Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Recenze (1 316)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Současné natáčení již natočeného, či pokračování kultů minulosti mě příliš neoslovuje, jenže režie Blade Runnera se ujal Denis Villeneuve, nezbývalo tedy, než v tomto případě postoj přehodnotit. I 2049 ihned pohltí atmosférou, naštěstí ovšem zcela jinou, než tomu bylo u prvního dílu. Vizuál je opět fantastický, kamera Rogera Deakinse předvádí nádherné záběry a skvostná je i hudba... tedy atmosféra zase výborná, přesto noir je pryč, u 2049 bych jí nazval spíše snovou. Dopomáhá k tomu i pomalé tempo filmu, délka jednotlivých scén a žádné zbytečné dialogy. S humorem řečeno, občas mi to připomínalo Jen Bůh odpouští, samozřejmě díky mlčícímu Ryanu Goslingovi, který byl navíc někdy i podobně zabírán. Ten se mi v roli líbil, i když Harrison Ford je jen jeden a po jeho očekávaném příchodu je to hned znát. I jedna z nejlepších scén je u Deckarda "doma", samozřejmě je to ta seznamovací, se zasekávající se hudbou. K ději těžko více psát, mnoho bych prozrazoval, tak snad jen to, že ono překvapení jsem tušil, vodítek bylo dost. To mi ale zážitek z filmu nijak nekazilo, Denis Villeneuve totiž natočil pokračování kultu, které příběhově vhodně navazuje a zbytečně nekopíruje. Za to jsem více než rád. 80% ()

javaznenevim 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery Pár poznámek před samotným hodnocením: 1) Francouzská auta jsou k ničemu i v roce 2049. Některé věci se prostě nemění. 2) Po Indiana Jonesovi a nových Star Wars je tu konečně obnovená série, v níž dítě Harrisona Forda není absolutní imbecil. A teď k samotnému hodnocení. Největším problémem tohohle filmu je fakt, že to není film, ale dvou a půl hodinový prolog k filmu, který teprve někdo natočí. Oproti prvnímu dílu má podstatně slabší atmosféru a zápletka, která už v jedničce nebyla žádný zázrak tu jde úplně stranou. Dvě a půl hodiny totiž čekáte, co se stane, kdy už ta úžasná bomba přijde... a ona nepřijde. Když naběhnou závěrečné titulky, nejspíš se sami sebe zeptáte "A to je jako všechno?". A oprávněně. Celý spor který se ve filmu řeší totiž vůbec nenastane. Co ovšem za vidění rozhodně stojí je vizuální a technická stránka filmu. Samotná scéna se "synchronizací" dvou jistých osob musela dát ohromné množství práce na vytvoření a hrozně rád bych viděl jak tuhle scénu dávali dohromady. Takže pokud se vám nelíbila jednička, velice pravděpodobně se vám nebude líbit ani dvojka. Peněz za lístek nelituji, ale jednou vidět stačilo. Takže tři hvězdičky a to ještě ne poctivé. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Viděno na největším plátně a s Dolby Atmos - silně doporučuji! Nečetl jsem jediný komentář, ale stejně nebudu opakovat očekávatelná klišé o důstojném nástupci původního Blade Runnera atd. Jen ve zkratce: Zatím můj nej filmový zážitek 2017. Neutěšený svět s původními prvky a odkazy je ještě neutěšenější. I na Vangelise zvukově navázáno, ale temněji, téměř bez melodií. Ryan Gosling je výborná volba. Střídání minimalizmu a velkých (i dechberoucích) scén funguje bezchybně. PS: (po shlédnutí Covenanta) velice děkuji Ridley Scottovi, že B.R.2049 režíroval Denis Villeneuve. PS: po druhé projekci vidím i Blu-Ray jako nezbytné - tolik úžasných detailů, které vidím až teď... Je to klenot. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Po vizuální a technické stránce hezký film, ale čekala jsem víc. Příchozí mě emociálně dostali, ale tady mi chyběla aspoň jedna postava které bych mohla fandit...Ryanu Goslingovi jsem pořád nepřišla na chuť a Harrison Ford a Jared Leto tak nějak nemají co hrát...škoda ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem moc nečekal. Viděl jsem první díl, ten mě moc nebavil. Čekal jsem od tohoto snímku to samé. Když jsem viděl to kladné hodnocení na ČSFD, začal jsem věřit, že to bude dobrý. A bylo. Od začátku do konce mě film zabavil. Zhlédnul jsem nádherně zvládnuté SCI-FI. Vše vypadalo jako reálné. Musím pochválit výbornou kameru a hudbu, která se k filmu hodí a příběh je zajímavý. Herci se skvěle sžili s postavami. Jejich výborné výkony nevypadali jak tak na ,,oko". Byli skutečné. Příběh odkazuje z malé části na první díl, proto bych doporučoval zhlédnout první díl. Nebudu v tomto komentáři vysvětlovat příběh, protože chci abyste se na film podívali. Nebudete litovat!!! Dávám 12/10. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Ľutujem, že som toto nevidel v kine. Absolútne DOKONALÁ kinematografia a kamera, kde mi takmer z každého obrazu padala sánka, sa snúbi s fantasticky podmanivou, éterickou hudbou, ktorej tóny sa zarezávajú pod kožu a umocňujú zážitok z videného. Spolu so scenárom a myšlienkami, ktoré expandujú pôvodný film do nových vôd, s jemnými príbehovými nuanciami, ktoré ponúkajú 10x väčší a zmysluplnejší filozofický presah, než tomu bolo u predchodcu. Som presvedčený o tom, že Villeneuve vytvoril modernú sci-fi klasiku, ktorá sa do histórie zapíše podobne (ak nie výraznejšie), ako prvý Blade Runner. U mňa je Oscar za réžiu jasný, pretože skĺbiť všetky prvky filmu takýmto štýlom, to sa vidí raz za desaťročie. A toto všetko hovorím ako ne-fanúšik prvého Blade Runnera, ktorý ma nudil. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Vo všeobecnosti mám rád post-apokalyptickú budúcnosť a podobné témy. Umelecká ilustrácia jednotlivých scén je výborná, v duchu starého Blade Runnera, rovnako aj hudba. Avšak chýba tu zmysluplnejší dej, akcia a lepšie záporné postavy, dokonca ani tvorca replikantov si tu veľa nezahrá a sám vyzerá ako replikant, nanajvýš aj výroba replikantov je tu divné prezentovaná. Novinkou je, že medzi príslušníkov polície a Blade Runnerov prijímajú aj samotných replikantov, čo je dosť logický nezmysel, keďže syntetikom ľudia neverili, preto aj policajti boli ľudia. Herci sú vybraní dobre a ženskí obzvlášť. Dalo sa načo pozerať. Už sa neviem dočkať tejto doby, ale s lepšími hologramami ako v Star Treku. Niektoré scény boli zbytočné, ako návrat umelo vytvorenej Rachael. Keď niekto natočí takmer troj-hodinový film, tak aspoň záver mal byť dotiahnutý. Návrat Forda mi nevadil, avšak točiť filmy s takým veľkým časovým odstupom a dávať do nich pôvodných hrdinov je viac-menej trápne a ešte sa aj snažiť napojiť na pôvodný dej. Navyše je problém postavy vôbec správne napasovať do deja. Práve kľúčovej postave (Dr. Ana Stelline) tu dali najmenej miesta, iba tri scény! Ešte aj tú poslednú nedotiahli, keď mala vlastne spoznať svojho otca - Ricka Deckarda, tam mala prebehnúť interakcia a divák mal vidieť výsledok (podobný finálny fail spáchali tvorcovia aj pri filme Na hrane zajtrajška). Celkovo sa mi film páčil, keby sa to možno viac zostrihalo, poviem WAU. Prevládajú obrazové prvky, keďže veľa dialógov tu nie je. Skoro ako keby to točil Kurosawa, ale ten by to bol schopný natiahnuť aj na 6 hodín (keby ešte žil), ale to by som ja už neprežil. ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Tak původně jsem chtěl psát o tom, že nový Blade Runner je vážně skvělej, že obdiv zaslouží jak zpracování, tak nádherná scéna, skvělá hudba, přirozené herecké výkony, ale hlavně scénář, který dokázal jít v šlépějích starého Blade Runnera a vytvořit opět velmi chytlavou pointu s mnoha možnostmi pro spekulace, ale dneska? Dneska NE! Víte, na Světě je spousta lidí, co se jenom mlčky vezou, nechce se jim přemýšlet a zírají na Svět kolem sebe. No a pak jsou tady ti druzí. Ti, co to opravdu myslí vážně. Novej Blade Runner je pro lidi, co to opravdu myslí vážně. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Blade Runner je kult s množstvom fanúšikov, ja však medzi nich nepatrím. Aj keď pokračovanie považujem sa lepšie než prvý diel. ()

Sygauras 

všechny recenze uživatele

Pokračování nudy je ještě temnější a moje hodnocení teda musí jít nutně níž než u jedničky. Temnota už není zajímavá ale nudná. Barevné filtry mi tahaly oči už v prvním filmu, ale tady to bylo fakt hrozný. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Takové to...jako když fakt mnoho čekáte a nakonec se zklamete jako prase. Ono natočené je to skvěle, atmosféra skvělá, ale cokoliv ostatního tak nějak kmitá na struně "ber nebo nech" a upřímně....většinu bych volil "nech". Prostě je to tříhodinová nuda, kterou nevyplní žádná akce, žádné zúčtování, nic. Nějaké vysvětlení rebelů? ne? JareeD Leto? Ne? Ta druhá Buchta? Jo vodička...hmmmm super....nic. Prostě dočumte....tady jsou titulky, běžte hrabat listí protože je podzim a nasrat na Vás. A takový to mělo potenciál. No budiž, tady máte 2* a běžte si točit nějaké další blbosti. Tak si aspoň půjdu pouštět Zimmera do sluchátek, ten tomu podzimu tak nějak odpovídá. ()

matmanX 

všechny recenze uživatele

Nový Blade Runner je nádherně natočený, ale v překrásné skořápce chybí to, co z originálu dělalo tak jedinečný a nezapomenutelný film: duše. Tam, kde ulice budoucnosti bujely životem a v každém záběru jsem se mohl bavit jen sledováním lidí a světa v pozadí, je nyní prázdné město, které připomíná spíš hřbitov, než metropoli. Kde každá postava zářila charismatem, nyní stojí ploché figurky, které jsou mi buď ukradené, nebo mě iritují. Kde mě Vangelisova hudba dokázala několika tóny dojmout, ta Zimmerova jen nudí repetitivní snahou o epiku. A kde Rutger Hauer dokázal ukrást film plný skvělých výkonů pro sebe, tam Leto předvádí trapné kreace hodné spíš béčkových záporáků. 2049 klouže po povrchu původního filmu a přejímá jeho vlastnosti bez pochopení kontextu. Je ještě pomalejší, tíživější, klade si otázky lidskosti a svobodné vůle, ale nikdy je nedokáže obhájit charakterizací postav, hloubkou myšlenek a otevřeností interpretace tak, jako originál. Pokud Scottův film byl "lidštější než člověk", tak ten Villeneuvův je "strojovější než stroj". ()

HonzaSim 

všechny recenze uživatele

TOP3 nejnudnějších filmů vůbec má přírůstek ... Největší zklamání za poslední roky. Jedna hvězda za vizuál budoucnosti. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Stokrát destilovaný výplach bez špetky něčeho, co by jen zdánlivě připomínalo něco jako děj. I když jsem ohodnotil jedničku pouze dvěma hvězdičkami, tak respektuji Blade Runnera v Síni slávy kultovních filmů, ale toto pokračování byla maximální zbytečnost. Nulová vize, roztahaná stopáž s totálně zbytečnými scénami, nesympatické postavy, klišoidní potřeba tam přidávat Forda jen kvůli čemu jinému než nějaké rodinné souvislosti, nulová akce, totálně nulová zápletka, zle napsaný scénář, prostě ne, Villeneuve si chtěl očividně jen přivydělat trochu do kapsy a pořídit si virtuální číču na trávení společných večerů, ale já mu na to bohužel neskočím. I když to vypadá draze, nalakované, pošperkované, po odloupnutí zídky uvidíte jen staré polorozpadlé cihly, které sotva drží na sobě... Méně je někdy možná více. Poloviční stopáž, slušná zápletka a trocha dobré akce v budoucnosti by bylo daleko úspěšnější, než toto. Šlo to natočit tisíckrát jinak a lépe... :( Zklamání.. Hvězdička za pěkné prostředí i hudbu. ()

mosnak 

všechny recenze uživatele

U mě zůstal tento film nepochopen a nejsem schopen pobrat proč je pro ostatní tak skvělej. Ale to už se mi párkrát stalo. Takže originál byla kravina a remake... 15% ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Dle očekávání mě pokračování chytlo ještě víc, než velice solidní originál. Svět Blade Runnera neztratil ve Villeneuvově podání na své působivosti, naopak, je snad ještě o něco ponuřejší a chladnější, ale zároveň i různorodější a vizuálně podmanivější - takovouhle pastvu pro oči jsem fakt dlouho neviděl. Navíc příběh byl zajímavější a Gosling jako protagonista mi taky vyhovoval mnohem víc, než Ford (i když jsem byl taky rád, když se ke konci ukázal). Tomuhle prostě říkám artový blockbuster... Oba díly bych si měl v brzké době dát znova. 9/10 ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Denis Villeneuve s prehľadom potvrdzuje svoju životnú formu aj tento rok. Jeho Blade Runner je totiž remeselne pôsobivým, vizuálne odzbrojujúcim a naozaj slušne zahraným pokračovaním slávnej kultovej klasiky, ktoré bez problémov obstojí aj v skúške časom. Zároveň si ctí originál a na poli takmer troch dlhých hodín veľmi elegantne rozširuje jeho podmanivý svet. Priaznivci originálu by mali byť nadšení, ten zvyšok už pravdepodobne tak veľmi nie. Po hudobnej a emočnej stránke sa z toho dalo vytrieskať ešte o čosi viac, no aj napriek tomu je pre mňa Blade Runner 2049 tým najlepším, čo som tento rok videl, 9,5/10. (viac tu) ()

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama