstat ke své ženě loajální navzdory řadě nevěr. Jeho život se však změní, když jednoho dne potká Valentine Wannopovou, neohroženou mladou sufražetku. Od třpytivého avšak povrchního světa londýnské smetánky k zákopy zjizveným bojištím ve Francii, seriál Konec přehlídky vypráví o jednom z určujících období minulého století, období, kdy staré jistoty byly svrženy a svět se naprosto změnil. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (67)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde kdysi napsal, že jediná horší věc, než přijít do řečí, je do nich nepřijít; no a já bych ho doplnila, že horší, než se dostat do řečí, je dostat se do nich neprávem. Nerovná manželská dvojice Cumberbatch-Hallová exceluje, ale celé to vypadá, jako by Stopard přepsal kauzu z nějaké edwardiánské obdoby Blesku a v duchu bulváru zatajil některé podstatné informace, takže chvílemi dost tápete, kdo je ten či onen a proč dělá to či ono. Stará dobrá Anglie z toho sice dýchá, ovšem ten dech poněkud zavání. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch herecky nestíhal za Rebecou Hall, ale to vôbec nevadí, pretože tento dobový seriál sa vydaril, samozrejme je treba odhliadnuť od toho, že v sebe nosí jasne predvídateľnú romantickú líniu. Sufražetky a prvý ešte ten akceptovateľný boj za ženské práva je tu znázornený dobre a páčil sa mi stret konzervatívnych a liberálnych hodnôt, ktorý bol zobrazený nenásilnou formou a príliš tú liberálnu stranu neprotežoval. Miniseriál, ktorý sa dá zvládnuť ako jednohubka. ()

Reklama

papaJA21 

všechny recenze uživatele

BBC v posledních letech tvoří to nejlepší na seriálovém nebi. Píšu to už nějaký rok, pokaždé když dám nějákému jejich seriálu 5 hvězdiček a píšu komentář. V tomto případě to bylo o to milejší a překvapivější, že jsem to vůbec nečekal. O seialu jsem vlastně vůbec neslyšel. Základem všeho je výborně napsaný scénář a bravurní herecké výkony. Cumerbatch je skvělý, příšerně přechytralý, puntičkářský, nejistý, sobecký. Úpěnlivě se brání rozpadu splečnosti jakou znal, poklesu morálky a osbní cti. A to jak ve své profesi, na poli dalo by se říct politického a vojenského poradce, tak v osobním životě, v náhledu na své dvě osudové ženy. Rebecca Hall mě překvapila ze všech herců snad nejvíce, je prostě skvělá, je tak skvělá, že pokaždé když ji vidím mám chuť ji dát par facek. A nakonec Adelaide Clemens, kterou jsem do té doby neznal. Její upřímně naivní a zapálená pacifistka je dojemná a navíc velmi krásná. Přestože je mini série převážně drama, o to víc musím ocenit tak přesně načasovaný a skvostě vytříbený humor. A pokud si teď vzpomenu na Panství Downton, musel bych mu v přímém porovnání s Přehlídkou ubrat tak tři hvězdičky. Tohle je prostě nádhera. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Po nadějném začátku, který mě zaujal výpravou, hudbou, příběhem i hereckými výkony, mě další díly víc a víc nudily. Tvůrci se snažili osvěžit příběh nápaditými záběry, ale Sylviina kontrola zrcátka postupně ztrácí kouzlo. Ale vydržel jsem do konce, abych se přesvědčil, jestli Tiejens překvapí Sylvii pohledem, který vyjádří jeho city. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Pokrok, změna a otřepané "každý konec je začátkem něčeho nového". Stejně jako se mění aristokratické sídlo rodiny Christophera Tietjense, tak se mění i britský venkov, společenský a politický řád, mezinárodní uspořádání i samotný hlavní hrdina, který se musí vypořádat se zpochybnění dobových přesvědčení a vlastních zásad. Povedená minisérie BBC šlape především v prvních dvou třetinách, kdy jsou základní premisy, vztahy a charaktery postiženy vcelku dostatečně. Závěr je malinko uspěchaný, přičemž je znát, že předloha byla kvůli omezenému prostoru osekána. Je to škoda, neboť určitě bylo ještě co říci. Na druhou stranu jsem se od série nemohl odtrhnout. Krása i nešvary eduardovské éry se mi dostaly pod kůži, ač byl dobový kontext vykastrován, jak to jen bylo možné. Samotný příběh lásky je poutavý, chemie funguje na výbornou a herecké trio Cumberbatch, Hall & Clemens (Adelaide je kouzelná sufražetka, jen co je pravda) exceluje. A ta analogie zkostnatělého společenského uspořádání imperiální Británie a setnutí pradávného a vznešeného cedru je naprosto precizní. Za první tři části bych dal i 9,leč takto musím 8/10! ()

Galerie (87)

Zajímavosti (4)

  • Seriál byl natočen podle stejnojmenné tetralogie Forda Madoxe Forda. Jednotlivé díly z let 1924 až 1928 nesou názvy "Some Do Not...", "No More Parades", "A Man Could Stand Up" a "Last Post". (gogos)
  • Jedná se již o druhé zfilmování tetralogie „Parade's End“ Forda Madoxe Forda. Prvního zpracování se dočkala již v roce 1964 v seriálu Theatre 625 (od r. 1964). (gogos)
  • Produkce první série začala v říjnu 2011. Natáčelo se hlavně v Belgii a Anglii. (gogos)

Reklama

Reklama