Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Se Smyslem života mám podobný "problém" jako s Monty Pythonovským snímkem A teď něco úplně jiného; tzn. roztříštěnost děje a nevyrovnanost, co do množství a kvality humoru (jeden geniální vtípek, po něm následuje trapná scénka, další super joke, pak nudný výstup). Vtipnost a originalitu Smyslu upřít rozhodně nemůžu, bavil jsem se dobře, ale stejně jako v případě A teď něco úplně jiného, dávám "pouze" 4*. "-Pane! Je po útoku pane. Zuluové se stahují. -Tak fajn. -Divize C vybita, pane. Ztratili sme spojení. Sekce F hlásí 40 mrtvých. -Aha. -Celkem takových 150 mužů, pane. -No fajn. -Konečné číslo ještě neznáme, pane, ale těžce raněných je taky hodně...-Jenže já, seržante, mám jinačí problém. Jeden z důstojníků přišel o nohu..." P.s. kapitolu č. 6-Léta podzimu, doporučuju méně otrlým divákům raději úplně přeskočit ;-) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Smysl života je co do kvality naprosto rovnocený oboum předchozím pythonovským dílkům... Skečovitá forma jednotlivých epizod, kterou známe z Cirkusů je zde volně propojena tématickými celky, které se víc než na hledání smyslu života soustřeďují na velice průhlednou, přesto však brilantní satiru, vysmívající se zejména přežitkům, stereotypům a paradoxům britské kultury a společnosti, už tradičně však neopomíjí ani všeobecnou lidskou blbost. Trefuje se do katolíků stejně jako protestantů, britského školství, imperialismu, snobismu, kapitalismu, militarismu a vůbec většiny ismů, které si dokážete vybavit :-) To všechno doplňené o muzikálové vložky (nezapomenutelné písně Erica Idlea), s profesionální choreografií (zj. ta u písně Every sperm is sacred je fakt eňo ňuňo), bizardní pasáže (Spot the fish!!!!) a tradičně boží výkony samotných Pythonů (namátkou Palinův důstojník a jeho "idea of marching up and down the square" aneb demokracie v armádě). Důstojné zakončení dráhy jedné z nejslavnějších komediálních partiček v historii. Pořád čekám, až se někde ve světě zrodí jejich rovnocení nástupci... mám takový dojem, že to hned tak nebude. Grahame, Johne, Ericu, Terry, Michale i ty Gilliame, kluku jeden americká, mám vás rád. A za váš Smysl života pět hvězd! PING! 100% ()

Reklama

packa 

všechny recenze uživatele

Z celovečerních Pythonů pro mě osobně nejslabší kousek. Z geniálních skečů poslepovaný mišmaš sice nenudí, ale tak nějak si nedokážu představit, že bych na to šel do kina. Přece jen, kino není blikající bedýnka, jako divák vyžaduji i něco víc než jen sled ultravtipných scének. Proto u mě na celé čáře vyhrává Brian. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Před Životem Briana měli Monty Pythoni spoustu plánů a málo peněz, po něm měli spoustu peněz a málo společných plánů. Členové skupiny se rozešli a pracovali na vlastních projektech, zatímco producenti se předháněli v nabídkách na financování dalšího společného filmu. Skupina se sešla na Jamajce a pokoušela se dát dohromady nový scénář, ale šlo to velice ztuha, protože představy o projektu byly velmi rozdílné. John Cleese dokonce zpočátku vůbec na projektu nespolupracoval. Skupina původně přišla s představou montypythonovské 3. světové války jako parodie na komercializaci válečnictví nebo s představou soudního procesu, kdy bude skupina obviněna, že celý projekt nového filmu je vlastně velkolepý daňový podvod. Všechny tyto představy šly do ztracena a film je vlastně volným spojením řady samostatných scének, kterému chybí pevný příběh. Díky tomu je to film hodně roztříštěný a nevyrovnaný. Obsahuje vynikající scénky a vtipy vedle slabších momentů, kdy se pointa jednoduše nevyvedla. Monty Pythoni při práci na scénáři vyhodili kvantum materiálu a vedli tvrdé polemiky nad definitivní podobou filmu. V palbě kritiky byl nejvíc Terry Gilliam za svou Crimsonovu permanentní pojišťovnu, která se ostatním členům skupiny zdála příliš megalomanská a zbytečně drahá, jednoduše nezapadala do celkové koncepce filmu. Ohlasy na Smysl života (všichni byli po Životu Briana zkrátka namlsaní) jak u kritiky, tak u diváků nebyly příliš nadšené a sami členové skupiny se cítili nespokojeni. Smysl života znamenal fakticky konec společné práce a všichni členové se rozhodli jít vlastní uměleckou cestou. Většinou úspěšně, pouze Chapman za těch několik let, co mu zbývaly, už nestačil mnoho dokázat. Celkový dojem: 80 %. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jojo, když nejde o hovno, jde o život - smysl nesmysl, stejně jsou to všechno nesmysly, že... %-[] . . . M.P., ten pozdrobek Otce, Syna i Ducha Ubu (matku Pusu nevyjímaje!) zplodil genrově i genderově geniální patafyzickou souskeč, vážně i odvážně odvázanou seanci na akokotuální tenata, takto atakující smysly pod taktovkou Mistrů T&G ve stylu velkého mašíblu! Ano, je to i O NÁS a je to tam!! Po "Životu Briana" d.m.s.n. druhá nejlepší M.P. taškařice, igitátorovi velmi lahodná, jak jinak... ;o))) - - - - - (Viděno ixkrát na dvd /v původním znění s titulky samozřejmě!/, hodnocení kdysi 15.07.2005 ixté, nesmyslný komentář zde blazeovaný jen tak při náhodném repete na hlubocenoční >prímakůl< /snad poprvé vskutku dostávající svého názvu!/ jako dvěstěsedmasedmdesátý - 29.7.2011) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • V Irsku byl film původně mládeži do 18 let nepřístupný. Později byla hranice snížena na 15 let. V USA film získal rating R (děti do 17 let pouze v doprovodu dospělého). (Terva)
  • Při natáčení segmentu "Crimsonova permanentní pojišťovna" se Terry Gilliam nechal trochu unést a místo původně plánovaných pěti minut se dostal na třicetiminutovou stopáž. Tvůrci tuto pasáž nakonec zkrátili na 16 minut a udělali z ní samostatný předfilm. (Terva)
  • Tvůrci odmítli studiu Universal ukázat scénář. Eric Idle situaci okomentoval slovy: “Když jsme sami nemohli přijít na to, jak film udělat, oni by nám to neřekli.“ Místo toho studiu ukázali báseň, která shrnovala děj filmu, a předpokládaný rozpočet. Universal na základě toho film zaplatil. Idle zmíněnou báseň recituje na DVD verzi filmu. (Terva)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama