Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 5
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Je zajímavý, že když ten film nekončí happyendem tak má úplně jiný grády. Asi proto, že život většinou není happyend. Pokud má někdo na něco talent ba dokonce je geniální, většinou s ním nebude snadný pořízení. A o tom bych řekl, že je film hlavně. Bud chcete mít v teamu toho nejlepšího, ale zároveň mu musíte odpustit nějaké ty vrtochy. Takže kravaťáci mají nějakou vizi, ale bohužel milnou, jenomže to řídí, takže třecích ploch je tady spousta. Hodně uživatelů to samozřejmě srovnává s filmem Rivalové. Za mě jednoznačně vyhráli. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Matt Damon a Christian Bale sa skvelo doplňujú. Je medzi nimi skvelá harmónia. Ale nie som až tak ohurení ako ostatný, ale stále je to výborný film. 8/10 ()

A.Fish 

všechny recenze uživatele

Film je velice dobrý, ale ne zas tak moc. Je skvěle natočený, s výbornými hereckými výkony, ale docela mu škodí celkový overhype a nevyhne se srovnávání s Rivaly a nutno dodat, že kvalit Rivalů nedosahuje. Proč? Ten příběh prostě není tak silný ani strhující. Pro neznalého příběhu Ford vs. Ferrari to asi je o něco zajímavější, mě ale vadilo pár detailů, které ve filmu nejsou zmíněny a vadil mi i celkový pohled filmu pouze na Ford zatímco Ferrari je v pozadí. Že by to bylo tím, že je film americký? :) ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

7000+ Go Like Hell! Parádní závodní film. Chlapský jak hever a našlapaný hudbou, zvukem motorů a perfektní rytmikou scén a střihů, až olej stříká z plátna. Radost. 2024: Asi už počtvrté. Pořád top. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

O závodění se naprosto nezajímám a přesto se po Rivalech objevil další film s takovou tématikou, který mě naprosto pohltil. V Le Mans '66 / Ford v Ferrari vidím především dvě obrovské světlé stránky. První je technická, protože se samotným závoděním se tu pracuje skvěle a ten zvuk je v takových scénách opravdu kapitolou samou pro sebe. No a druhou a překvapivě snad ještě lepší stránkou jsou postavy. Po celou dobu jim budete fandit a to možná dokonce i v případě, že vám nebudou tolik sympatické. Prostě mají jasně stanovený cíl a hodlají pro něj udělat maximum a to je něco skutečně obdivuhodného (přihlédněme k tomu, že film vznikl na základě skutečných událostí). Právě Matt Damon a Christian Bale tu předvádění jedny z nejlepších výkonů svých kariér (i když u Bala by asi přece jen bylo složitější rozhodovat o jeho nej roli). I díky tomu ve filmu všechno šlape jako hodinky a jako celek to tvoří takové dílo! ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Špičkové řemeslo ve všech ohledech, které potěší i pohladí. Jen si tak říkám, zda Leo Beebe byl při psaní scénáře nějakým výborem ve Fordu vybrán oficiálně za záporáka (procesem, který ve filmu popisuje Shelby). Ale na druhou stranu by to jako pravá ruka Forda II asi pochopil. Šéf musí zůstat neposkvrněný a rány za jeho omyly musí schytat management - i posmrtně. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s filmem Rivalové. A za mě rozhodně lepší! Vynikající duo - Bale a Damon. Vtipné, smutné, dojemné, celou dobu napínavé. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jelikož nejsem zrovna milovnice automobilových závodů, tak mě poněkud delší stopáž tohoto snímku trochu děsila. I proto mi docela dlouho trvalo, než jsem sebrala odvahu se na něj podívat. Kdybych jen tušila, jak neuvěřitelně šmrncovně je natočený, vůbec bych neváhala a už dávno se proháněla napětím celá u vytržení po okruhu Circuit de la Sarthe ve francouzském Le Mans. Ani chvilku jsem se totiž během filmu nenudila a hlavním hrdinům jsem hned od začátku fandila. Ze všech stran na mě dýchala dobová atmosféra, dokonce i z vizáže Matta Damona a Christiana Balea, kteří oba podali velmi přesvědčivé herecké výkony, přičemž zejména druhý jmenovaný byl ve své roli naprosto úžasný. V neposlední řadě také oceňuji, že rozuzlení příběhu tvůrci nepokazili nějakými srdceryvnými scénami, k nimž tragické završení osudu britského závodníka Kena Milese přímo vybízelo. Ještě nesmím zapomenout zmínit parádně šlapající soundtrack, který veškerému dění dodal patřičné grády. (95%) ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Jsem plný emocí. Pro mě velice očekávaný snímek. James Mangold se opět chopil skvělého tématu a udělal z něj boží dílo, podobně jako Ron Howard Rivaly. Ústřední duo je parádní, záporák správně slizký, kamera úžasná, jak jde o jakýkoli záběr, soundtrack vybraný skvěle a krásně se povedlo zapadnutí do té doby, takže jsem se cítil, jako bych byl přímo na závodišti. Těch 152 minut jsem si vychutnával každý záběr. Na konci nejeden človíček uroní slzu. Za mě rozhodně nejlepší film roku a doufám, že si odnese pár těch zlatejch Oscárků. Chci víc takových filmů! ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Príbeh jedného auta, ktoré 4-krát za sebou vyhralo nejaký Le Mans.. (hej, počul som už niekde, že také dačo existuje), kde ma chvíľu bavil Bale a machinácie v pozadí, ale nie Damon a preteky - a potom sa to obrátilo presne naopak. Možno si aj zistím, do akej miery to bolo skutočne podľa pravdy... - a či nemalo rovnako zaujímavý príbeh aj to auto, ktoré vyhralo Le Mans 4-krát za sebou predtým... ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Dokonalosť. Rozhodne najlepší film, čo som tohto roku videl. A hlavne je to zaujímavé v tom, že o závody samé tu ide tak nejak v poslednom rade (ale, že zaklincovali do kresla, je tiež fakt.). Nebýva pravidlom, že filmy so stopážou nad 150min. si ju zaslúžia, ale tu bola každá minúta do bodky využitá. Celé to politično okolo zákulisia som zožral. A potom hlavne ten bromance je tak silný... O to viac, že si hlavní týpci dávajú do držky a za celý film si nepovedia pekné slovo, ale keď príde do tuhého, riť do ohňa za toho druhého je samozrejmosťou. "Sľubil si mi závod, nie víťazstvo..." Bale dokonalý (s britským akcentom sa musel riadne natrápiť) a Damon to očividne hral "naDicapria", ale tiež som mu to uveril. Rivali spred niekoľkých rokov mi teraz príde ako čajíček. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Ať se chce nebo nechce, námětem se nabízí porovnání s Rivaly. Oba sešlápli plyn naplno a podlé mého záleží jen na osobním vkusu. Za mě to vyhrávají Rivalové s lépe fungující dvojicí Hemsworth/Bruhl. Závodní chemie tam fungovala na jedničku, ikdyž se nejednalo o podobné role jako u Damona/Balea. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to v první řadě film rodinný. Každý si přijde na své. O autech je to sice taky, ale hlavně o dvou kámoších co chtějí jedno dobré postavit a s ním i vyhrát. Film je dobře natočený, Christian Bale excelentní. Dobrá zábava. Docela překvapení. 75% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že mi to hodně připomnělo film Rivalové. Je to podobně retro, akorát ne ve formulích, ale v Le Mans. A o tomto závodu zatím myslím žádný film nevznikl, takže na mé straně to byla vítaná zábava. Řekl bych, že Matt Damon nějak tloustne, ale to "vyvažuje" ultra hubená postava Christiana Balea. A podoba se skutečným Kenem Milesem je docela velká, takže pocta se myslím povedla a Bale opět dokázal své kvality. Damon ani moc ne. Závody samotné jsou vyšperkované do nejmenších detailů a dýchá z toho na mě nějaké staré číslo Světa motorů, které vycházelo ještě za komoušů a tata nám tím dycky udělal radost, když to koupil a my si vystřihovali ty káry a lepili si je do sešitu. Jak už jsem řekl v úvodu, srovnání s Rivaly je na místě a řekl bych, že i ta kvalita je podobná, proto hodnotím stejně a dá se říct, že jsem spokojen. ()

CatcherBlock 

všechny recenze uživatele

Nejlepší závodnický film co jsem kdy viděl a nejen to.... Tady je prostě všechno a ještě něco navíc. Bale a Damon jsou fenomenální a i všichni ostatní si odehrají vysoký standard. Mangold dozrál ve špičkového režiséra s výjimečným citem pro postavy, příběh a stylizaci.  Maluje tady úžasnou dobovou atmosféru a ukazuje závody tak, jak to má být se vším, co má špičkový film mít. Kamera, hudba a "neviditelné" dokonalé digitální efekty, adrenalin.... Všechno tady šlape do plných ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama