Reklama

Reklama

Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. (Cinemart)

(více)

Recenze (1 312)

studo 

všechny recenze uživatele

Veľká metafora na súčasné artom často nazývané zlaté hovno menom hollywood. Film, ktorý by možno pred 20 rokmi nevyznel tak ako vyznie v časoch veľkých blockbusterov, sekvelov a komixových filmov, kde hviezdami nie sú herci, ale len postavy, ktoré hrajú. Super myšlienka s výbornou formou, ale občas prepálenými pasážami a nie moc diváckym poňatím. Oceňujem, ale tiež až na dva razy... ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Chcel by som vidieť reakcie ľudí, čo do sálu zavítali len na základe názvu a čakali ďalší popkorn od Marvelu. Artové korene film nezaprie, ale našťastie je príbeh uťahujúci si z Hollywodskych vyprázdnených atrakcii i Broadwayských pseudointelektuálov natoľko zaujímavý, aby ma nezačal iritovať. Kamera snímajúca film na jeden záber je úžasná, no pôsobí ako samoúčelná exhibícia samej seba. Herci mi prišli divadelne preexponovaný, čo očividne bolo zámerom režiséra, každopádne ma bavili. Naopak hudba je konštantne otrasná, toho týpka čo na pozadí bez ladu a skladu mláti do bubnov by som na mieste zaškrtil holými rukami. Birdman mi ale určite dal viac ako minuloročný oskarový víťaz 12 rokov otrokom a z hlavy sa mi tak rýchlo nedostane. 7+/10 ()

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Takže ten film vypadá jako natočený na jeden záběr? Fascinující! Ještě víc fascinující je, že jsem ho sice viděl, ale vůbec jsem si té formy nevšimnul! Žádné úžasné drama to není, ale je to poměrně koukatelné. Solidní zapamatovatelný průměr, na festivalu nebo v letadle (můj případ) rozhodně neurazí. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Spolu s Mad Maxom najlepší film, ktorý som zatiaľ v tomto roku videl. Neuveriteľne originálne (scenár!), pseudo na jeden záber natočené, s dokonalou kamerou a s úžasnými hereckými výkonmi, o živote, o veľkej midlife kríze, o smrti. O fantázii pretínajúcej realitu. O smiešnotrpkosti našich malých životov. A ešte aj o New Yorku. Zážitok riadny, neskutočná radosť vidieť znovu raz excelovať pred plátnom Michaela Keatona a Edwarda Nortona. Emma Stone podobne dokazuje, že je to baba mladá, ale herecky tažká harcovníčka, neuveriteľný talent. No a konečne sa mi páčila rola, ktorú hral Zach Galifianakis - asi prvýkrát od seriálu Tru Calling. Film neostal nepovšimnutý a neexistuje na svete snáď jediný poriadny festival, ktorý by ho neocenil. Stačí štatistika - 213 rôznych ocenení a ďaľších 190 nominácií. Ktorý ďaľší film sa niečím takým môže pochváliť? Vyčnievajú 4 Oscary (Film roka, Réžia, Scenár, Kamera) + daľších 5 nominácií (ó áno, Michael Keaton, Ed Norton a Emma Stone), 2 vyhraté Zlaté Glóbusy (Michael Keaton a Scenár) + ďaľších 5 nominácií, BAFTA award za kameru + ďaľších 9 nominácií! Proste uragán. Je to zároveň v celej histórii iba prvý čisto digitálny film, ktorý vyhral Oscara ako najlepší film roka. V tomto prípade bola digitálna kamera vhodná a film je nasnímany dokonalo. Tak ale Emmanuel Lubezki nas svojím talentom už neraz rozsekal - námatkovo napr. v Children of Men, či v The Tree of Life alebo toť len nedávno v Gravity (aj za ňu dostal zaslúžene Oscara). Pri Birdmanovi sa jednoducho stretli na place neskutočne talentovaní ľudia a natočili magický a jedinečný kúsok. 10/10 ()

Whitebeard 

všechny recenze uživatele

Do filmu jsem šel jako do oskarovýho kousku. Ale nakonec se mi ho nedostalo. Herecký výkony jsou tu prvotřídní, některý snad 10ti minutový záběry bez střihu jsou tu prvotřídní, ale v průběhu filmu jsem se taky začal prvotřídně nudit. A nějak mi to bohužel nezachránilo ani relativně povedený finále filmu. Nějak mi tam chyběl prvek oživení, něco co by vdechlo trochu novoty do tý tuny dialogů. Nic nedorazilo. 3* ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Asi chápu, co tím chtěl režisér říci, ale nějak mě to nebavilo. Herci jsou skvělí všichni do jednoho a taky je tu príma kamera. Všechno tohle je zabalené pro mě do nezábavného filmu. Občas docela otrava a na to, že to měla být černá komedie jsem se moc nepobavil… ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Nejprve nadšení a pak postupný propad k nudě, kdy po půldruhé hodině zjistíte, že uplynulo sotva 60 minut a vás toho tak čeká ještě jednou tolik. Občasné skvěle napsané dialogy, dávají jen marnou naději na zlepšení, protože je záhy střídá mnohem častěji všední nuda, podtržená nervy drásající hudbou. Ty bubny si opravdu mohli odpustit. Skvěle zahrané, ale to je asi málo. 50 % ()

JOZZZKO 

všechny recenze uživatele

Dokonalá "jíííííízda"! Tento film ma neprestáva fascinovať ani po druhom zhliadnutí. Neopísateľná kamera, mesto ktoré milujem, Emma Stone... Kto nenavštívil Broadway, nepochopí :) ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Verte mi, pred zhliadnutím tohto filmu, som mal pripravenú odpornú kritiku plnú vulgarizmov o tom, ako smeruje Akadémia do riti, keď mohla dať Oscara tomuto. V strede filmu som si povedal, „ do frasa, teraz ju nemôžem použiť, tento film je relatívne dosť dobrý. ” Potom však prišiel koniec Birdmana a ja som opäť konštatoval, že takí Americký ostreľovač alebo Grandhotel Budapešť by si to zaslúžili asi viac. No oni vybrali tak ako vybrali, s tým už nenarobíme nič. Herecky to je obstojné, no povedal by som, že vyparením Edwarda Nortona z deja končí pútavosť. Inak skvelú zápletku práve medzi hlavnými postavami Iñarritu ničí upriamením sa na bohužiaľ názov celého tohoto - Birdmana. Nebudem klamať bez toho degenerovaného operenca by som mohol spať spokojne s tým, že soška je pravdepodobne v dobrých ( nevravím správnych ) rukách. To, čo mohlo byť skvelé vyvrcholenie na záver ustupuje do ústrania a priestor dostáva postava Birdmana ako hlasu v hlave, ktorý sa zhmotňuje a doslova ničí inak kvalitný film. Nechcem sa pliesť do remesla režisérovi, ktorý má doma práve dve takéto „ vzácne ” sošky, ale podľa mňa mal konflikt medzi Nortonom a Keatonom vygradovať na konci ako vulkán, no namiesto toho hlavné slovo dostal fiktívny okrídlený potkan, ktorý bol dovtedy dostačujúco príjemným vysvetlením prečo koná hlavný protagonista tak ako koná. Úprimne, nepamätám sa kedy som naposledy videl tak pokazený koniec filmu, a to ma nesmierne štve. A on sa to ešte dostal cenu za réžiu. Nepochopiteľné !! Prvý krát som videl, že Zach Galifiniakis ( pre tých čo nevedia, ten tučko z Vo štvorici po opici ) hraje „ solídnu ” postavu, nie šaša. Postava Naomi Watts absolútne nevyužitá a končí len v titulkách ako nepodstatná postava, s bohužiaľ nenaplneným potenciálom. Na koniec len dodám, som rád, že na sebe Emma Stone od tohto filmu popracovala a vyzerá ako žena, tu vyzerá skôr ako 15 - ročný chlapec s bielou parochňou. 60 %. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

How did we end up here? Inarritu na vrcholu své formy, to, že mozaikové filmy umí tvořit dokonale, sice všichni vědí, tady to však znovu potvrdil. S tímto filmem si neuvěřitelně vyhrál, ať už od rozmístění jednotlivých scén, výběru skvělých herců, kterým role sednou, či impozantní kamerou, díky které divák lehce nabyde dojmu, že film je natočen na jeden záběr. Navíc Michael Keaton se cítí v kůži Riggana Thomsona jako ve své vlastní, vždyť právě v tomto filmu si dle mého názoru zahrál svoji životní roli. Co musím ještě vyzdvihnout, je vynikající zvuková stopa originálu, angličtina a způsoby projevu přesně vystihují takovou tu uspěchanou mentalitu NY, rozhodně si nedokážu představit, jak to zní nadabované v češtině. Mimořádný divácký zážitek, radost sledovat. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film ťažiaci z brilantného ťahu obsadiť Keatona do hlavnej roly. Hrá vlastne akoby alternatívnu verziu seba samého. Formálna stránka snímky je na vysokej úrovni a pocit z toho, že sme ako diváci neustále, bez nadýchnutia, vtiahnutí do deja funguje dokonale, samozrejme, aj vďaka majstrovi Lubezkimu, ktorý ťažko vládne za kamerou. Scenár obsiahol všetko podstatné, dialógy sú poctivo výbrúsené a pritom uveriteľné. Cítiť v nich posadnutosť slávou, túžbu po uznaní, ktorá ženie vpred a stále burcuje kreativitu, aby hlavný hrdina prekročil tieň ikony komiksu. Postavičky, ktoré sa hýbu okolo hlavnej postavy sú charakterovo skvelo vykreslené aj vďaka úžasným výkonom, napr. Edwarda Nortona, Naomi Watts či Emmy Stone. Predstavujú typy, na ktoré človek narazí keď chystá svoj reštart. V tom sa radí Birdman do úzkeho kruhu univerzálnych filmov. ()

FilipStinef 

všechny recenze uživatele

Asi do třetiny stopáže jsem film obdivoval za jeho průbojnost, oddanost tématu a prakticky dokonalou bilanci mezi satirou a seriózností. Oblíbil jsem si, jak přes neortodoxní a imerzivní formu film neztrácí kontakt s realitou. Bohužel celý tenhle koncept pak částečně zabíjí pozdější část filmu, která utíká do zbytečně metaforických point a moc teatrálních monologů. Pořád jsem byl ale při sledování spokojený, jelikož herecky tu skutečně nejde vůbec nic vytknout (!), soundtrack atmosféricky skvěle sedí, kamerově je to jeden z nejoriginálnějších filmů, co jsem snad kdy viděl a to satirické zamyšlení nad člověkem jako jednotlivcem, i společností celkově je vskutku poutavé. Jak mohl ale u kritiků a ocenění vyhrát tenhle film nad Whiplashem, Grandhotelem Budapešť nebo Interstellarem je mi opravdu záhadou... ()

elessar04 

všechny recenze uživatele

Birdman je dle mě naprostým skvostem. Iñárritu opět natočil skvělý film. Birdman nesedne každému (jak už je vidno na skvělém čsfd, kde se opět naši kritici předvedli), ale mně sedl. Úžasné herecké představení Michaela Keatona (ani můj oblíbený Edward Norton nijak nezahálí). Jakožto bubeník velmi oceňuji OST filmu. Birdmana bych možná přirovnal k Polanského Venuši v kožichu nebo spíše k filmu Synecdoche, New York s Philip Seymourem Hoffamanem v hlavní roli, který se také zabývá existencionální krizí hlavního hrdiny. Velmi povedený a originální film. Film byl opět na chviličku uměním! ()

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se na Birdmana bál podívat, premisa mě až tak nezaujala a ani ukázky mi nic neslibovaly. Ó jak jsem se mýlil. Od první vteřiny, prvního záběru a prvního dialogu mě to dokázalo připoutat a nepustilo až do samotného konce. Stylová podívaná, precizně natočená, podpořená skvělými herci a naprosto odzbrojujícími dialogy. To pomezí reality a fikce se mi náramně zažralo pod kůži. A když ve filmu po několika minutách zazněla Pavane pour une infante défunte od Ravela, věděl jsem, že je to trefa za 10/10. ()

fichty91 

všechny recenze uživatele

Znovu se mi potvrdilo, že očekávat od něčeho nic je nejlepší... film šel uplně mimo mě, nezajímal mě a po zhlídnutí velmi mile překvapil. Normálně neřeším takové věci, jako zde přítomní experti, ale u tohohle filmu musím zmínit kameru. Styl, který vypadá jako by celý film byl na jeden záběr, bez jedinýho střihu, výborný... neskutečně to vtáhne do děje a zaujme.. k tomu skvělý hudební doprovod, výborní herci.. parádní oddychovka, smekám a hodně silný 4* ()

s1r1us

všechny recenze uživatele

Komedie? Really? Po půl hodině jsem to stopnul, nechápu o co v tom filmu šlo, roztěkaná kamera a podivné dialogy. Možná se to časem rozjede. Možná je to hrozně skvělý na 80%. Ale nechápu a asi chápat nechci. Z kina bych asi odešel na pivo, smazáno z disku. Nehodnotím. ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Psychedelická jízda vnitřním světem filmových i divadelních tvůrců, herců a vůbec všech "postižených" touhou po uznání a slávě. V hlavě to zraje jako víno. Více na Filmfanatic.cz. ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama