Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 3

Recenze (289)

tron 

všechny recenze uživatele

Komorník mal všetky atribúty veľkej oscarovky (v titulnej úlohe uznávaný charakterový herec, jeho ženu hrá slávna televízna moderátorka, v rolách prezidentov sa objavujú známe mená, dej sa odohráva naprieč desaťročiami, je o rasizme a vzájomnom rešpekte a úcte), ale iba teoreticky. Prakticky je to veľmi slabé, nudné a Whitaker, za bežných okolností veľký sympaťák, mi pripadal nesympaticky (a keď hrá dôchodcu, vyzerá ako z paródie Leslieho Nielsena). Z deja vypadávajú dôležité okamihy, aj postavy. To, čo zostalo, je spravidla rapídne nezáživné. Najlepšie je to v momentoch ukazujúcich bežné povinnosti v Bielom dome. Tu je síce povrchný a väčšinou ide o sled nesúvisiacich scénok (WC, atentát na JFK), ale stále lepšie, ako sledovať depresívnu manželku závislú od alkoholu a depresívneho syna u Čiernych (depresívnych) panterov. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po znásilnení matky a zavraždení otca, opúšťa Cecil svoje rodné mestečko. Po rôznych zhodách náhod, mnohých vystriedaných zamestnaní v hoteloch, prichádza ponuka na prácu, ktorá sa neodmieta - komorník v sídle "najmocnejšieho muža sveta", prezidenta USA. Opäť jedna z drám s mnohými hlbokými myšlienkami, ktoré nútia diváka zamyslieť sa, či bolo, a už je všetko tak ako má. Téma rasizmu totiž "nikdy" neutíchne. Snímok je veľmi slušný a obsahuje všetky atribúty dobrej drámy. Škoda, že si režisér neodpustil ten patetický, propagačný záver "About The Black man in The White House". ()

Reklama

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Od Danielse jsem viděl zatím jen Reportéra z minulého roku, což byla prvotřídní kravina. Proto jsem byl mile překvapen, že je schopen natočit i něco koukatelnýho a vyprávět příběh Cecila Gainese. Zhruba do půlky jsem velmi spokojenej, ale po hodině z toho vznikne splašenej kůň, který rychle chvátá do cíle, ale cestou poztrácí skoro všechno, co po cestě posbíral. Prostě ta změna tempa a posouvání se po letech skokem mě vymlátila ven z příběhu, kam jsem byl v první části slušně vtažen. Skloubit zásadní momenty v životě komorníka a zároveň i všechny historické události okolo Bílého domu, aby film působil trochu uceleně, se Danielsovi moc nepovedlo. 70% ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Rutina, bez šťávy, nápadů a koulí, která potěší snad jen bohatým hereckým ansámblem především v rolích amerických prezidentů. Komorník je v podstatě jen povrchním, černobílým (sic!) svědectvím, které ukazuje všechny postavy a činy přesně v tom světle, v jakém je čekáte. Nic navíc. A že to celé vede v podstatě k blahořečení Obamy (že by film na objednávku?), to je vám jasné zhruba v polovině. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta všetkým, ktorí bojovali za ľudské práva (nielen v USA). Sledujeme to najhlavnejšie obdobie zrovnoprávňovania afroamerického obyvateľstva na živote jedného komorníka v Bielom dome, ktorý sa najskôr o politiku nezaujíma, no keď ste dennodenne v kontakte s americkými prezidentmi a počujete ich rozhovory, ťažko je zostať apolitický. Film však výborne pôsobí aj ako rodinná vzťahová dráma a ťažko hľadať nejakú slabinu, pretože je to naozaj silný a emotívny zážitok so skvelým Whitakerom a hviezdnym obsadením prezidentov. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama