Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (637)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý německý historický film. Vždycky mě zajímaly počátky medicíny a to, jak se k ní ve středověku stavěli. Mladý Rob se v po smrti své matky v Anglii stane bradýřem. To mu ale nestačí. Vydá se do vzdáleného orientu odhalovat taje léčitelství. Tam se ho chopí zkušený hakýn v podání Bena Kingsleyho, který hned objeví jeho velký potenciál. Rob se tedy vzdělává spolu s ostatními žáky. Zazáří ve chvíli, kdy město postihne mor a on přijde s kreativním řešením, jak se ho zbavit. Taky se do toho zamotá zakázaná láska. Celou dobu ho láká zakázaná pitva, díky které si koleduje o velké problémy. I přes pár divných momentů je film dost zajímavý a jí si ho užil. Stellan Skarsgård tu má drobnou roli. "Je to zrádce a nekromant!" ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stölzl napozeral historické veľkofilmy Ridleyho Scotta a načítal základné klišé žánru. Vznikol tak patetický film s pekným vizuálom. Postavy večne filozofujú a žiaden dialóg sa nezaobíde bez slova Boh, Alah, alebo Pán. Na uliciach vidíme hromadu mŕtvol, výsledný dojem z podobných záberov je však naleštenosť. To spôsobuje neživotnosť filmu. Iskru mala napríklad expozícia so Skarsgardom, exotika blízkeho východu si podľa tvorcov vyžaduje naopak pompéznosť. Nehovoriac o nechcene parodických klišé typu kamarát umrie presne vtedy, keď ho prídem navštíviť. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takhle z kraje mi to přišlo jako nehorázná kokotina. Postupně se to naštěstí vyrýsovalo do mezí koukatelnosti. Docela mi uniká, čím si film získal takovou slávu a uznání místního feťáckého hodnotitelstva. Já osobně neshledávám film vyjímečným vůbec v žádném ohledu. Ben Kingsley hrál jako pán a ostatní s ním tempo držet nestíhali, a to dokonce ani hlavní hrdina, jehož ksicht musel divák sledovat dosti dlouho. Jak už jsem zmínil. Film s přibývající stopáží získává na koukatelnosti. Takový souboj s morem, na ten se dá dokonce i po očku dívat. Že léčitelství 11. století stálo za hovno, to předpokládejme že každý ví. Já už to dokonce v mnoha snímcích zahlédl. Myslím si, že tahle částečná lovestory nepřichází do světa vůbec s ničím novým a převratným. Krom toho je film valnou část stopáže až nepříjemně nudný. Nejsem pro tento snímek zřejmě cílovou skupinou. Přitom jak tak koukám kolem, tak pár lidí je nasraných, že film nekopíruje knihu, kterou jsem nečetl, takže je mi to úplně volné a zbytek se zdá být spokojen. Těžko říct, kde se stala chyba. 2 *. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Režisér Stölzl se nejspíš rád dívá na americké výpravné fantasy a splnil si sen natočit něco v jejich duchu. Jako seriózní historické drama jeho kousek neberu a rozcupoval bych ho na kousky, jako velkoryse natočenou pohádku, kde jednotlivé záběry mohou být použité jako tapeta na počítači nebo zarámované na zeď, to ale funguje slušně. Ano, je to mělké, zpracované tak, aby to oslovilo co nejširší publikum, je to barevné, romantické a napínavé, ale taky plné těch nejprofláknutějších klišé a předvídatelné. Nemám s tím filmem velký problém, ale víc jak za 3 to nebude. Celkový dojem: 55 %. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dnes asi každý ví, jak má vypadat bestseller a jak kasovní trhák. Vybere se zajímavý motiv, vymyslí se atraktivní hlavní hrdina, přidá milostná zápletka, trochu dobové atmosféry a máme to na světě. Připadám si trochu, jako by mi někdo předváděl kouzelnické triky, které důvěrně znám. Pak už záleží jen na mě, jestli se chci bavit nebo se budu dotyčnému dívat pod ruce, jestli je dostatečně šikovný. Ranhojič přesně odpovídá oblíbenému scénáři, v ničem se nevymyká. Ukazuje právě takovou podívanou, jakou divák očekává. Všechno je na svém místě - hvězdné obsazení, zápletka i rozuzlení, odpovídající muzika... Dobové reálie jsou barometrem odvahy, kdo si jak věřil a kolik troufl do filmu zainvestovat. Příběh nemusí být pravidivý ani věrohodný, ale musí zaujmou a dojmout dostatek pokud možno platících diváků. Nejsem většinový divák, nevadí mi chudší výprava, ale nebaví mě dívat se na filmy, podobající se těm, které jsem už někdy viděla. Ranhojč je příjemná podívaná, která neurazí, mnohým se bude líbit, ale nepřinese nic nového. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Vo filme často spomínaná postranná choroba boli bolestivé problémy so slepým črevom. V tej dobe stopercentne smrteľná choroba. (gogo76)
  • Keď sa Rob Cole (Tom Payne) vráti do Anglicka, založí nemocnicu. V skutočnosti sa tak stalo až 300 rokov po ére zobrazenej vo filme. (Arsenal83)
  • Zobrazená smrť Ibn Sinu (Ben Kingsley) sa nikdy nestala. Presná príčina jeho smrti v roku 1037 vo veku 57 rokov nie je na 100% známa, historické záznamy poskytujú rôzne správy, ale najpravdepodobnejšie ho postihla kolika alebo žalúdočné problémy. Niektoré zdroje uvádzajú, že jeho chorobu mohol zhoršiť jeho náročný životný štýl a pracovné návyky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama