Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Říká se: "Nedráždi hada bosou nohou". John Wick je zabiják na odpočinku, přesně ten typ chlápka, kterému je lepší se vyhnout. Vloupat se mu do domu, ukrást auto a zabít milovaného psa, to se prostě nemělo stát. Střední zlodějíčkové to nevěděli, jejich bossové v podsvětí ale ano. A musí jednat. Takže zatímco se John Wick vydává na svou drsnou vendetu, stává se zároveň terčem svých bývalých kolegů - nájemných zabijáků. (Bontonfilm)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (1 881)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodná žánrová čistota (to filmařské nadšení z toho cáká s puberťáckou chutí) si úplně nesedí se scénářem, který nekulhá v motivacích, nebo dialozích (naopak, ta jednoduchost boduje), ale paradoxně bych uvítal ještě více zlomených rukou, prostřelených hlav a celkově bych v té fanboyovské exhibici vlastně ještě o chlup přitvrdil, protože ta skvělá technická stránka k tomu vybízí jako máloco. Slabší čtyři, ať nežeru, vybrané momentky si rád pustím znovu. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Na hongkongské heroicbloodshedové gangsterky od Johna Woo chybí Johnu Wickovi víc přepálených emocí, cit pro patřičnou absurditu a vedle vlastně frajerských padouchů taky nějaký odporný skřet, jenž celá mlata vydrží až do úplného závěru (via The Killer i Hard Boiled). Leč samurajský patos mezi zabijáky, práce s všem postavám všeobecně známým hrdinou, první precizně gradovaná půlhodina a zejména přestřelka v baru... to vše dalo vzpomenout na zlaté doby objevování hongkongské akční školy. Totéž ostatně platí i pro ukázkovou přehlednost akce (v mizanscéně, rámování a překvapivě úsporném střihu) i parádně ekonomickou práci hrdiny v rámci "jeden proti nespočetnému množství nepřátel" - jen škoda, že padouši jsou vlastně do jednoho sympaťáci a skutečná svině je nakonec jen za "macguffina", tedy za vlastně nepodstatnou záminku, jež ten akční stroj opakovaně nakopává. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neobutý dráždit kobru, povytahovat tygrův knírek, provádět dentální hygienu bílému žralokovi, olizovat podpaží nemocného ebolou, to vše se zdá jako bezpečná činnost ve srovnání s nasráním neoholené Baby Jagy.. Přílišnou teatrálnost a plochost bych připsal komiksové stylizaci a pravidlům, ale budiž, je potřebné mít svou vlastní tvář. Páni kaskadéři sice věděli, o čem točí, ale mimo gun-fu, headshoty a burácení motorů si tím už tak jistí nebyli. Zaslouží si jejich John Wick, posílající po tuctech členy ruské mafie pod drn za sabákou, vůbec svou pověst? Ruku na srdce prostřelené kulkou z Heckler & Koch P30L, jmenovat se hlavní hrdina Jonas Wicksson (Lundgren) nebo Johan van der Wick (JCVD), nešlo by hodnocení automaticky dolů? Tím nechci říct, že by Reeves byl v roli zabijáka tak ostrého, že voři v zakoně ve světle jeho zloby preventivně kartáčují šaty do rakve, nějaké terno. A co teprve přehrávající Nyqvist? Ten spíše působil jako dlouholetý poslanec Státní dumy než nelítostný šéf podsvětí. Film dělaný s láskou a zkušenostmi v žánru ano, výjimečný počin v něm však ani omylem. A abych nezapomněl, u posledního záběru trestuhodně nezařazena píseň Marty Kubišové „Někde musí být ráj..“ Nechtěl jsem být až tolik kritický, ale od posledních počinů Garetha Evanse už svět akčního filmu není jako dřív.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Reeves je zase jednou boží. John Wick je ryzí akční střílečka (silně inspirovaná komiksovou strukturou), která si na nic nehraje. Tvůrci sypou geniální nápady doslova z rukávu a invence je znatelná nejen v neuvěřitelně jednoduché, ba do teď nevyužité, zápletce. Silný emocionální rozjezd bez sebemenších problémů nasadí banální a přesto přesvědčivý hlavní motiv pomsty a začne se zabíjet. Krvavý balet je stejně sympatický jako letošní Raid 2, jen tady je tak nějak odlehčenější a ne tak sadistický. V samotné podstatě jde hlavně o to přátelské pouto mezi páníčkem a jeho pejskem. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tolik prostřílených hlav. Béčko s naprosto jednoduchou zápletkou, ovšem natočené s evidentní chutí. Keanu na začátku filmu dokazuje, že stále umí být smutný, ovšem od chvíle, kdy rozmlátí perlíkem podlahu, je radost sledovat, s jakou urputností přepne do vyhlazovacího módu. Přestřelky, ani ruční a automobilová akce nepostrádají přehlednost a naštěstí také adekvátní rating, film má celkově spád a při relativně skromné stopáži tak nehrozí hluchá místa. Potěší i přítomnost Willema Defoa, Johna Leguizama nebo úklidová služba Davida Patrika Kellyho alias Sullyho z "Komanda". K tomu připočtěte úsporné ale účinné využití humoru, zajímavý nápad s hotelem Continental, zábavného padoucha, nekompromisnost hlavního hrdiny a výsledkem je razantní akční jednohubka, která napodruhé chutná ještě lépe. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (56)

  • Kniha, ktorú má John Wick (Keanu Reeves) na konferenčnom stolíku, je monografia o portugalskom architektovi Alvárovi Sizovi, ktorý je vo svojom obore považovaný za jedného z najlepších na svete. (Laslo)
  • Na začátku filmu jede John (Keanu Reeves) autem přes malé letiště. Strážce, který ho nechá projet, právě čte knihu "Šibumi", což je román autora s pseudonymem Trevanian, vyprávějící o vysloužilém zabijákovi, který mimo jiné zabil tři muže tužkou. John Wick je vysloužilý zabiják, který mimo jiné zabil tři muže tužkou... (Kailo)
  • John Wick (Keanu Reeves) ve filmu využívá techniku držení zbraně zvanou CAR (central axis relock), kterou vyvinul Paul Castle na základě svých zkušeností ve speciálních jednotkách SAS a z působení coby instruktor speciálních jednotek po celém světě. (ČSFD)

Související novinky

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Pátý John Wick je v přípravě

Pátý John Wick je v přípravě

26.05.2023

Šéf studia Lionsgate Joe Drake potvrdil, že první debaty ohledně pátého Johna Wicka již proběhly a snímek tak v budoucnu nejspíš opravdu vznikne. Víceméně tak ujistil především akcionáře, kteří by… (více)

John Wick je miliardář

John Wick je miliardář

22.05.2023

Ačkoliv to tak po kvalitním, ale relativně nenápadném prvním filmu v roce 2014 nemuselo vypadat, ze série o nájemném vrahovi Johnu Wickovi se stal globální hit. Překvapivě se díl od dílu zlepšovala… (více)

Reklama

Reklama