Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak snadné je stát se nepřítelem státu! Blízká budoucnost blíže neurčené země. Už třináct let pokračují teroristické pumové útoky. Lidé si už na ně zvykli, stejně tak jako na život v paranoiou prolezlém světě, vyznačujícím se depresivní architekturou, zdevastovanou krajinou a všudypřítomnými vykonavateli státní moci. Možná že si každý člověk našel nějaký svůj osobní únik. Tak jako nesmělý úředník Sam Lowry, který se ve svých snech pohybuje v idylické zemi, létá oblohou v andělském brnění a líbá nádhernou vílu. Probuzení je ovšem vždycky víc než tvrdé, návrat do reality přetěžký. Ale i v ní, byť je to neuvěřitelné, může člověka potkat kousíček naděje. Pro Sama je jí zjištění, že jeho vysněná víla skutečně existuje. Teď už jde jen o to ji znovu najít. Jenže to v hyperbyrokratizované společnosti nebude tak snadné... Černá komedie Brazil je po Žvahlavovi (1977) a Lupičích času (1981) třetím samostatným celovečerním filmem osobitého amerického výtvarníka a režiséra Terryho Gilliama. Deprimující a rafinovaně krutá podívaná se kvůli producentské opatrnosti společnosti Universal Pictures dočkala veřejné premiéry až téměř rok po svém dokončení. Snímek, inspirovaný Orwellovým románem "1984" (pracovní titul byl „1984 a 1/2"), v sobě kloubí satiru, parodii, fantaskní motivy i dadaisticky roztodivné citace, to vše dohromady je ovšem nesmírně působivým a bohužel až děsivě aktuálním zobrazením světa, kontrolovaného monolitickou organizací, a odlidštěné společnosti, žijící v permanentním strachu na pokraji apokalypsy. Film získal řadu mezinárodních cen, nominován byl i na dva Oscary (za nejlepší původní scénář, a nejlepší výpravu a dekorace). (Česká televize)

(více)

Diskuze

Bloodyn

Bloodyn (hodnocení, recenze)

Žádné sci-fi ale thriller ze současnosti. Genialní dílo, které zařadím do desítky.

 (hodnocení, recenze)

další film z řady wtf omg..Tímto zdravím Lynche jehož filmy mám taky problém vůbec sledovat.

Pajčus

Pajčus (hodnocení, recenze)

Bluesun: Souhlas - výkon dabéru mi nevadil, ale zvuk hrozně utrpěl. Těším se, až to uvidím v původním znění s pořádným zvukem...

Hoyt

Hoyt (hodnocení, recenze)

Až po třetím shlédnutí jsem si uvědomil jak geniální film to je a zařazuju si ho do Top.

umrlec

umrlec (hodnocení, recenze)

Fakt mě ve filmu dokážou potěšit takové věci, jako když hlavní hrdina v kanceláři přesune posouvací stůl na svou stranu, z druhé kanceláře se pouze ozve křik (nic víc, není vidět co se stalo) a pak o určitý úsek filmu později vidíte jak kolega z vedlejší kanceláře vystupuje z výtahu s nohou v sádře. Geniální.

Uživatel Hoyt smazal svůj příspěvek.

errorr

errorr (hodnocení, recenze)

šíleně nešílené ;-).... Co já sem si odnesla z filmu... Člověk, který žije ve světě s kterým se nemůže smířit, kde nechce být, si vytvoří vlastní ideální představu světa, do které se nakonec ponoří tak, že už není cesty zpět... Asi by sme se měli vymanit z moci svých naivních snů :-(

Fila1

Fila1 (hodnocení, recenze)

Podle mě jeden z nejlepších filmů co jsem viděl, ale myslím že moderní publikum zhýčkané digitálními efekty a jednoduchými ději na něco takového už neni připravené, škoda. Nejvíc mě dostala závěrečná scéna..., to mě utvrdilo v mém hodnocení, ale teď jsem našel video co mě vyděsilo :) http://www.youtube.com/watch?v=6RCvs3cA6PU&NR=1

Lapa

Lapa (hodnocení, recenze)

tak tohle musím vidět (nebo si to klidně i přečtu) Nevíte někdo kde se to dá sehnat?

swe

swe (hodnocení, recenze)

OTÁZKA trošku mimo téma: Která kniha končí větou "Ztratili jsme ho"? Roky jsem žil v tom, že jde o Orwellovu 1984, ale dnes jsem ji dočet a to končí podstatně jinou větou :)

Tyler:D

Tyler:D (hodnocení, recenze)

Toto rozhodne nieje film pre každého. To nízke hodnotenie má preto, lebo tu hodnotia aj ľudia, ktorí majú radi "popkornové sci-fi provary". Ale nakoniec tých 84% nieje až také nízke číslo.

klimovic

klimovic (hodnocení, recenze)

Nechápu tak nízké hodnocení tohoto filmu, kam se hrabou dnešní popkornové sci-fi provary..

Anatar

Anatar (hodnocení, recenze)

Poprvé jsem dala čtyři hvězdičky, ale teď jsem se rozhodla přitlačit. Tohle dílo vám jen tak z hlavy nezmizí, a to nejen kvůli chytlavé ( no trošku až moc) melodii. Super - 90%

kropitko

kropitko (hodnocení, recenze)

Můj film číslo jedna. A kt omu dabingu... je to jako s červeným trpaslíkem... prostě s dabingem je to mnohem veselejší (možná právě kvůli tomu skřípavému hlásku hlavního hrdiny a proto že ten dabing byl docela mizernej:) A lidi, kteří nejsou profi angličtináři si tak můžou vychutnat bravurní dialogy s úžasnými vizuály...

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

canakjo, tvé hodnocení se dá dopředu očekávat skoro jako u mě, přístě se mě zeptej, jestli to má cenu :-)

uzzi

uzzi (hodnocení, recenze)

to eddie003: Tenhle film není úžasný. Je ÚŽASNÝ!!!!!! navíc dokonale ujetý, i když vlastně ne. No asi tak :)

woody

woody (hodnocení, recenze)

Viděl jsem dabované. Ačkoliv je to svatokrádež nebylo to tak špatné, páč to dělalo HBO, a to je kvalita.

Řízek

Řízek (hodnocení, recenze)

Viděli ste to dabovaný nebo s titulkama? Já oboje a dabovaný mi přišlo mnohem lepší...

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

JohnnyD: "žáner nie je dôležitý, ale ide o vyvolanie určitýc pocitov u diváka - čo sa vďaka tomu nedarí :(" - jak u koho, Johnny - jak u koho :-)
woody: taktéž se mi poštěstilo vidět Brazil v kině. A ohledně "...Nechápu co je na něm tak složité, že mu málokdo nemůže dát plný počet hvězdiček..." - geniální díla by měla dostávat rozporuplná hodnocení - jinak to ani nejde...

honzavi

honzavi (hodnocení, recenze)

Už od začátku mě film připoutal k počítačovýmu křeslu, do atmosféry sem se ďábelsky rychle vžil, a že sem byl po shlídnutí zmatenej? To je právě to, co mám u filmů a knížek rád..

qcpx

qcpx (hodnocení, recenze)

Gilliamova orwellovská antiutopie je nejen jeho doposud nejlepším dílem, ale jedním z nejlepších filmů vůbec! Skvělý příběh, působivý vizuální zážitek, kupa nápadů, pythonovského humoru a výborný styl vyprávění dělají z tohoto filmu výjimečný zážitek. Navíc po celou dobu děj graduje, není čas se nudit ;) Není to jednoduchý film a ne každý ho dokáže strávit. Ale to je jeho problém... :)

woody

woody (hodnocení, recenze)

Musíš tomu přistupovat jen trochu jinak než jako k totalitnímu dramatu nebo naopak jako k totalitní satiře nebo jako k sci-fi komedii...Od každého je tu něco :-)

JohnnyD

JohnnyD (hodnocení, recenze)

žáner nie je dôležitý, ale ide o vyvolanie určitýc pocitov u diváka - čo sa vďaka tomu nedarí :(

woody

woody (hodnocení, recenze)

No jo, žánr je tu trošku neurčitelný ale to není zas tak důležité :-D

JohnnyD

JohnnyD (hodnocení, recenze)

Brazil - ako depresívne sci fi je príliš vtipný ... ako satira je Brazil málo vtipný :)

woody

woody (hodnocení, recenze)

Ale ze 12 opic poznáš Terryho jen podle kamery a hudby.Jinak je to film dělaný na zakázku, kde se Terry nemohl tak odvázat jak tady..Taky proto měl Brazil takové problémy s uvedením.Ale jo humorem to taky jde a líp než zpomaleným záběrem jako z konce 12 opic :-)

JohnnyD

JohnnyD (hodnocení, recenze)

woody: humorom sa imho ťažko vybuduje drsná atmosféra, na ktorú film mal ... radšej mám terryho 12 Apes, kde sa už poučil ... škoda Brazil mal hovadsky veľký potenciál - geniálneho Palina a škoda, že ho premárnil :(

woody

woody (hodnocení, recenze)

To je právě to dokonalé - filmy s podobným tématem by to pojali moc vážně - ale Terry do toho dal i ten svůj nádherně specifický černý humor.Celou dobu to je víceméně jen silně byrokratický systém, kterému se musíme smát, ale jen co přijde Michael v masce mimina začne se nám ukazovat i horší stránka :-)

JohnnyD

JohnnyD (hodnocení, recenze)

woody: určite to nie je dokonalý film. Zložitý určite je - hlavné ten nejasný žáner. Stále mi vadilo že príliš kmitá medzi komédiou a temnou sci fi. také 80- % , ale Palin je úplne dokonalý, už kvôli nemu a úžasnému záverečnému záberu sa to oplatí pozerať ...

woody

woody (hodnocení, recenze)

Jak to teď čtu, některé ty komenty...Nechápu co je na něm tak složité, že mu málokdo nemůže dát plný počet hvězdiček...Lehčí film na téma útlak, totalita snad ani neexistuje.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Nejgeniálnější film všetkých i nevštkých dob.Ta kamera, ta výprava, ta hudba, záporák nad záporáky (ano, roztomiloučký Michael Palin)!Taky, že sám Terry Gilliam říká, že ze svého díla by zachránil jen Brazil! Největšěí nádhera je vidět ty vizuální orgie v kině, což se mi poštěstilo :-)

Související novinky

Ridley Scott se vrací ke kořenům

Ridley Scott se vrací ke kořenům

05.06.2008

Tedy ke sci-fi. Vetřelec a Blade Runner Ridleyho proslavili. A teď by se k rodnému žánru rád vrátil. Prý to plánoval už dobrých 20 let, ale nedařilo se mu získat práva na předlohu, kterou už dlouho… (více)

Reklama

Reklama