Reklama

Reklama

Divergence

  • USA Divergent (více)
Trailer 1

Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat. (Bontonfilm)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 127)

mzss1 

všechny recenze uživatele

|83%| Nějak tyhle teenegerské záležitosti nevyhledávám, ale přesto jsem momentálně rozhodnut dát jim šanci. Holt, některé mi nesednou, další třeba jo. Jsem velký žánr akčního žánru, který už bohužel zaniká – alespoň tak to vidím já. Takže nyní k tomuhle. Divergence je rozhodně zajímavý a vydařený snímek, který mě zaujal a bavil po celý čas. Příběh a nápady to má dobrý – rozdělení lidí na 5 frakcí podle povah, to se jen tak nevidí. Akce, efekty – to vše je tu rozloženo tak nějak v rozumné a nepřehnané míře. Herci jsou v pohodě. Hlavní hrdinka Shailene Woodley byla taková svá, na nic si nehrála a tak to mám nejradši. Theo James jako hrdina hned po boku Shailene mi také celkem sednul. Ostatní – bez kritických připomínek. Líbilo se mi, jak film nenáročně plynul, mnoho zajímavých scén to obnášelo. Hudba byla docela vydařená. Abych mohl dát plný počet hvězd, tak bych ještě trochu obohatil scénář, zreálněl akci ve finále, která byla místy úsměvná. A celkově se v tomto žánru mladých začínám nově pohybovat, ale přesto jsem hodně spokojen, těším se na další díly. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Post-apokalyptický svět (respektive Chicago... XD) rozdělený do pěti frakcí, který by nemohl fungovat, ani kdyby se jeho "autoři" na hlavu stavěli. Existují v něm totiž pouze zemědělci ručně obstarávající potravu (Mírumilovní), prostě žijící samaritáni zastávající funkci doktorů z roku nebreč, jimž byla pro jejich nesobeckost dána výsada frakcím "vládnout" (Odevzdaní), "lehce" namyšlení knihomolové zabývající se - vzhledem ke stupni vývoje společnosti - totálně nepotřebnými věcmi (Sečtělí), zákonodárci, matky a otcové zavedeného systému, trpící velikážským komplexem a pocitem, že to oni by měli vládnout (Upřímní) a anarchisticky vyzerající policie (Neohrožení) s úkolem... Co mají vlastně za úkol? Stanovená pravidla se neporušují, Divergenty od ostatních nerozeznají a lidí / bezdomovců, kteří byli z frakcí vyloučeni (převážně jimi samotnými XD), si většinu času nevšímají. Kromě, podobně jako třeba Komunismus, nereálného penta-systému se může "Divergence" pochlubit také tou nejklišovatější romantickou linkou, jakou si lze představit (totéž platí i o lince týkající se rodiny a "velkého rozhodnutí" hlavní hrdinky, ale nebudu zbytečně spoilerovat), snadno zaměnitelnými vedlejšími postavami, spoustou nablblých a (nechtěně?) dvojsmyslných dialogů a záporačkou, která je (snad jako jediná) naivně přesvědčena, že za připravovanou čistkou stojí dobro společnosti a nikoli osobní prospěch některých jedinců. Tak proč 4*, ptáte se? Protože tohle je přesně ten typ filmu, který je tak blbý, až je skvělý, respektive zatraceně chytavý (nehledě na to, že je dobře udělaný a má povedený soundtrack), takže na další díl se více než těším. Mně dosud neznámá Shailene Woodley zaujala (čekám podobný kariérní boom jako v případě Jennifer Lawrence) a Theo James se mi snad konečně vryl do paměti (prozatím se mu to nepovedlo ani prostřednictvím mého milovaného "Underworldu"), ale nejlepší byl stejně evil Jai Courtney. P.S.: Ano, "Divergence" je svým způsobem skutečně něco mezi "Hunger Games" (***) a "Stmívaním" (*), z prvního má příběh (mladá dívka a její nečekaná transformace v hrdinku, boj proti systému, náhlé city ke spolubojovníkovi atd.), z druhého přeslazenost (např. tupé zaláskované pohledy). Milostného trojúhelníku a dalších pí*ovin jsme ale naštěstí ušetřeni, takže když film budete brát s rezervou... může se vám... tak jako mně... líbit.:-) ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Koukatelné sci-fi, které je pro mě díky očekávání srágory příjemným překvapením. Nemůžu říct, že jde o nějakou pecku, ale i přes tučnou stopáž mě divergenti dokázali pohodlně zaujmout a udržet si mou pozornost. Neil Burger vzbudí v divákovi šikovně zvědavost hned v začátku, z čehož potom těží po zbytek filmu, čímž bych zhodnotil více než první půlku filmu jako lepší. Zbytečné obavy jsem měl z neznámých tváří, protože hlavní dvojce, resp. hlavní hrdinka, je velice sympatická, takže jsem neměl problém jí fandit a nechat se místy i lehce napnout. Ale abych jen nechválil, tak celý film je zbytečně light množstvím krve počínaje, přes žádné zvraty, až po pár logických kiksů. Celkově je to tak na 3,5*, přičemž z milého překvapení dávám čtverec, ale například Enderova hra se mi líbila z této přizdiseroucí sorty o kousek víc. 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další z té řady teen hloupostí, jejichž předlohy měly komerční úspěch, takže je jasné, že se musí dočkat filmu. A nejen to, rovnou celé trilogie doufajíc, že se za ty tři roky najde novej bestseller, jinak by musel přijít prequel nebo tak něco. Každopádně i přes moje počáteční předsudky pramenící už z principu, jakým Hollywood nastavuje tvář převážně puberťačkám, neříkám, že se jedná o úplný paskvil. 130 minut je celkem dost, ale jinak to víceméně odsýpá v pohodě, Neil Burger zvládl svojí práci přesně tak, jak to studio chtělo, obsazení taky není úplně špatné (až na šíleného Courtneyho), ale je to prostě takové obyčejné, ničím nevyčnívající a vše sázící na svou cílovou skupinu. Nic víc, nic míň. Jedna z těch sérií, kterou za deset let nikdo nedokáže odlišit od těch ostatních...60% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Svět tohoto filmu nedává smysl ani na té nejelementárnější úrovni. Proč by mělo trvalý klid a mír zajistit rozdělení společnosti do pěti oddělených frakcí? Systém, který odděluje děti od rodičů, vytváří stovky "bezkastovních" vyvrhelů, a přitom se zdá, že všichni tak nějak tiše souhlasí s tím, že to funguje? A pokud to teda funguje, každý je tam, kam patří, je klid a mír ... tak k čemu taková společnost potřebuje kastu právníků? A policejní kastu? Anebo naopak, to těch pět úzce profilovaných kast zastává všechna potřebná povolání? Kolik tam vůbec žije lidí, zdá se, že moc ne? A proč to vůbec řeším, když si nad tím svého času pravděpodobně pubertální autorka knižní předlohy taky ani nepovzdechla? A v té konspiraci inteligentních šlo o co přesně? No že se vůbec ptám. Hlavně že je prostor pro to, aby se pubertální kravka (které máme fandit, prestože první rozhodnutí, které ve filmu udělá, se dá shrnout jako "nechci pomáhat lidem, to radši půjdu za těma sexy sportovcema, protože jsou cool) zaláskovala do urostlého hezouna. Tyvole. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (39)

  • Jelikož české znění filmu vznikalo v době dabingové krize, kdy bylo mnoho dabérů zastupováno agenturou, která měla smlouvu jen s několika studii, nepropůjčila postavě herečky Kate Winslet (Jeanine) český hlas její dvorní dabérka Jitka Ježková, jak tomu bylo dlouhá léta zvykem, ale Zuzana Slavíková, která už tak učinila již o několik let dříve ve filmu Iris (2001). (funhouse)
  • Jeremy Irvine bol prvou možnosťou do roly Tobiasa Eatona (Theo James), ale odmietol to, pretože nechcel byť považovaný za "teen idol". (Mery235)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Sherlockova sestra míří do kin

Sherlockova sestra míří do kin

11.01.2018

Vlna young-adult sérií nám po Stmívání, Hunger Games a Divergenci trochu utichla (už nás čeká jen třetí Labyrint), ale nebojte se – další filmy jsou za dveřmi! Elizabeth Banks chystá Rudou královnu,… (více)

Nalaďte si novou fantasy

Nalaďte si novou fantasy

14.06.2015

Twilight sága je za námi a Hunger Games a Divergence také brzy dospějí ke svým filmovým koncům. Hollywood tak hledá nové dívčí látky, které by mohly lámat kasovní rekordy, a momentálně se zajímá o… (více)

Reklama

Reklama