Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Danny Strong | Hudba: Rodrigo Leao | Produkcia: Pamela Oas Williams, Laura Ziskin, Lee Daniels, Buddy Patrick, Cassian Elwes | Distribúcia: The Weinstein Company | Štúdio: Laura Ziskin Productions, Windy Hill Pictures, Follow Through Productions, Salamander Pictures, Pam Williams Productions | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 167,743,114 $ || Obyčajný životopisný film so všednou výstavbou scenára a rutinnou réžiou. Jediné, čo to hádže do príjemného priemeru, sú herecké výkony, obzvlášť Foresta Whitakera. Ako nakuknutie do komory bieleho domu za vlády rôznych prezidentov predsalen zaujímavé, a to hlavne čo sa týka ich vzťahu k rasovej otázke. 68% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Rutina, bez šťávy, nápadů a koulí, která potěší snad jen bohatým hereckým ansámblem především v rolích amerických prezidentů. Komorník je v podstatě jen povrchním, černobílým (sic!) svědectvím, které ukazuje všechny postavy a činy přesně v tom světle, v jakém je čekáte. Nic navíc. A že to celé vede v podstatě k blahořečení Obamy (že by film na objednávku?), to je vám jasné zhruba v polovině. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se vyděsila, že půjde o další dávku multikulturalismu a politické korektnosti, které média za poslední léta zcela zdiskreditovala. (Dnes v podobných podmínkách a opovržení pracuje mnoho zaměstnanců, bez ohledu na barvu pleti.) Ale děj nabíral na obrátkách a bavil mě. Příběh malého chlapce, který přišel o oba rodiče a postupně se vypracoval až do Bílého domu. O fungování Bílého domu jsem se ledacos dozvěděla, o 7 amerických prezidentech, kteří se vystřídali za 30 let působení Cecila Gainese v roli komorníka, taky. Také o tom, jak vypadá skutečný rasismus a že je dobře, že byl vymýcen. Hodnotím nadprůměrně. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdo nechodí do kina pravidelně, ten snad ani nemohl zaregistrovat, že se jím nějaký Komorník prohnal. Trošku jsem doufal, že to zachrání ČSFD sál, ale nestalo se, a tak jsem kvůli Forestovi musel vstávat před polednem. On ale jakoby to věděl, lišák jeden ušatej, a odměnil mě tím, čemu já říkám příjemná selanka proložená kumštem. Jestli je otázka rasismu ohraná nebo ne se mně zeptejte, až budu černej; vytýkat kvalitnímu bijáku námět je stejná volovina, jako se zlobit na Andreu, že mě dostala na ty stejný kecy jako Nikča. Jednou mě to prostě bavilo a basta fidli. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Komorník má mnoho spoločného s filmom Forrest Gump, ale jeho tón je podstatne vážnejší. Podobne ako oscarový 12 rokov v reťaziach rozpráva o ťažkom živote černochov a ich postupnom získavaní práv. Sledujem príbeh komorníka - sluhu v Bielom dome, ktorý nám rozpráva svoj príbeh od ťažkého detstva až po šťastnú starobu. Jeho životom sa križujú významné historické udalosti , ale hlavne rôzny prezidenti, z ktorých najviac priestoru dostal pochopiteľne Kennedy. Film odhaľuje i komorníkov rodinný život a jeho nezhody so synom - členom Čiernych panterov. Najlepšou scénou je u mňa debata pri večeri, kde sa bavia o filme In the Heat of the night a S. Poitierovi a hádka ktorá nasleduje. F. Whitaker podal tradične skvelý výkon a ak tento herec patrí k vašim obľúbeným, tak film určite nesklame. V menších úlohách prekvapia speváci Lenny Kravitz a M. Carey. 80%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)

Reklama

Reklama