Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řeknu to jemně: tohle nebyl příjemný zážitek. Abych řekl pravdu, měl jsem celou dobu dojem, že se tvůrci snaží dostat do kriminální mini série dost násilným způsobem humor, což mělo za následek, že se jim nepodařilo natočit kvalitní kriminálku o humoru ani nemluvě. Policejní vyšetřování probíhalo krajně idiotským způsobem, finální výslech s kapačkou byl absolutním vrcholem celé té mizérie, dialogy byly zoufalé, herecké výkony chabé a celá tahle záležitost asi nestála ani za tu jednu hvězdičku. No, ale hlavně, že jsem zase viděl dostatek leteckých záběrů na tu naši krajinu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře, konečně detektivka (nejen česká), kde vyšetřující nejsou jen různě povedeným kompilátem klišé, ale působí jako zcela normální a reální lidé, kteří jsou na hony sympatičtější, než černobílé charaktery ala kriminálka anděl, nebo (jinak povedené) případ 1. oddělení, pařát v pařátu to jde s výborným obsazením (kde kdo sakra vyhrabal Kláru Melíškovou? Gratuluji) a povedeným řemeslem, které sráží jen vykrádaná hudba z tv bbc Sherlocka, jen jsou připojeny sebe-shazující pasáže (mimochodem, nadsázka je tu protknutá všude, třeba když dva policajti pochodují osvětlenou chodbou, hraje rázná hudba, něco, co by v jiném seriálu bylo finále před dopadením vraha, ale tady místo zběsilé honičky zakončené vybuchlým autem a vystříleným zásobníkem přijde babka s tím, že si spletli dveře). O to víc zamrzí, že na samotné zápletce si autor předlohy nedal víc záležet, ale to už bych chtěl asi moc, ale příště, prosím, pořádné motivace vraha a když mít v názvu něco, co dává předzvěst čehosi "paranormálního", tak to alespoň trochu splním, nebo vám vykostím oblíbené morče a unesu papouška! ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

První třídílná minisérie ze série Detektivové od Nejsvětější Trojice (myšleno detektivové z Olomouce, protože na hlavním Horním náměstí je sloup Nejsvětější trojice). Mně se to líbilo. Zajímavě namíchaný guláš krimi, komedie i parodie. Každý z detektivů má svůj způsob, ovšem to, co předvádí Miroslav Krobot, tak to jsem u detektiva ještě neviděl. Jasně nejlepší postava série. Detektivní příběh není vůbec špatný, dobrá je zápletka s pseudo doktorem, zajímavý nápad je také dostat infarkt při střelecké akci. Pěkné záběry Olomouce jako Moravák kvituji. Mrkl jsem na to v jednom kuse a vůbec to nenudilo, sice to místy nemělo šťávu, ale mělo to zajímavé postavy i hezké lokace. Už se těším na další minisérii. PS: pro všechny šťouraly - jasně že to s kriminalistickou praxí mělo kulové společného, ale jako vtipně naladěná kriminálka proč ne? A obsazené je to teda geniálně až na Voříškovou, ta je tam jen do počtu. PS2: odzpívaná modlitba "Otče náš" včetně nápěvu i následující modlitby kněze v úvodu prvního dílu se takto skutečně v katolických kostelích modlí a zpívají, texty kněze jsou přesně z Římského misálu - čili z knihy pro liturgické obřady. PS3: Policejního ředitele (tedy nadřízeného ústředním detektivům) hraje Jiří Štrébl, který zase o rok později vedl oddělení v krimi seriálu Vraždy v kruhu. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

A to to rozhodně na tři hvězdičky ještě čtvrt hodiny před koncem nevypadalo... Policisté toť směs totální neznalosti (když právnička nezná význam čísel 666 tak asi nechodila do školy, v lepším případě tehdy možná chyběla) a bezbřehé arogance (výslech obou duchovních druhým z majorů), z níž se přece jen vymyká ženská, kterou (není divu) z toho všeho postihne infarkt (nejspíš proto, že je to táž co neznala onen číselný význam), a jeden policajt rádoby západního stylu, co má život v troskách (nezletilá dcera se zhlédla v gothicu a manželka chce odejít do US). Pro zatraktivnění přidáno prostředí katolické církve s nádechem satanismu a olomoucké přírodovědecké fakulty, která se podle zhlédnutého od doby mých studií změnila snad zcela od základů, pak jedné dívky, co si vybírala nedostupné muže, a jedné znuděné paničky... Co z toho všeho mohlo vzniknout? Bohužel tohle (chvílemi asi nechtěné retro), čemuž ale třetí hvězdičku zachránila moje milovaná Olomouc (katedrála, kaple Jana Sarkandera, Dolní náměstí, kostel sv. Michala, gymnázium Poděbradovo, etc) a jakž takž smysluplné rozuzlení. A jak si stěžuju, že knihy (a filmy) mají mít nějaké mravní poučení, tak tohle jich (a nejen pro mě) mělo hned několik, a pokud se jimi někdo nebude řídit, inu jeho smůla... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Vcelku slabá kriminálka se zajímavým nápadem, ale s naprosto tragickou interpretací. Výkony herců, zvláště v řadách kriminalistů, bych hodnotil jako podprůměrné. Terezka Voříšků byla obzvláště tupou a nudnou postavou, jejíž účel byl zřejmě jen jako potěcha pro oko pánského publika - nedostatečná. Chvílemi jsem musel souhlasit s výroky hlavních protagonistů, protože na otázku "To si z nás snad dělá prdel?", která tu padla nejméně tucet krát, jsem pohotově odpovídal "Scénáristé a režisér určitě ano!". Pokud bude televizní obrazovku plnit kvantum těchto nemastných a neslaných blbin, které nedokáží zaujmout, nemá cenu českou scénu vůbec sledovat. 40% ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Žádost Jana Pánka (Kryštof Hádek), aby zhlédl svůj záznam z kamer před objektem, kde došlo k mordu, a řekl vyšetřovatelům, zda tam je něco zajímavého, je nesmysl. Standardní postup je, že si policie vyžádá originál záznamu a specialisté prověří, zda s ním nebylo manipulováno a poté je analyzován vyšetřovateli. (sator)
  • Kavárna, ve které se ve druhém díle setká vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) se svou exmanželkou a dcerou, je olomoucké Café 87. (Charlizee)
  • Ve druhém díle, kdy sedí vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) v kavárně se svou exmanželkou a dcerou, sedí u vedlejšího stolu vlevo autor románu "Případ pro exorcistu" Michal Sýkora. (Charlizee)

Reklama

Reklama