Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Recenze (289)

Hanecek 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker zde střihne mnoho hereckých poloh a všechny důvěryhodné. Tento film se mi líbí asi stejně jako Vykoupení z věznice Shawshank. A přitom tam nelétají auta do kamery, nasteroidovaný hrdina nepronáší ty "vtipné" hlášky a nemlátěj se ženský. ()

Edwin44 

všechny recenze uživatele

Vůbec se mi do tohohle filmu nechtělo, ale když jsem viděl to obsazení tak jsem si řekl, že tomu dám šanci. A dobře jsem udělal. Cecil Gaines vedl zajímavý život, od práce na bavlníkovém poli až po komorníka v Bílém Domě. Forest Whitaker byl naprosto skvělej a ostatní herci zejména ti kteří hráli různý prezidenty (vyzdvihl bych samozřejmě Alana Rickmana jako Reagana), nebyly o moc horší. Konec dost tlačil na emocionální stránku, ale to mě vůbec nevadilo, hrozně jsem si přál aby to dobře dopadlo. A naštěstí to vyšlo. Musím uznat že se teda podařilo sehnat opravdu skvělé herce, kteří sice hrají po většinou jen štěky, ale i tak. Ze začátku jsem si říkal že to přes dvě hodiny nevydržim sledovat film o černoších, ale opak byl pravdou, utekl mi jako voda a já musím dát aspoň za 4*. K 5* chybí jen to, že mohli aspoň říct jak dopadli ostatní vedlejší postavy (v titulkách) a taky lepší herečka než Oprah např. taková Whoopi Goldberg by tam nemusela bejt špatná. ()

Ravel 

všechny recenze uživatele

Tak černej film, že se mi ztratilo několik pixelů na obrazovce. Upřímně? Bylo to super, ovšem musíte to vypnout poté, co přijde za synem na demonstraci. Protože pak následuje brutální výplach mozku Obamou. To se mi chtělo skoro zvracet. ()

danihelka 

všechny recenze uživatele

Trochu mi příjde, že to patří do kategorie "Jen pro Amíky". Nijak oslnivé, více-méně duté a značně vyrychlené vyprávění o zlých bílých v Bílém domě, které mi je vlastně fuk. Na protirasistické agitky nemám náladu a ani mně nezajímají, protože jsem uvědomělý a vím, že to je v Kovbojsku už dávná hystorie a dnes je to nejdemo a nejmírovější stát ve vesmíru a přilehlém okolí. Spíš 2,5 ()

zetpi 

všechny recenze uživatele

Rasový problém a život jedného zberača bavlny, ktorý to svojou pokorou a oddanosťou dotiahol do bieleho domu (aká irónia). Biely mu zabili otca a on im verne slúžil. Nemal rovnaký meter ako ho mali biely na čiernych, a pritom ako jediný mal nato dôvod. Rasová problematika mohla byť vynechaná a film sa mohol viac sústrediť na hlavného hrdinu, ale to by celému filmu ubralo na kráse. Tento film nebol o komorníkovi. Tento film bol o všetkých farebných, ktorí boli utláčaní tou demokratickou krajinou, benchmarkom na dobro, a len Cecil bol protipólom, ktorý stále veril, že spravodlivosť príde i bez násilia a syn, ktorý mu nerozumel mu v tom nepriamo pomáhal. Nerozumeli si a zároveň sa ovplyvňovali. Ten film má všetko. A toho Obamu si na konci mohli odpustiť ;-). "Všetko, čo si, a čo máš, je od komorníka." ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 75%, - /James hrající JFK - to se tedy moc nepovedlo, trochu jakože "prásknem další film na téma běloši X černoši a podle skutečného příběhu"/, + /Forest a Oprah docela povedená dvojice, Foresta začínám mít docela rád, podle skutečného příběhu Eugena Allena - docela fajn, že to není vymyšlený/, hodnocení - docela slušný film, další na aktuální téma, ale taky docela místy zidealizovaný a s dobrým koncem, nicméně dalo se ()

Danny71 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů s antirasistickým námětem, kterého se Amerika zřejmě díky svému naturelu nikdy nemůže zbavit, nicméně film originálně a zajímavě uchopený. Vše stojí na herectví Foresta Whitakera; možná by film posunulo ještě o kousek výš, kdyby se autoři více zastavili u dění v samotném Bílém domě, které by mohlo být stejně tak zajímavé, jako rodinný příběh černošského komorníka. Ale i tak moc příjemné ()

Dr.Zelenka 

všechny recenze uživatele

Námět filmu není nijak nový, pojednává stejně jako mnoho jiných o právech černých obyvatel USA. Co je nové, že se jedná o určitou biografii člověka, který na jedné straně podporoval boj proti bílým, ale na druhé straně sloužil bílým, aby černí mohli bojovat. Vnímavější divák může ve skvělém hereckém výkonu Foresta Whitakera objevit tutéž rozpolcenou osobu, díky které film vznikl, která se trápí ze smrti svých blízkých, ze strachu o své blízké, ze strachu o svoji práci - že neuživí rodinu, ale ne ze strachu o sebe. Filmu bych možná vytknul to, že diváci zajisté čekají (alespoň já jsem čekal), na zobrazení změny ústavy USA, ale to se nestalo, kdo nezná historii USA, nejspíš by si myslel, že toho nedosáhli. Jako veliké mínus považuji komercializaci současné politiky v USA, kdy jsou použity záběry současné pana prezidenta Spojených států amerických, ale samotného mě nenapadá nic lepšího, jak zobrazit splněný sen hlavního hrdiny a všech ostatních utlačovaných, protože nyní v Americe může každý být každým. I přes určitou rozpolcenost v užívání autentických záběrů a přes schizofrenii scénáristů, kteří se nemohli shodnout, jestli natočit filmu o někom nebo film o historii černochů v USA, musím tvůrce pochválit. ()

Anubiska 

všechny recenze uživatele

Nemůžu dát víc než tři hvězdičky,a i to jen kvůli Forestu Whitakerovi,kterého mám ráda,je to totiž PAN herec. Film je průměrný ve všech ohledech a místy dost nudí. Asi je to tím,že mě boj černochů za svobodu nebere :-) ()

Turtle 

všechny recenze uživatele

Nezajímavé. Unylé. Jen s náznaky nějakého děje. Taková trochu propracovanější politická agitka. Taková modernější variace na blackploitation žánr. ()

viax 

všechny recenze uživatele

Trošku zklamání, snad to neměl hrát Whitaker. Pro mě má stále stejný výraz a těžko s nim sympatizuju, i když ve chvílích, kdy mu ubližovali, bych je zabila. Nespravedlnost mě vždy ničí. ()

Tereza11 

všechny recenze uživatele

Temnota nedokáže zahnat temnotu...to dokáže jen světlo... Líbilo se mi z jakou lehkostí tento film plynul, upřímně na mě udělal mnohem větší dojem než opěvovaný 12 let v řetězech... Zkrátka působivé vypravění s pár silnými momenty... ()

celnarova 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný film, jak jsem tu viděla tak někdo napsal že to nemělo obsahovou sdělnost???? To je životopisný film, který popisuje život jednoho komorníka, nevím co by lidé chtěli mít vše v životopisném filmu. Prostě krásně zpracováno. Téma rovnoprávnosti afroameričanů mě vždy láká. Třeba krásný film je The Help cz je to Černobílý svět, který je na stejné téma. ()

Reklama

Reklama