Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh si nerobí nárok na intelektuálnu stránku, priaznivci Stephena Hawkinga musia byť natešení. Škoda len že jeho skvostné vedecké teórie, vďaka čomu sa jeho meno vyskytuje vedľa mien ako Albert Einstein či Isaac Newton, dvojhodinový film zanedbal. Pár výpočtov na tabuli či "kembridžské" lokácie nezabezpečia uveriteľnosť, ak mravčia vedecká práca osobnosti, akou je Stephen Hawking, zostala visieť vo vzduchoprázdne. Oscar pre Eddieho Redmayna je však maximálne oprávnený. Sám Hawking sa nechal počuť, že pri pohľade naňho mal pocit, že sa pozerá do zrkadla. 33-ročný Redmayne prešiel niekoľkomesačným tvrdým výcvikom s choreografom a dlhý čas trávil v ústave pre pacientov s diagnózou, akou trpí Hawking. Rola vyžadovala i dlhodobú prípravu mimického svalstva, čo sa stalo hlavným dorozumievacím nástrojom spoločne s elektronickým hlasovým syntetizátorom. Spolu s Felicity Jones ťahajú za dlhší povraz. Najmä ich zásluhou je film pozerateľný a emotívny. Stephen Hawking dokázal veľa v živote i vo vede a bol známy svojím ostrovtipom. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Drámy nie sú môj štýl, romantické sa dajú, ale životopisné už vôbec nie. Tiež som si pokladal otázku, prečo to vlastne idem pozerať. Vlastne kvôli tomu, že tento filmík mal na Oscaroch dosť ocenení. Tak som si povedal, že prečo nie. Ron Howard natočil dobrý životopisný film (Čista duša), ktorý ma bavil. Skúsil som šťastie, pri niečo neznámom (áno neznámom, o Hawkingovii viem len to, že je slávny). A musím povedať, že aj keď som fandil na Oscaroch Benedictovi Cumberbatchovi za Imitation Game, ani Eddie Redmayne to nezahral zle. Celý film je celkom slušne zostrihaný, takže nuda pri dvoch hodinách a pri celkom zaujímavom príbehu sa nedostaví. Síce ma nedojal, tak ako by mal a tak ako si tvorcovia predstavovali, ale buď sa im to nepodarilo, alebo som skratka tvrdý chlap. Asi to druhé. Určite to druhé a niečo aj s toho prvého. Inak okrem samotného filmu a baví aj samotný soundtrack. Ten považujem nie len za veľmi dobrý, ale aj hlavne ako jeden z výrazných kladou filmu. No najlepšia skladba nepochádza od Jóhanna Jóhannssona (Arrival Of The Birds). Oblúbený soundtrack: Jóhann Jóhannsson - Cambridge, 1963, A Game Of Croquet, Forces Of Attraction. The Cinematic Orchestra - Arrival Of The Birds, Transformation. 80% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Brilantní životopisné drama, hezky po britsku decentní ve zveličování ústřední postavy, kterou máme navzdory nepopiratelné genialitě a smutnému fyzickému postižení možnost vnímat coby citlivého, vtipného a láskyplného člověka. A hlavně máme po celé dvě hodiny příležitost naplno pociťovat nesmírnou sílu a upřímnost vztahu, který navzdory menším konfliktům mezi hlavními protagonisty panuje. A Eddie Redmayne si svého Oscara více než zasloužil, neboť podává naprosto úžasný výkon. Podruhé mi sice film, kromě svého formálního mistrovství, asi nic moc nenabídne, ale tohle je zkrátka kvalitní práce, která se musí cenit.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jaký asi tak může být film o životě člověka s ochrnutým nervovým systémem a o životě jeho manželky? Nemusíte být zrovna člen Akademie, abyste si dokázali tipnout, že dojemný a smutný. Ach, jak překvapující... Nicméně upírat mu Krásu by nebylo fér. Akorát Eddie Redmayne to možná trošku přehnal, protože svou genialitou předčil i výjimečnost Hawkinga. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

“Remember to look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see and wonder about what makes the universe exist. Be curious. And however difficult life may seem, there is always something you can do and succeed at. It matters that you don't just give up.” ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Teorie všeho je stále můj favorit v klání mezi Oscarovými nominacemi. I přesto jsem ale od filmu čekala trošku víc. Myslím, že největší problém celého filmu tkvěl v absenci veškerých dat, které by nám vysvětlili o kolik let se film posunul. Dozvíme se, že se začíná v roce 1963 a zbytek nic. Připadá mi, že pokud se na film nedívá nějaký odborník na Stephena Hawkinga, tak z toho prostě nepozná, kolik let v jejich životě sledujeme. Oba navíc vypadali v průběhu filmu přibližně stejně staře jako na začátku, což mě osobně dost mátlo, vzhledem k tomu, že jejich děti mezitím vyrostli. Ale, na druhou stranu se mi film opravdu líbil. Eddie Redmayne byl vskutku naprosto přesvědčivý a dokonce mám pocit, že bych jeho výkon označila za vůbec nejlepší výkon co jsem kdy ve filmu viděla. Oscara dostane naprosto oprávněně. 4* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ve všech směrech nadprůměrný, vydařený film. Trošku připomíná Čistou duši, což je logicky dáno tím, že i osudy obou hrdinů tvořící jejich předlohy jsou poněkud podobné. Absolutorium zaslouží herci, a to nejen Eddie Redmayne, ale i všichni kolem něj. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vedel som, do čoho idem, vedel som, že žánrom bude romantické drama, ale že sa životopisné spracovanie legendárneho Hawkinga bude točiť prakticky len a len okolo jeho partnerského života a vyrovnania sa s ťažkou chorobou..? Na to sú dve hodiny naozaj príliš, očakával som väčšie zameranie na jeho pracovnú sféru, i keď niesom žiadnym milovníkom fyziky, ale ak už sa točí film o osobnosti akou je Hawking, príde mi smiešne, že sa tvorcovia orientovali primárne na jeho citový život a nie na jeho veľký prínos pre ľudstvo. Pochopte, ak by sa mal natočiť film o milostnom (citovom, partnerskom.. všetko z danej oblasti) živote niekoho známeho, vsadil by som skorej napríklad na Charlieho Chaplina a nie na Hawkinga alebo Einsteina. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Se vším nemalým respektem k osobě SH tohle memůvu ovodmofif mof kfafme, pfofofe pfofo.....na druhou stranu se "obávám", že Eddie Redmayne tímhle u poroty zaboduje, protože autentičnost ve většině scén byla až neuvěřitelná, takže za něj a z respektu ke SH sem průměr lusknu. 55% ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Jméno Stephen Hawking a celý jeho příběh je slavný po celém světě, navíc je to příběh velice emotivní a zajímavý. Poměrně nováčkovský a nezkušený režisér jej ale skvěle zvládl přeformulovat na velká plátna. Nechybí postupné vykreslování života, které se nezastavuje, ani příliš dlouze, ani příliš krátce, navíc s výborně vyměřenou dávkou humoru. Velký obdiv patří hlavnímu představiteli Eddiemu Redmaynovi, který si zaslouženě odnesl Oscara. /80%/ (Kino - Prom.) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Životný príbeh Stephena Hawkinga je naozaj neuveriteľný a výnimočný, o tom bez debaty, ale po emocionálnej a dramatickej stránke ma film zvlášť nezasiahol. Najlepšia bola jednoznačne romantická linka a aj to len z pohľadu Hawkingovej statočnej ženy Jane. Čím všetkým si musela prejsť a čo všetko obetovať pri starostlivosti o rodinu bolo vážne výnimočné, až kým aj ona konečne nenašla aj pre seba kúsok šťastia... Snímok do lepšieho priemeru ťahá ale predovšetkým fantastický výkon Eddie Redmayna, ktorý si toho plešatého právom zaslúžil, tak presvedčivo zahrať Hawkinga by hádam nezvládol ani samotný Hawking, klobúk dole. 65/100 ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Klasický životopisný film o neobyčajnom človeku. Film vyzdvihuje predovšetkým výborný výkon Eddieho Redmaynea. Pri tomto filme som zistil, že asi mám rád životopisné filmy, alebo mi The Theory of Everything naozaj učaroval? Plné citov a silných emócií, no nie nasilu tlačené na diváka aby ronil slzy. Skvelé herecké výkony, parádna kamera... tejto teórií budem určite fandiť pri udeľovaní cien. Možno je škoda, že film sa snažil obsiahnuť väčšiu časť Hawkingovho života, než by sa zamerali na určitý úsek, ale zvládli to. Za mňa v poriadku. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl dát "Teorii" vyšší hodnocení, ale poté, co se mi v hlavě uležela, nenapadá mě nic, čím by se nějak vymykala klasickému syžetu jiných biografických filmů (nejen) o vědcích. Hawkingův příběh je bezesporu zajímavý a srdceryvný, ale ne snad proto, že by se tvůrcům povedlo nějak inovativně či nápaditě převést géniovy osudy do filmu, ale pouze a jen z toho důvodu, že těží a prezentuje reálná fakta, která sama o sobě dokáží navodit mrazení v zádech a jistou dávku dojetí. Ač se jinak herci snaží seč můžou a dávají svým rolím všechno, celý výsledek pak ale působí značně dokumentárně, chladně a odosobněně, což bych u tak silného tématu nečekal. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem přesně to, co jsem čekala. Film je krásný snímek o životě, lásce, nemoci a všem, co s tím souvisí. Oba herci jsou prostě dokonalí v jejich rolích a Eddie si Oscara rozhodně zasloužil. Jediné co mi vadilo, že délka filmu možná byla zbytečná, o 20 minutek zkrátit a bylo by to příjemnější :) ale jinak SUPER! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Eddie Redmayne sa prevtelil fyzicky do Hawkinga podobne, ako kedysi Ben Kinsley do Gándhího. Čiže na nerozoznanie od originálu. To môžme povedať aj o scenári, ktorý takto ilustruje Hawkingov domáci rodinný album fotografií v podobe dvoch hodín filmu. Čiže film je bez života a v podstate iba oznamuje to, čo ľudia, zaujímajúci sa o Hawkinga, vedia. Tí čo nevedia nič, ale aj tak budú vedieť, že oznámenie o dvoch rokoch života žiaden dramatický moment neprináša, podobne ako upadnutie do kómy. Z Teórie všetkého máme nakoniec film o relativite času, čo by sa skôr hodilo k životopisu o Einsteinovi. Nechápem, prečo sa filmári nerozhodli vybrať určitý úsek zo Stevenovho života a zapracovať na ňom. Bezpochyby by sa jednalo o napínavejší a živelnejší film. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem se odhodlal uvidět, za co poměrně mladý, nevyhraný a neuvěřitelně pokorný Brit dostal tu zlatou sošku, přičemž odsunul mého milovaného Turinga. Se sklopenou hlavou musím přeci jen uznat, že k tomuto rozhodnutí pánů akademiků nemohu mít výhrady. Ovšem, stále toto rozhodnutí zůstává pouze jedním z mála správných a spravedlivých. Za tím, že je Birdman neskutečný píčovina si stojím a klidně bych si to nechal vymlátit na náhrobek. Z dřívějška jsem byl obeznámen s Hawkingem - vědcem, tedy řekněme na laické úrovni. Hawkinga - člověka jsem příliš neznal a ani jsem nehořel touhou ho poznat. Tohle je pochopitelně film o jeho životě. Pokud prahnete po tom druhém, tak doporučím třeba tohle. S nějakými těmi událostmi na pozadí příběhu jsem obeznámen před zhlédnutím byl, takže jsem na film rozhodně nekoukal, jako cigán na čerstvě připevněnou měděnou rýnu. Přesto jsem se dověděl i hromadu pikantností, nad kterými jsem strávil hromady bezesných nocí. Třeba, že ačkoli většina svalů Stephenovi postupně vypovídala službu, tak s tím několika centimetrovým mužíčkem přibližně v polovině těla problém nikdy neměl, což mě osobně překvapilo a nepokoušejte se předstírat, že vás ne! Příběh mě také oslovil. Byl poměrně vyvážený. Ačkoli drtivou většinu všech těch romantických zbytečností nesnáším. Tak tady mi přišla romantická linka velice přirozená a velmi příjemná. Nějak jim to všem společně hrozně šmakovalo. Ať už ústřednímu duu, tak i rozšířené trojúhelníkové verzi. Líbilo se mi to. Samozřejmě to největší lákadlo je zcela jasně celkový postupný Hawkingův svalový rozpad. Od pokřivených nožiček až po díru v krku. Znovu se zopakuji, Eddie Redmayne byl opravdu fantastický. Na slzičky z mé strany pochopitelně nedošlo. Ani k jejich vzdálenému náznaku, ale nenudil jsem se téměř vůbec. Dávám 4 *, které jsou jistě silně ovlivněny mojí nehynoucí láskou ke všemu vesmírnému. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době hodně emotivní snímek, u kterého jsem měla na krajíčku. Vážně dobře zpracovaný příběh do poslední scény. Oba dva hlavní aktéři předvedly excelentní výkony a vtáhly mě do děje. Nemám slov, skvělá podívaná. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jako tyhle filmy moc nemusím, mě Teorie všeho vážně zaujala. Nikdy jsem se o život Stephena Hawkinga příliš nezajímal. Ačkoliv může být film dost učesaný, je velmi emotivní. Skvělý výkon jak Eddieho Redmayna, tak Felicity Jones. Neměli to v životě jednoduché a museli se s tím nějak poprat. Těžko říct, jak by to zvládli jiní. I celá linka věnovaná objevům byla zajímavá. Oscara si Eddie určitě zasloužil. Jinde se mi tolik nelíbí... "Dej mi svou odpověď." ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Teorie všeho nám nepřináší nějaký nový objev, co se týče kvantové fyziky, nebo jiných, pro mě tak na hony vzdálených a dost „šílených“ vědních oborů. Přináší jen příběh muže, který, ač přes své závažné onemocnění, dokázal ve svém životě tolik, že se mně to po přečtení jeho životopisu ani nechtělo věřit. Spoustu ocenění, medailí, vydaných publikací a děl a hlavně se zapsal nezapomenutelně v oboru fyziky, kde patří i dnes k nejuznávanějším vědcům. Tohle všechno jsem samozřejmě nevěděl a ani netušil a nakonec jsem moc rád, že mi to tenhle film aspoň malinko osvětlil. Samozřejmě silný příběh není ještě záruka kvalitně natočeného snímku, ale tady se to naštěstí celkem povedlo. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě Eddie, bez jehož výborného hereckého výkonu by to byl jen lehce nadprůměrný snímek, který za chvíli vyšumí. Ale takhle už na jméno Hawking jen tak nezapomenu. ()

Okara 

všechny recenze uživatele

O soundtracku: Není ničím překvapivý a ani nemohl. Jako životopisný film mapující osud skutečného génia útočí bez výhrad pomocí soundtracku na sentiment. Scény první milostné jiskry, polibku, ale i nemoci jsou doprovozeny teskným piánem, jehož melodie snad může připomínat mystický novověký bál, jako ve skladbě Domestic Pressures. Tklivé tóny klavíru ovšem nejsou jediným, co Jóhann Jóhannsson použil k ataku na naše emoce. Vyjma komorních houslí, které s piánem tvoří klasickou kombinaci u sentimentálních snímků, je tu i kytara. Něžné vybrnkávání je důkazem, jak perfektně se může tento jindy energický nástroj snoubit s těmi melodickými jako klavír či housle (Forces of Attraction). Teorie všeho se může pyšnit precizně vybraným soundtrackem, bez něhož by se film propadl ještě o třídu níže. Jóhannsson sám prohlásil, že pokud hraje čas ve filmu velkou roli, i soundtrack musí být timeless (nadčasový). Povedlo se mu to? Možná ano, možná ne. Ve snímku ovšem zazní i jiné melodie, než od něj. A dost možná také díky epilogové hudbě od Cinematic Orchestra jsou závěrečné titulky smyslnějším zážitkem, než zbytek filmu. Nejlepší soundtrack z filmu: Arrival of the Birds. 60 % ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama