Reklama

Reklama

Strach a hnus v Las Vegas

  • USA Fear and Loathing in Las Vegas (více)
USA, 1998, 118 min

Obsahy(1)

Cesta do hlubin amerického snu a vlastního vědomí i nevědomí. Snímek Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas je filmovým přepisem knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona. Kultovní autor ve svém literárním díle z roku 1971 líčí bizarní zážitky, jež prožívá jako novinář Raoul Duke se svým právníkem (jemuž říká Dr. Gonzo) na cestě z Los Angeles do Las Vegas, kde má pořídit reportáže ze závodu terénních motocyklů a bugin Mint 400 a následně z celostátní konference okresních státních zástupců, věnované boji proti drogám. Oba protagonisté se po hráčském městě pohybují ve věčném drogovém opojení, které neustále přiživují z nepřeberných zásob psychotropních látek doslova všeho druhu. V tomto stavu se dostávají do nejrůznějších absurdních situací a kniha i film jsou vlastně jakýmsi zúčtováním s obdobím 60. let, onou dekádou převratných kulturních a společenských změn, neodmyslitelně spojenou s psychedelickou explozí. Při adaptování knihy se Terry Gilliam poprvé sešel se scenáristou Tonym Grisonim, s nímž později spolupracoval na filmech Krajina přílivu (2005) a Muž, který zabil Dona Quijota (2018). Při samotné realizaci uplatnil svůj výrazně vizuální filmařský styl a smysl pro inscenaci horečnatě halucinačních filmových výjevů. Obrazu drogového vnímání odpovídá hektická kamera, prudký střih a bohatá zvuková stopa. Nesporně zajímavým atributem snímku je herecké obsazení, a to především brilantní výkony Johnnyho Deppa a Benicia del Tora v hlavních rolích, kteří jsou oba téměř k nepoznání. V dalších rolích se objevují známí herci Christina Ricciová, Tobey Maguire, Harry Dean Stanton, Cameron Diazová, Ellen Barkinová, Gary Busey a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (850)

Ros_tik 

všechny recenze uživatele

Drogy, Depp a Del Toro.......a vznikl film u kterého se člověk pobaví, může zamyslet atd. Zahráno je to velice dobře, myslím, že kdo to chtěl brát vážně a bral, tak se musí posadit, pustit si film znovu a dívat se na něj s nadsázkou a ne s vážností v obličeji a už jistým předsudkem vůči lidem kteří se baví tím že berou drogy. A z příběhu jsem měl spíš pocit, že je jakoby psán tak jak de film a ne že je to reálný děj. Alespoň konec to hezky naznačil. Scéna v autě s netopýry, halucina v baru, éterové opojení a kolotoč......ty mne velice nadchly a pobavily. ()

Nickkk 

všechny recenze uživatele

Film o drogových magorech pro drogové magory...Absolutní šílenost u které se musím smát i když to vidím po desáté určitě to nemusí sednout každému, ale mě se to zkrátka líbí! ()

♠Apple♠ 

všechny recenze uživatele

Skvělá jízda drogového šílenství, u které když včas naskočíte, tak do konce neodlepíte oči od obrazovky. Děj je téměř nulový a i to, co je sem tam naznačeno je naprosto nepochopitelné. Dva naprosto sesmažení chudáci přijeli do Vegas, to je asi tak celé. Ale nejlepší na tom je, že cokoli dalšího by vás vlastně jen rozptylovalo, pointa filmu je v občas až nechutných scénách drogového šílenství a bizarně vyhrocených maličkostech. A tomu všemu vévodí dokonale se potácející Del Toro a přehánějící Johnny se svými typickými gesty, krásně tupým výrazem a cigaretovou špičkou mezi zuby. To vše navíc ještě vylepšeno psychadelickou hudbou Jefferson Airplane. ()

mardow 

všechny recenze uživatele

Tento film spolu s Twelve Monkyes je majstrovské dielo Terryho Gilliama. Počas celého filmu som sa vôbec nenudil a stále rád si ho pozriem znova. Taktiež výkony Johnnyho Deppa a Benicia Del Tora sú výborne. Johnnyho mám rád a ten dokonale zahrá každú postavu. Tento neuveriteľný príbeh o dvoch troskách cestujúcich ešte do hriešneho mesta má strašne pobavil. Je zaujímave aké hlúposti dokážu vymyslieť nafetované hlavy. Nemám viac čo dodať, 5 hviezdičiek. ()

towlee 

všechny recenze uživatele

slidjwnjsmsjdfprodeoiufhoewfnjnhfckiedhnwlswlvfjlsvgůwůwůoeflkc€fmksk...A takhle to máte s celým filmem. Většinu času vůbec nevíte která bije, prostě jen sedíte a sledujete naprostej úlet, kterej mě hodně bavil, ale chápu, že to spoustě lidí nemuselo sednout vůbec. Nepopsatelné slovy, to se zkrátka musí vidět. ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

Strach a hnus v Las Vegas je neskutečně psychadelickej zážitek, který si užijete, ať už jste podivín se sklony k závislostem a nebo ne. I když spíš weirdos mají zaručenější stoprocentní zážitek. Haluz. 9/10 ()

losp 

všechny recenze uživatele

Jsem velky fanousek Huntera S. Thompsona, takze si me klidne sezerte, ale tenhle film je proste prepis jedne silene reportaze. Pokud mate problem s tim, ze ve filmu jsou drogy, tak se na takove filmy nedivejte. Tenhle film neni o drogach. Kleopatra : nevis co pises, Johnny Depp stravil s Hunterem Thompsonem asi tri mesice na jeho farme, jen aby se lip poznali. Byli to dobri pratele a byl to Depp kdo zaplatil vystreleni Thompsonova popela z kanonu. Djkoma : kdyby tam nebylo napsano Terry Gilliam, tak hodnotis uplne jinak.. jako jeden z mnoha u tohohle filmu se nedokazes prenest pres to, ze ti dva maji tolik drog. Najdi si na internetu Gonzo journalism. Rezie je tady ok, proste neznas puvodni predlohu, ktera je stejne silena. ()

jirpil 

všechny recenze uživatele

Tak vám nevím, jestli je větší blázen Terry Gilliam nebo Johny Depp. Depp si zde střihl předobraz piráta z karibiku a podezřívám ho z toho že všech filmech musí na něčem jet, neb to co předvedl tady.... řekl bych klobouk dolů. Gillian zase neuklamal, jeho rukopis je znát po celý film, jen jsem malinko postrádal nějaký příběh. ... Spíše bych to nazval výletem do feťákovy duše... ()

creTin 

všechny recenze uživatele

"Já jsem doktor žurnalismu, doprdele." Ou yeah, neskutečná jízda. A téměř perfektní ilustrace ke knížce. Nejsilnější tam, kde knížka z podstaty způsobu sdělení nemůže nic ukázat (netopýři, ještěrky, ...). Hunter je frajer, skoro takovej, jako Raoul Duke. A Americkej sen je za rohem. ()

majakmp3 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle by se dalo jednoznačně nazvat jako HNUS. Ani na druhý pokus se mi nepodařilo shlédnout to až do konce. Je to vůbec první a zatím jediný film, ze kterého jsem odešel z kina před koncem představení (Kromě jedné otrlé dvojice biograf opustili i všichni ostatní diváci - jeden mladý párek a já). Drogy, opilecké výjevy, feťácké vize, kdy se boty mění v hady. Paranoia, bolest, šílenství a to vše bez zjevného děje nebo záměru cokoli divákovi sdělit. Udivuje mě, že má film tak dobré hodnocení – nechápu. ()

MangaManga 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je podívat se kolektivně v 5 ráno po návratu z obdobného večírku.... Zážitek z filmu je pak roven minimálně šesti hvězdičkám :) ()

Qirozepi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o drogách. U obou hlavních postav je vidět, že ví co hrají a způsob, kterým předvádí své stavy je naprosto úžasný a realistický. Především J. Deep nemá chybu. Scénář je též psán naprosto skvěle. Nevím nakolik vychází z knihy, ale zapadá skvěle. Pro neznalé je to asi nudná záležitost, ale pro (lehce) znalé jasný kult ()

lolkaa 

všechny recenze uživatele

Jednoduše - úlet :D ...3.5*. Johnny Depp se choval občas jako Jim Carrey ve stupidních komediích, ale pak to trochu vynahradil dinosaouřím ocasem :) ...uchvácenost neproběhla ()

Blackie6 

všechny recenze uživatele

Drogová jízda s Deppem - skvělý zážitek. (Navíc pokud jste při sledování trochu v rauši....) This is bat country! ()

Související novinky

P. T. Anderson chystá detektivku

P. T. Anderson chystá detektivku

02.01.2013

Jeho Mistr figuruje ve většině výčtů nejlepších filmů roku a pravděpodobně se objeví i v oscarových nominacích. Jeden z nejosobitějších tvůrců v současném Hollywoodu už se ale naplno věnuje dalšímu… (více)

Reklama

Reklama