Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chcete o mně v novinách napsat, že jsem komouš? Lidi, co choděj na mý zasraný filmy, neuměj číst!“ Jak bych mohl nefandit hned od první minuty někomu, kdo napsal původní scénář k Prázdninám v Římě? Tím trochu narážím na fakt, že ti diváci, co viděli některé filmy dle Trumbova scénáře či prostě znají souvislosti a osobnosti, které jsou zde nějak použity, si projekci užijí (nej)více, ale na druhou stranu, snímek podle mě může (za)bavit úplně každého. Ostatně, nejde zde jen o scenáristy a kinematografii jako takovou, nýbrž hlavně o ty prasárny, co se v USA svého času děly a měly tak fatální dopad na životy mnoha lidí. Příběh mi přišel natočený bohužel docela rutinně, ale ani tento fakt nic nemění na nenudícím ději, závažnosti tématu, občasném humoru/vtipných narážkách a kvalitních hereckých výkonech (krom představitele Trumba jsem si nejvíc užíval Helen Mirren, která si svou megeru střihla s nevýslovnou chutí). Celkově hodnotím slušnými 4*. „Trumbo?“ - „Ano?“ - „Máš telefon.“ - „Kdo volá?“ – „Nějakej cvok. Tvrdí, že je Kirk Douglas.“ ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbené filmové období sledováno čistě očima muže, kterému hollywoodský blacklist zničil život. O Daltonovi Trumbovi jsem předtím v životě neslyšel, ale jak jsem zjistil když jsem narazil na tento film, snímků, které napsal jsem viděl mraky. Toto skvělé drama nabízí zajímavý příběh, skvěle vykresluje dobu, kdy se točily ty nejlepší filmy a kdy se bohužel Amerikou proháněli pravicoví fanatici a lovili čarodějnice v podobě amerických komunistů. Velkým plusem tohoto filmu jsou herci a je jich tu celá řada. Objeví se tu herci, kteří hrají skutečné osobnosti (neherecké), objeví se tu herci, kteří hrají jiné herce a v archivních záběrech se objeví také herci z té doby. A tak je Trumbo filmem, kde po boku Bryana Cranstona, Helen Mirren, Diane Lane a Johna Goodmana, máme taky Roberta Taylora, Ronalda Raegana (oba dva plivající oheň proti komunistům v kongresu), Caryho Granta, Lauren a Boggyho a další. Dále se objeví John Wayne (v podání Davida Jamese Elliota - jinak též kdysi dávno major Harmon Rabb z JAGu, na který jsem tak oddaně koukal v 90. letech na Nově) a pro mě z celého filmu nejlepší Kirk Douglas (toho mistrně hraje Dean O'Gorman - po skončení filmu jsem zjistil, že bývala "hvězda" seriálu Young Hercules, kterým jsem si také kdysi dávno krátil prázdninvá dopoledne na chalupě). ___ No takže abych to shrnul. Pro mě osobně v mnoha ohledem a rovinách velmi zajímavý, přínosný i nostalgický film. ()

Reklama

jerry12 

všechny recenze uživatele

70%. Krásná interpretace iracionální paranoidní necivilizovanosti, která provázela Studenou válku a vyžádala si celou řadu zničených životů, jejichž historie by dnes vypadala jinak, kdyby svět už dávno dospěl ke schopnosti spolupráce a tolerance namísto ostrého egocentrického boje o politicko-společenské postavení. Dalton Trumbo byl utopický idealista a ani omylem nevěřím tomu, že se spokojil s tím konzervativně patetickým výsledkem, který zobrazuje film. Co ale vím jistě je, že jsem snad nikdy nechoval takové sympatie ke komunistovi, a to je pozitivní, protože to naznačuje, že McNamara dokáže lámat předsudky. Trumbo má krásnou dobovou výpravu i precizní představitele v čele s vždy geniálním Bryanem Cranstonem, a v podstatě mu k dokonalosti chybí jen nějaké výraznější WTF momenty nebo zapamatováníhodné scény, situace, které by z něj udělaly hit; dá se říct, že si v podstatě jen tak plyne svým vlastním životem, aniž by se snažil o to vyšťavit každou scénu do posledního joulu energie... což je na jedné straně nevýhoda, protože kvůli tomu má Trumbo řadu hluchých míst, na druhé straně je to však obrovský benefit, protože zobrazuje autentický životopis idealisty, jehož život možná nebyl nejzábavnější na vyprávění, ale o to pestřejší uvnitř... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozhodně informačně výživný materiál, nicméně výsledek mohl být lepší. Úvodních 40 minut dávala velkou naději, že by příběh mohl být ještě silnější. Škoda návratu z vězení a následného utlumení dramatičnosti. Cením si nicméně faktu, že jsem se o Hollywoodu leccos dozvěděl, o tom že komunisté ve "svobodné" Americe prožívali své horké chvilky podobně jako u nás kapitalisté jsem věděl. Bryan Cranston pozoruhodný výkon a zasloužené nominace. 70% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"I am Otto Preminger, the director.". Týpek, ktorý naštartoval návrat skutočného mena scenáristu Daltona Trumba späť do filmových titulkov. Na plátna kín. Tam, kde vždy patril. Po rokoch skrývania sa za falošné identity, po (skoro) roku väzenia. Odvážlivcov, akým je Preminger, a zďaleka sa to netýka len pomoci Trumbovi, bolo vždy ako šafranu. Kiežby dnešný nielen americký film mal čo najviac takých osvietených a skutočne nebojácnych režisérov. A scenáristov ako Trumbo. Systému navzdory. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Kniha, která byla ve filmu zmíněna, že za ni Trumbo obdržel Národní knižní cenu za nejoriginálnější knihu, má název „Johnny si vzal pušku“. Napsal ji v roce 1938 a v roce 1971 byl podle ní natočen stejnojmenný film Johnny si vzal pušku, který on sám režíroval a byl spoluautorem scénáře. Tento film inspiroval v roce 1988 skupinu Metallica k napsání písně a k natočení videoklipu s názvem One (1989). (no2)
  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama