Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

pimp 

všechny recenze uživatele

Kultivovaný rebel mluvící několika jazyky se vrátí mezi hotentoty do špíny a bídy, aby následně pozvedl prapor svobody svého utlačovaného lidu navzdory věrolomnosti vlastní šlechty. Všudypřítomný patos, nuda a historické nepřesnosti (mírně řečeno). Romantický vztah hlavního hrdiny s budoucí královnou je vážně zu moc. Tři hvězdičky jen za povedený bojový scény je asi taky zu moc, ovšem pod diktátem hodnocení uživaelů si na míň netroufnu. ()

davistercz 

všechny recenze uživatele

Láska, přátelství, zrada, nenávist a svoboda. Vše zakomponované do jednoho historického filmu všech dob. Ani se nedivím, že to dostalo takové hodnocení. Doufám, že Mel Gibson za tohle dílo dostal alespon jednoho Oscara, protože si jich určitě zaslouží více, protože co předvedl v tomhle filmu... to se prostě nedá popsat slovy. Tří-hodinové dobrodružné drama s kapkou humoru a velkou porcí bitev. Kdybych měl mluvit o ději, tak děj a vše to zpracování se velmi povedlo, hlavně ten konec. Tenhle konec byl opravdu velmi smutný, jediný film u kterého jsem měl pocit, že mi někdo vyrval srdce. Takhle má vypadat pořádný historický film. Bravo. ()

rasto87 

všechny recenze uživatele

Tento skvelý film nám ponúka presne to čo divák potrebuje. Neuveriteľné dráma, odvahu, lásku, priateľstvo a hlavne skvelý príbeh o statočnom Wiliamovi Wallacem, pri ktorom asi každý divák vyroní slzu. Tento film je škoda aj komentovať treba si ho proste pozrieť. Fantastický film ()

Don Kryspin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že to není historicky přesné. A vím, že je to asi dost pečlivě vykalkulované na efekt. Ale stejně tenhle film miluju. Už od prvního shlédnutí jsem Williama Wallace (tuhle jeho Hollywood verzi) obdivoval a říkal jsem si, že takový chlap bych jednou chtěl být. Nejsem a asi už nikdy nebudu - ale jako nastavená laťka je to fajn. V tomhle filmu je Mel Gibson tak moc chlap, jak jen chlap může chlapem být - a nejde mi vůbec o boj s mečem a vypracované svaly. Jde mi o to, že to má srovnané v hlavě a že z něj přímo čiší autorita kamkoliv přijde. Tenhle film bych povinně pouštěl malým klukům jako vzdělávací pořad o tom, jak má správný chlap vypadat - protože v dnešním světě už jich je podle mě strašně málo. Dnešní mladí kluci kolem sebe častěji vidí spíš blbce, bačkory, šampóny a metrosexuály. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ani po tolika letech neztratil nic ze své působivosti. Tolik emocí v jednom filmu se jen tak nevidí. Mel Gibson jako režisér i herec má můj bezmezný obdiv. Ve všech ohledech dokonalé! ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Mnoho sa už popísalo k tomuto filmu, zostáva len dať klobúk dolu pred Wallaceom a tým, aký bol a čo v Škótoch dokázal prebudiť. ()

Vojtas12 

všechny recenze uživatele

Nic pro ortodoxní historiky - Braveheart ohýbá historická fakta jak to jen jde, pokud mu to pomůže k zajímavějšímu příběhu. Na obhajobu je ale nutno říci, že se nesnaží čerpat z historických pramenů, nýbrž z legend. Většina scénáře je totiž postavena na básni The Acts and Deeds of Sir William Wallace, Knight of Elderslie z 15. století, další historické nepřesnosti pak vycházejí z jiných uměleckých děl. Jelikož mi nedělá problém se s tím srovnat, beru film jako scénáristovu poctu jednomu z jeho předků, po všech stránkách dokonalé Skotské drama s ještě dokonalejší hudbou a hlavně jako jeden ze čtyř nejsilnějších filmů, co jsem zatím viděl. ()

Marty_cz 

všechny recenze uživatele

Mel sám řekl: Hrát a režírovat byla velká zábava a obojí mě bavilo a moc jsem si to užil. A právě na tomhle filmu je vidět, že když se točí s chutí a láskou (a to doslova zajímavost: Věděli jste, že Mel je velký milovník historie a dokonce ji i vystudoval a poslal hodně peněz na archeologické vykopávky především v Jižní Americe?) se vyplatí a vytvoří nádherný film. Tomuhle filmu se nedá nic vytknout vše je od základu promyšlené a šlape to jako hodinky. Efekty moc pěkný. A závěrečná část velkolepá SVOBODA!!! Jen škoda, že ji trošku ubral na kvalitě dabing, ale to není chyba filmu. ()

vodkasesemte 

všechny recenze uživatele

to je prostě strašný. pro pubertáka to bude film k nezaplacení, o kterém si ještě dlouho budou ve škole mezi klukama vyprávět a bodat do sebe kružítkem, nicméně bych jednou nerad, kdyby to mým dětem zustalo dýl. realita je někdy k osudu člověka krutá a měla by se podávat o to více Melodramaticky! přitom vobyčejnej superseroš jako Krev a písek tuhle hrdinnou poctu s přehledem dává. ()

aluska1991 

všechny recenze uživatele

Po letech poprvé viděno v originále a musím říct, že je to o 100 % lepší. Fantastická hudba, fantastický Mel. I slzičky byly. ()

calculus 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Mel Gibson natočil něco, z něj po zásluze udělalo legendu. To měl ale tehdy ještě všech pět pohromadě. Určitě jsem ho měl raději, když ještě řezal Angličany a ne doma manželku... ()

rebciatko 

všechny recenze uživatele

moja srdcovka..! krásny film o histórií Škótska, o tom, ako si vybojovalo slobodu a nezávislosť na čele s národným hrdinom - Williamom Wallacem.. mňa osobne upútali prekrásne scenérie tejto úžasnej krajiny a sila a odhodlanosť Williama pomstiť smrť svojich najbližších a zastaviť utláčanie anglickým kráľom vybojovaním toho najcennejšieho pre ďalšie generácie dcér a synov Škótska - SLOBODUUU..! ()

ciki_69 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca historická dráma o odvahe, statočnosti a láske. Veľmi silný koniec pri ktorom snáď ani jedno oko nezostalo suché (v rátane môjho). ()

RipperTM 

všechny recenze uživatele

Ten příběh je úžasný, stvořen pro filmové zpracování. Pravé, ničím nefalšované historické drama, které si na nic nehraje a přináší velmi realistický pohled na tehdejší dobu. Konec milostné idylky rozpoutá doslova peklo, které je okořeněno hrdinskými boji a touhou po pomstě. Krví nasáklá zem slyší výkřik z plna hrdla se slovy: "Skotsko je svobodné! ". ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama