Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Namet je perfektny. Stale vsak cakam na verziu, s ktorou budem maximalne spokojny a ktora ma svojou vianocnou atmosferou, emociami a kuzlom uplne odzbroji. Zatial co najnovsia Zemeckisova bola privelmi uletena a "americka" tato je zase az moc skromna, studiova a televizna. Snad sa jedneho dna dockam spracovania, na ktorom sa nebude setrit rozpoctom a pritom sa bude drzat nohami pri zemi. 70% ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Tá televízna tvorba je o trochu rozdielna, ako tá ktorá sa premietaná v kinách. V podstate tu viac ide, ako dosiahnuť umenie, alebo podať divákovy umelecký zážitok. Vrelo odporúčam na vianočné časy. Je len škoda, že tá televízna tvorba upadá a máloktorému sa dnes chce zapnúť televízor, to len tak na okraj. /70 %/ ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Patrick Stewart je slušná voľba hoci jeho holá hlava bude v ostrom kontraste s hercami a verziami, ktoré ste možno videli predtým. Tak skvelý herec akým Stewart nepochybne je vám vaše pochybnosti rozpráši už po niekoľkých minútach. Táto hraná verzia je veľmi podobná tej najznámejšej od R. Zemeckisa, aspoň ja ju mám rád. U mňa je stále neprekonaná, bavilo ma to porovnávanie a kvalita tu samozrejme je. Akokoľvek drsne je vykreslený svet i chladné a špinavé Anglicko si myslím, že tejto Dickensovej predlohe sedí viac animovaný resp. digitálny svet, pretože je tu mnoho scén, ktoré hranú verziu s ozajstnými hercami svet duchov a všetky scény s nimi sťahujú skôr do kategórie rozprávka. 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější verze Vánoční koledy je ta kreslená, kde tvář hlavní roli propůjčil Jim Carrey. Asi i proto, že to je první verze tohoto příběhu, kterou jsem viděl. Nicméně už teď vím, odkud tato kreslená verze obšlehla plno gest a scén. Hraná verze s Patrickem Stewartem je totiž naprosto úžasná. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Charles Dickens vytvořil svět, ve kterém jsou vánoce středobodem světa. Věci se dějí o několik vánoc později, o těchto svátcích je třeba eliminovat veškeré zlé myšlenky a myslet na ostatní a jen o vánocích může dojít k prozření a změně vlastní mentality. Vánoční koleda z roku 1999 patří mezi nejvěrnější adaptace Dickensova díla a podobně jako předloha trpí přílišným důrazem na přecitlivělost diváka. Přeměna charakteru hlavní postavy není příliš věrohodná a divácky ani zajímavá. ()

Galerie (182)

Reklama

Reklama