Reklama

Reklama

Konec přehlídky

(seriál)
Trailer 1

Epizody(5)

Seriál Konec přehlídky se odehrává během formativního období britské historie - počínaje posledními lety vlády krále Edwarda do konce první světové války. V jeho středu stojí anglický aristokrat, jeho krásná manželka a mladá sufražetka. Uznávaný scénárista Tom Stoppard a režisérka Susanna Whiteová přinášejí pozoruhodný příběh lásky a zrady s Rebeccou Hallovou a Benedictem Cumberbatchem v hlavních rolích. Pohodlné jistoty edvardovské Anglie podléhají chaosu a zmaru. Anglický aristokrat Christopher Tietjens si bere za ženu Sylvii, krásnou ovšem tvrdou dámu, která čeká dítě, jež může, nebo nemusí být jeho. Christopher je rozhodnutý zůstat ke své ženě loajální navzdory řadě nevěr. Jeho život se však změní, když jednoho dne potká Valentine Wannopovou, neohroženou mladou sufražetku. Od třpytivého avšak povrchního světa londýnské smetánky k zákopy zjizveným bojištím ve Francii, seriál Konec přehlídky vypráví o jednom z určujících období minulého století, období, kdy staré jistoty byly svrženy a svět se naprosto změnil. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (67)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch herecky nestíhal za Rebecou Hall, ale to vôbec nevadí, pretože tento dobový seriál sa vydaril, samozrejme je treba odhliadnuť od toho, že v sebe nosí jasne predvídateľnú romantickú líniu. Sufražetky a prvý ešte ten akceptovateľný boj za ženské práva je tu znázornený dobre a páčil sa mi stret konzervatívnych a liberálnych hodnôt, ktorý bol zobrazený nenásilnou formou a príliš tú liberálnu stranu neprotežoval. Miniseriál, ktorý sa dá zvládnuť ako jednohubka. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Chtělo to víc dílů, takhle je až nepříjemně patrné, že předloha musela být osekána až na dřeň - především ve válečných a zákopových scénách, které jsou mnohdy geniálně bizarní, je vidět ta časová tíseň nutící postavy objevovat se, dělat podivnosti a zase beze smyslu mizet (děda od koní apod.). Jinak skvěle zahraná, výpravně vypadající a v rámci možností velmi originální a nečekaně vtipná dobová sága. ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem si oblíbil. Disponuje zajímavými postavami, osudy, starou Anglií a v neposlední řadě válkou, kterou cítíte, přestože dlouhou dobu nedostane hlavní slovo a zůstává v pozadí. Zpočátku mi vadilo rychlé přeskakování děje a jakoby vynechávání některých událostí, postupně jsem si však na to zvykl a dokonce si to oblíbil, protože jsem musel dávat při sledování stále pozor, nicméně to nemusí vyhovovat všem. Tietjens je úžasná osoba, se skvělým charakterem a pro mě se stal jedním z nejlepších televizních charakterů... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco ve stylu Panství Dowtown, ale to jsem se pořádně spletla. Seriál se sice odehrává ve stejné době, ale napsal ho Tom Stoppard, takže místo lineárně vyprávěného příběhu tu máme spíš portréty bouřlivých vztahů v prudce se měnící době. Hlavně první díl byl až nepříjemnou mozaikou časově roztříštěných epizod, které si musí divák s námahou skládat a stejně mu toho spoustu nedochází. _____Po první epizodě se děj přece jen usadí, ale neztrácí na své razanci. Skvělé a občas matoucí dialogy a nejednoznační hrdinové. ____ Ano, nejednoznační, protože Christopher se dá brát z jednoho úhlu pohledu jako gentleman, hrdina a mučedník a jeho přelétavá žena jako nespokojená panička, co ho jen trápí, ale pod povrchem může být Christopher upnutý aristokrat, co zraňuje blízké nedostatkem empatie a nadřazeným odmítáním, zatímco Sylvie je emotivní žena, která se zoufale snaží vykřesat ze svého krutě chladného muže aspoň náznak emocí a za tuto snahu musí platit hlavně ona sama. Když on je genleman, který jednou ve vlaku podlehl svobodné vášni, aby ji pak po zbytek svého života držel na tak krátké uzdě, až se mu zařezává do krku. ____ Jak je výstižně ukázáno třeba ve scéně, kdy ona vyhodí z auta rozbité zrcátko, které jí před lety věnoval milenec, aby tak dramaticky předvedla, že už skoncovala s minulostí. Ale její muž Christopher nechá zastavit auto, aby jí to zrcátko v trávě našel a přinesl. Bože, jak gentlemanské gesto.... K čertu, jak nemilosrdný čin! Přinutit ji, aby si stále připomínala svoji vinu! ____ Je to tragický příběh (ne)naplněné lásky dvou lidí, kteří se k sobě bolestně nehodí. A Stoppard to napsal tak, že každému momentu, gestu i slovu můžete dát další a další význam. Tohle není nějaké vyšumělé sto let staré retro, tenhle seriál je naprosto současný. Je jako ta dřevená koule s otvory, která ma v sobě další menší kouli a ta ještě menší, a ta.... Drží pohromadě, ale prokluzují, nedají se srovnat a jsou trochu znepokojivé. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Divný děj, slabší než obvyklý anglický standart, dost se tam kecá, ale sledovat se to dá, ačkoliv to není úplně můj šálek čaje a sledovat to pozorně dá celkem zabrat. Ale to nevadí, herecky je to naprosto perfektní, Cumberbatch zklamal pouze podivným bloňdatým tupé, jinak ale hraje tradičně o sto šest a s Rebeccou Hall jim to perfektně sedne. Výprava je ale opět naprosto dokonalá. Stejně jako kostýmy, masky, atmosféra a herecké výkony všech ostatních, po téhle stránce to prostě nemá chybu. A i když mi to po dějové stránce možná úplně nesedlo, pořád je to vysoký nadstandart nad vším, co existuje mimo Anglii. Zasazení do 1. světové války je ale fajn, a rozhodně to celému příběhu dodává lepší nádech. Víckrát se na to pravděpodobně asi nepodívám (to říkám na rovinu), ale jsem velice rád, že jsem se k tomu dostal a že jsem minisérii Konec přehlídky viděl. Jo, a nemám problém s tím, doporučit to dál, takže tímto tak činím. 80%. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se již o druhé zfilmování tetralogie „Parade's End“ Forda Madoxe Forda. Prvního zpracování se dočkala již v roce 1964 v seriálu Theatre 625 (od r. 1964). (gogos)
  • Produkce první série začala v říjnu 2011. Natáčelo se hlavně v Belgii a Anglii. (gogos)
  • Seriál byl natočen podle stejnojmenné tetralogie Forda Madoxe Forda. Jednotlivé díly z let 1924 až 1928 nesou názvy "Some Do Not...", "No More Parades", "A Man Could Stand Up" a "Last Post". (gogos)

Reklama

Reklama