Reklama

Reklama

Hluboko v oregonských lesích se ukrývá dobře vycvičený zabiják Aaron Hallam (Benicio Del Toro), který utekl ze služby u speciální vojenské jednotky. Když brutálně zavraždí čtyři lovce, zvláštní agentka FBI Abby Durrell (Connie Nielsen) požádá o pomoc L. T. Bonhama (Tommy Lee Jones). Ten jediný jí může pomoct. Bonham je v důchodu, a tak zpočátku váhá. Roky strávené u speciálních jednotek tím, že učil ostatní vojáky, jak zabíjet, nechal daleko za sebou. Ale pak si uvědomí, že vrahem je jeden z jeho bývalých „žáků“. Musí ho zastavit, a proto se vydá do lesů úplně sám. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (316)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) Štvanec je film, který nám jistě připomene spousty ostatních filmových záležitostí, třeba i byť jen vzdáleně, ale přesto. Velká škoda, že je tu poměrně dost nevyužitý potenciál. Mohlo to být opravdu lepší a lepší. Takže zde nemůžeme hledat nějaké zásadní chyby až na pár do oka bijících ( i když ne moc velkých) nelogických děr. Spíš bych od každého filmového aspektu něco přidal a mohlo to být celkově velkolepějších. Aspoň 15-20 min navýšit minutáž, o pár mega zvýšit rozpočet, dát víc vyvražďovacích scén, obohatit scénář, přidat nějaké flashbacky navíc, dopilovat charaktery učitele a trénovaného zabijáka atd. No prostě to i působí dost televizním dojmem, přesto mi to 1 shlédnutí udělalo docela radost. I jsem si s úsměvem na tváři říkal, že snad sleduju obdobný příběh prvního Ramba, zde – coby zlotřilou hlavní postavu vojáka, který podlehl traumatem z války (tím horším – nerozeznával kladné a záporné lidi), takže zabíjel kdekoho. Bavil mě úvod (boj proti srbům), prostřední část už měla trochu jednodušší a horší pojetí, kde jsem si párkrát ťukl na čelo, ale poslední cca 25 minutovka byla už docela svižná a napínavá. V tomto snímku se našlo pár surových a krvavých zabití a finále mezi narušeným vojákem a jeho učitelem obsahovalo velmi slušný duel, kdy se vyměnilo dost ran a spoustu řezných a profesionálních řezů nožem. Benicio Del Toro byl zde přímo skvělý – do role vojáka – zabijáka, se zde hodil naprosto skvěle. Tommy Lee Jones jako jeho učitel mě zde též bavil, působil ale přirozeným dojmem a jeho roli profesionálního učitele zabijáka jsem mu až tolik nevěřil, ale co. Ostatní herci bez problému. Soundtrack od Briana Tylera byl obstojný (v té době teprve začínal). Nevím, co k tomu více dodávat ? Ať už můj komentář vypadá jakkoliv, s tímto filmem nemám větší problém. Víckrát ho asi už neuvidím, chtělo toho dopilovat dost, ale o nějakém zklamání zde nemůže být moc řeč. Nadprůměrná jednohubka, která jednou zabaví (především fanoušky old school filmů), možná i na to druhé shlédnutí. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na konec za moc tento docela slibně se rozjíždějící thriller s jinak charismatickým Jonesem ( L.T. Bonham) nestál. Vyzdvihl bych jen ukázkové souboje tělo na tělo, režii a pár scén jako tu na mostě s vlakem a konečnou rozhodující scénu s noži..Naopak bylo zde i dost dalších věcí, nad kterými zdravý rozum, jak se říká, zůstává stát. Ostatní herecké výkony jen průměrné, spíše nevýrazné, avšak značně tu nahrazují právě všechny ty nudné ne-akční pasáže..Nic nového pod sluncem co se týče námětu a celkem slabého scénáře..Takže za 3*, pustěte si radši Ramba. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Tady někdo viděl Uprchlíka a Predátora a pokusil se je zkloubit dohromady. Film je zmatený a motivace postav k jejich činům je zvláštní. Zkrátka je to podivnost. Střih sem, pak tam, honem sem, zase tam... Co se mi líbilo: Tommy Lee i Del Toro skvěle hrají dva ulítlé podivíny a jejich střet (zvláště ten první) je opravdu originální kousek - žádné kung-fu ani box. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Když už nic, tak určitě závěrečná píseň: The Man Comes Around (Johnny Cash) .......... Možná nevíte, že: a) Benicio Del Toro si během rvačky s Tommy Lee Jonesem zlomil zápěstí, čímž zastavil na čtyři měsíce natáčení a díky tomu se posunul i datum premiéry. b) Hodně scén se natáčelo v Portlandu (Oregon, USA), protože tam často prší a scénář vyžadoval deštivé počasí. Bohužel v Portlandu v době natáčení taky nepršelo. c) Během natáčení Tommy Lee Jones a Benicio Del Toro nosili mokasíny z buvolí kůže, ušité na míru. d) Některé postavy mají příjmení slavných rockových muzikantů: Bonham (John Bonham, Led Zeppelin), Kravitz (Lenny Kravitz), Van Zandt (Steve Van Zandt), Zander (Robin Zander, Cheap Trick), Powell (Cozy Powell) a Richards (Keith Richards, The Rolling Stones). ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je to příběhově klišovité a poněkud blbé. Nad pohnutkami postav radši moc nepřemýšlet, avšak Benicio Del Toro jako zmagořená mašina na zabíjení a Tommy Lee Jones jako jeho bývalý učitel a mentor, který však nikdy nikoho nezabil, jsou oba výborní. Tu spjatost jejich duší s přírodou jsem sežral, nehledě na neotřesitelnost jejich pozic ve filmu, nehledě na jejich nezničitelnost, přehnanou dokonalost. Prostě duel lovce a stopaře, kterému Friedkin dodal ten správný naturalistický drajv. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Režisér William Friedkin oslovil tehdy začínajícího skladatele Briana Tylera poté, co jej zaujala hudba, kterou zkomponoval pro snímek Lovec démonů (2001). Poté Tyler získal za soundtrack ke filmu Štvanec (2003) řadu ocenění a jeho kariéra od té doby stoupala. (D.Moore)
  • Obě hlavní postavy, Aaron i L.T., používají bojové umění nazvané Sayoc Kali, jež je z větší části založené na boji s noži a má původ na Filipínách. (Matty)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Reklama

Reklama