Reklama

Reklama

Most špiónů

  • USA Bridge of Spies (více)
Trailer 5
USA / Německo / Indie, 2015, 142 min (Alternativní 136 min)

Hudba:

Thomas Newman

Hrají:

Mark Rylance, Domenick Lombardozzi, Victor Verhaeghe, Brian Hutchison, Tom Hanks, Joshua Harto, Henny Russell, Alan Alda, John Rue, Billy Magnussen, Amy Ryan (více)
(další profese)

Svět po obou stranách železné opony se propadá do šílené paranoie. Uplynulo už více než deset let od porážky nacistického Německa a lidstvo teď ohrožuje studená válka, napětí mezi USA a SSSR je téměř hmatatelné. Když v roce 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovětského špióna žijícího v New Yorku, strach a mocenská nedůvěra se ještě více vystupňují. Abel se ve skutečnosti jmenuje Viljam Genrichovič Fišer, řídil síť agentů a do Moskvy důmyslným způsobem odesílal kódované zprávy, i proto vyšetřování do dějin vstoupilo jako „Případ dutého nikláku". Americká vláda osloví Jamese Donovana (Tom Hanks), uznávaného právníka z Brooklynu, aby se chopil Abelovy obhajoby. Přes počáteční obavy jeho i rodiny a odmítání tak nepopulární kauzy se Donovan nakonec rozhodne Abela zastupovat. Chce zajistit, aby byl podroben spravedlivému soudu. Během příprav na obhajobu se mezi oběma muži začne vytvářet pouto, které je založené na vzájemném respektu. Donovan obdivuje Abelovu sílu a loajálnost. Před soudem přednese vášnivou obhajobou, aby ho uchránil před trestem smrti. Abel je v říjnu 1957 odsouzen na čtyřicet pět let vězení. O tři roky později je nad sovětským vzdušným prostorem sestřelen americký průzkumný letoun U-2 a jeho pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) je zajat a odsouzen k deseti letům vězení. CIA se obává, že Powers bude krutými výslechy a tvrdými vězeňskými podmínkami přinucen k odhalení přísně tajných informací. CIA proto osloví Donovana a přesvědčí jej, aby se stal členem záchranné mise. Donovan se vydává do Berlína, kde má za úkol vyjednat výměnu Abela a Powerse. Nedlouho po svém příjezdu se dozví i o americkém studentovi, který byl zatčen ve východním Berlíně. Navzdory pokynům CIA soustředit se pouze na sestřeleného pilota, Donovan se rozhodne vyjednat propuštění obou – pilota i studenta, protože odmítá v této zemi kohokoliv opustit. Velká hra začíná ... (CinemArt)

(více)

Recenze (961)

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Film dvoch polovíc, pričom kuriózne ani jedna nie je veľmi o špionáži. Prvú polovicu by som nazval niečo ako súboj jedinca proti právnemu systému a druhú policu by som nazval niečo ako politickú drámu. Tieto filmy mám celkom rád, keď majú dobrý, atraktívny dej a drajv sa neutopí iba v politike, právnickom žargóne a americkom (alebo medzinárodnom) právnom systéme. Musím sa priznať, že tu sa to stalo, film ma úplne nestrhol. 3* LTT. PS: Môj komentár s poradovým číslom 800. Celkom slušné, ale dá sa ísť ešte ďalej. ()

Sadaam 

všechny recenze uživatele

Kdyby to netočil Spielberg, je to film o ničem. Nicméně skvěle natočené drama s opět vynikajícím T. Hanksem. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Spielberg opět dokazuje, že na to má a dokazuje, že není ze starého železa. Jen jeho problém možná spočívá i v tom, že značnou část dialogů napsali Coenovi a je to patrné z dlouhých dialogů, kterými postavy argumentují. Proto se možná zdá, že se ve filmu nic neděje, a tak působí (minimálně první půlka) dost nezáživně. Jinak jde ale o výborně pojaté drama s naprosto úchvatnou atmosférou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V dnešní době tento film dostává ještě zcela jiný význam. Máme 21. století, rok 2024 a studená válka je zpět. Málokdo by to po pádu Berlínské zdi a konce socialismu v Evropě čekal, ale je to tak. Steven Spielberg si libuje ve filmech dle skutečných událostí. A protože si dokáže vybírat kvalitní herce a ostatní zaměstnance, vyjde z toho jen málokdy špatný film. Na snímku je zajímavých mnoho věcí. Třeba Donovanovo odhodlání Abela hájit, i jeho smysl pro právo. Překvapilo mě, že i policista si na něm vylije zlost. Přitom jako hlavní argument právníka bych čekal, že použije jasný fakt - USA dělá totéž, takže si ty dvě země fakt nemají co vyčítat. Zajímavější je jeho návštěva v Berlíně. A také odhodlání, s nímž hodlal zachránit rovnou dvě osoby. Steven Spielberg dokázal vhodně vystihnout atmosféru a Most špiónů je jen dalším ze skvělých filmů tohoto génia a žijící legendy. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

„Zbadal si muža zručného vo svojej práci? Pred kráľa sa postaví; nepostaví sa pred obyčajných ľudí.“ Prislovia 22:29 ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

V první řadě jde o americký licenci. Z filmu jsou totiž americké (kýžené, ale často v reálu nepřítomné) hodnoty hodně cítit - nedokonalosti systému a jeho tlak nezviklají kladného skrz naskrz dobrého (i když někdy pragmatického pojišťovacího právníka) hlavního hrdinu, který se zas a zas vrací na správnou cestu, když ho z ní vychýlí vlastní pochyby anebo snaha někoho jiného. Film se snaží nebýt příliš polopatický, ale je určen širokému obecenstvu, takže se mu to ne vždy daří. Abych jen nekritizoval - na film se dobře kouká, a i přes svoji délku se pořád něco děje, a i přes předpokládaný konec, umí film udržet napětí. Celým filmem navíc prosakuje typický černý humor bratří Coenů, což trochu obrušuje přirozený patos předlohy. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Bezchybné remeslo vykazujúce všetky známky Spielbergovej réžie a Hanksovho herectva. Scéna, výprava a celkovo vizuálna stránka naozaj podarené, všetkým ostatným však zbytočne hrajúce na istotu. V kine teda príjemný zážitok, do podstaty však nečakane mdlý. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Výborná konverzačka narychlo vyškolenýho špióna Hankse. Nikdo neví, kdo v rozehraný partii drží nejvíce trumfů a kdo blafuje, solidní napětí a mrazivá atmosféra. I díky perfektnímu zobrazení dělícího se Berlína. Na Spielberga, zřejmě druhýho nejpatriotičtějšího režiséra po Emmerichoj, je to až příjemně málo americký, ikdyž slavný trumpetky nejednou linou "důležitou" muziku. A nesmím zapomenout na perfektního nepřítele Rylance. ()

praethoria 

všechny recenze uživatele

ftipné, dej je v poriadku, vôbec nenudí, celkom plynulý priebeh. vďaka bratom Coen-ovcom. Scény -každý odhadne ako dopadnú... a toto je súčasný režisér Spielberg. Film ktorý poteší, ale druhý krát už neťahá k videniu. Tomuto filmu proste niečo chýba, alebo lepšie povedané, je tu niečo navyše, čo kazí konečné hodnotenie. veľmi by ma zaujímalo ako by to dopadlo bez stevena s. Záver : odporúčam ísť na to po nedeľnom obede, taká nenáročná pohodová jednohubka vyššej kvality . u mňa za 4* z 5* (keby sa dalo dám 3,7*) ()

Knightey 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem vybiral na co jit do kina na film, zustal na me snimek Most Spionu. Priklonil jsem se k nemu prave diky tomu, ze byl natocen reziserem Stevnem Spielbergem. A po shlednuti filmu jsem opravdu nelitoval. Zustal sedet v kine a krasne si vychutnaval cely film a rikal jsem si, jak pekny film se da jeste natocit aby tam nebyla sama krev a nebo nahota. Opet perfetni herecky vykon od Toma Hankse. Ja jako divak jsem netrpelive cekal az do konce filmu, jestli se vymena podari ci ne. ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Není to první film, který režíruje zkušený Steven Spielberg a v hlavní roli se objevuje nezapomenutelný Tom Hanks. Nutno podotknout, že předešlé snímky určitě stály za to, jelikož je na nich vidět kus dobře odvedené práce, což platí i v tomto případě. Jemně a velmi citlivě natočené drama z doby studené války nenechá kdekoho chladným. Přestože už je tomu několik desítek let, co největší mocnosti světa držely prst na spoušti a k zániku světa chybělo opravdu málo, i v současnosti se jedná o velmi citlivé téma. Právě cit a neukvapenost totiž dodávají filmu na kvalitě. Na všechno je dost času a nic se nemá uspěchat. Tohle všechno doplňuje skvělá hudba od Thomase Newmane, která je chladná jako východní sektor Berlína. Za nejlepší moment z celého filmu považuji samotný závěr, který je emočně velmi zajímavý a silný. ()

Stepka.T 

všechny recenze uživatele

Vidění světa ve filmu bylo hodně černobílé, kam se hrabe na Donovana Mirek Dušín... I toho patosu tam bylo dost a film samozřejmě hraje na typickou americkou notu "my a naše ústava". Taky tam bylo hodně motivů, které nebyly dotažené, jen tak se objevily a zase zmizely (Donovanův asistent na začátku filmu, příprava Donovanových dětí na útok SSSR a další). Celkově 5 hvězd - nenudila jsem se ani jednu ze 141 minut. ()

simoneo 

všechny recenze uživatele

Mne sa to páčilo. Aj napriek tomu, že Spielbergové filmy bývajú často príliš prikrášlené a pozitívne, zrovna tento mi padol vhod. Mnohokrát závisí aj na rozpoložení človeka, v ktorom sa nachádza, keď film zhliadne, a to sa samozrejme premietne aj do hodnotenia. Nie je to pre mňa úplne typických 5*, pretože tomu filmu chýbal trochu hlbší ďalší rozmer. ()

kacir 

všechny recenze uživatele

Ku filmu nemám čo povedať. Ale jednému užívateľovi by som niečo chcel. Verbal, Ty si podľa mňa prijebaný chlap ba až priam chorý a trápny kokot, daj sa už konečne liečiť!!!!! ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

James Donovan (Tom Hanks) je elitní právník, který jednoho dne dostane případ, o jaký by žádný právník (ani on sám) nestál. Tím případem je obhajoba údajného sovětského špiona Rudolfa Abela (Mark Rylance)... Steven Spielberg se ve svém dalším filmu opět vrhl do minulosti a po 1. a 2. světové válce, tak došlo i na tu Studenou. Steven se i zde inspiroval skutečnými událostmi, takže i když začátek filmu vypadá jako klasické soudní drama (kterým minimálně v úvodu také je), tak postupně je nám představen příběh o výměně špionů mezi USA a Sovětským svazem a jako prostředník v této výměně je vybrán právě James Donovan. Toho ztvárnil Stevenův oblíbenec Tom Hanks, který tak měl opět možnost předvést kus poctivého herectví a je třeba dodat, že tento úkol (jako už mnohokrát předtím) zvládl. Tom totiž ztvárnil Jamese jako obyčejného chlapíka, který chce jenom hrát podle pravidel a činí tak sympatickým hereckým projevem, kterým dokazuje, že je pořád Pan herec. Dlužno dodat, že herecké výkony prakticky všech zúčastněných zaslouží pochvalu, kromě Toma pak zaujme především stoicky klidný Mark Rylance (osobně mně však potěšila také účast Alana Aldy). Svou kvalitu však film má i v dalších aspektech, ať už je to kamera Janusze Kamińskeho, hudba Thomase Newmana, nebo výprava ( zkrátka tady si někdo říká o oscarové nominace) a samotný Spielberg zde dokazuje, že stále umí vybudovat tu správnou atmosféru, což platí především o zasněženém (a brzy rozděleném) Berlíně, kde se velká část příběhu odehrává. Prakticky jediné, co by se dalo krapet vytknout, je samotný scénář, který místy působí ne úplně přesvědčivě, ale zase to není do takové míry, aby byl celý příběh zcela nevěrohodný (přece jenom je podle skutečných událostí). Most špionů je tak, podobně jako Marťan, velice dobře natočeným a zahraným filmem, kterému sice k dokonalosti ještě kousek chybí, přesto dokáže nabídnout kvalitní divácký zážitek. ()

zdeci 

všechny recenze uživatele

Hm, směnný obchod 20. století - ty máš komanče, já zas amíka a študáka. Ovšem tento trhovní styl byl velmi nudný. Ocenit lze snad jen autenticitu? ()

Související novinky

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

13.04.2016

Filmům Stevena Spielberga se těžko říká ne, takže vás určitě potěší, že o ně teď nebudeme mít nouzi. Režisérská legenda právě dokončuje fantasy Obr Dobr, která jde do kin už 30. června 2016, a ještě… (více)

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama