Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (369)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Myslím, že všem, co se zajímají o záhady, neunikla ta jedna z největších a dosud nevyřešená - Djatlovova výprava. Není třeba zabíhat do popisu podrobností a nechť si každý vyhledá informace na vlastní pěst. Ze změti těch několika teorií, z nichž každá má své pro i proti, vznikl tento fiktivní "found footage" horor o mladistvé expedici, která jde ve stopách oné nešťastné výpravy. Rozjezd, jenž tu většina kritizuje, mi přišel v rámci seznámení se členy vcelku podstatný a nijak mi k příběhu nevadil. Právě díky němu následně v průběhu filmu se postupně a efektivně přidávají polínka do kotle a vše vede k šokujícímu finále. Atmosféra mě dobře vtáhla a bavila mě po celou dobu. Dokonce i pointa a příběhové kličky mě nadchly s tím, že má pozornost zůstala zakotvená. Vytkl bych snad jen ty laciné CGI efekty v závěru, protože lehce zkazily dojem. Ovšem atmosféře naštěstí nijak neubraly. Za mě se rozhodně nejedná o vyloženě nepovedené FF, bylo na co koukat, ne že ne. Jen je výsledek takový lehký nadprůměr a natotata se z tohoto pozoruhodného tématu dalo vykřesat o dost více. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Co na to říct, zase mě to bavilo no. Má to svou atmosféru, líbil se mi celý ten koncept výpravy po záhadném umrtí ruských turistů. Do scény, kdy se někam leze je to výborná atmosférická pecka, která je temná, ikdyž se vlastně nic neděje, ale přesto víte, že tam něco je. No co se týče filmu po scéně, kde se někam leze, jede film už rychle z kopce, protože scénaristovi asi dopsalo pero a tak něco nahonem vymysleli. Ikdyž jsem to pochopil, radost jsem z toho neměl. Je jasné, že herci jsou nesympatičtí atd. To neřešte. Vychutnejte si to prostředí a atmosféru. Jedno z těch povedenějších FF. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nejhorší FFko, které jsem měl tu čest vidět. Když už nic, jedná se o příběh podle skutečné události, která je více než zajímavá, takže vás (snad) donutí si i něco nastudovat. Vztaženo k tomuto se dá už jen spekulovat, jakým způsobem tvůrci filmu pojali zakončení, no já bych tipl, že poměrně svérázně, ale což, poškrabat na hlavě mě to donutilo. Jako další plus hodnotím zimní téma v horkým létě, které mě vždy potěší. I přestože se film rozjede až ke konci, kde si tvůrci asi vsadili na vlastní karty, nemám důvodu dávat podprůměrné hodnocení. 65% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Moc rád bych, aby se mi film líbil, ale prostě nemůžu. Zdlouhavé úvodní představování studentů mi lezlo na nervy, mužici a samohonka, babka s ikonou Krista v pozadí mi lezli na nervy, přehnané hysterické reakce při jakémkoliv zvuku mi lezly na nervy... Od objevení dveří to začalo být zajímavé, teorie střídala teorii, aby nakonec přišla teorie podle mne hodně přitažená za vlasy, a vlastně nic neřešící. Chvílemi to mělo skvělé efekty, sem tam i napětí, ale celkově mě to zklamalo, potenciál byl vyšší. A hlavně - běžte už s found footage do pérdele a začněte zas točit normální filmy. Sice bude nutné napsat poněkud komplikovanější scénář, ale vo to de, kurňa! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Co taky čekat od filmu, jehož scénárista se jmenuje Vykram?! Vykrámaný pissálek si zřejmě utíral rektum do starých ruských novin a tu si všiml vybledlé fotografie turisty Datlova, pročež znovu zatlačil, dal plný průchod své omezené fantazii a echajíce vypotil neskutečně nudnou a neoriginální hovadinu. Sýry v díru, tedy chtěl jsem říct mezery v logice, nevychytal ani dávno mrtvý, bývalý režisér René, kterému se při teleportaci z domu paní Dejvisové patrně špatně poskládaly molekuly a zůstal mu místo hlavy hrnec na špagety. Navíc celé to martýrium okořenil fajn fetišem, kterého už začínám mít poslední dobou plnou prdel a až budu velký a vlivný, celoplošně zakážu ruční kamery. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)
  • Holly (Holly Goss) ve snímku říká, že tělu Zinaidy Kolmogorovové chyběl jazyk v ústní dutině. Ve skutečnosti byla bez jazyka nalezena mrtvola Ljudmily Dubininové. (Tristaver)

Reklama

Reklama