Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (721)

lamps 

všechny recenze uživatele

Netřeba psát o tom, kterak Ghoul vyniká v rámci české hororové tvorby, neboť v tomto ohledu takřka nemá v čem vynikat. Jákl se projevil coby moderní světový tvůrce, který má nakoukáno, má přehled o tom, co diváky ve strašidelném žánru nejvíce přitahuje, a který především dokáže zrealizovat i všechny protřelé hororové motivy na takové úrovni, že výsledek zastiňuje velkou většinu dražších a ambicióznějších, ale velmi podobných pseudodokumentárních hororů. Svižná, scénáristicky nápaditá (výborné lekačky), skvěle ozvučená a slušně gradující evropská filmařina, chytře zvýrazňující už tak dusivou atmosféru pomocí mrazivého fenoménu Andreje Čikatila. Úvod se sice dosti táhne, kanibalismus je těžce nevyužit a k postavám si nelze vytvořit natolik silný vztah, aby závěrečná část vtáhla diváka i jinak než jen zásluhou povedené stylizace, ale v rámci mohutné blairwitchovské vlny patří Ghoul rozhodně k těm zajímavějším, řemeslně vyspělejším zástupcům.. 65% ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Bohužel mám FF hororků nakoukáno docela dost a v poslední době mě už začínaly nudit. Na druhou stranu, Ghoul je naprosto srovnatelný s obdobnými americkými díly a v tomto subžánru dosahuje průměru, né-li lehkého nadprůměru. Mám-li být zcela objektnivní, za film dávám 65 % (přijít s tím o 5 let dříve, tak víc) a ten kousek do 4 * přidávám režisérovi za shanu (úspěšnou) přiblížit se holywoodu a za to, že se snaží v té naší krásné, leč žánrově omezené zemi, natočit i něco jiného, než jen hořkou komedii. Jen tak dál Petře. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|40%| Moc jsem se do toho filmu nehrnul. Podobné záležitosti nevyhledávám. Přesto jsem to zkusil. Tyhle amatéřiny či styl těchto snímků, kdy banda mladých lidí natáčí nějaké bludy, moc nemusím. Byl jsem trochu zvědav, jak se s tím popere český režisér, no moc mě to nenadchlo, ale potenciál to sakra mělo. A právě to mě nejvíc štvalo. Ke konci snímku zde mohla být větší brutalita (skoro žádná zde nebyla), nějakou tu lekačku bych tu uvítal také – škoda, nějakou krev, vylepšit tíživou atmosféru, kterou jsem tu cítil jen málo. Kdyby se všechny tyhle aspekty co jsem vypsal, daly dohromady, tak by to mohl být solidní horor. Třeba prostředí bylo ideální. Hnusné, rozpadlé chatrče, špína – to bylo dobré. I herci nebyli nejhorší. Nemá to výraznou nelogickou chybu, jen je to dost obyčejné a suché. Chvílemi mě to zaujalo, říkal jsem si, kdy asi přijde ten pravý moment, nějaká výjimečná scéna, nic z toho jsem se bohužel nedočkal. Znám ale horší podobné projekty, takže hodnotím čistě podprůměrně, hůře ne. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím proč, ale vždycky mi byl Jákl ml. hrozně sympatický, byť jeho kariéru nijak nesleduji. Docela mě překvapilo, když se pustil do horroru. Zvědavý jsem byl, to jo, i když jsem moc neočekával (už i proto, že od found footage neočekávám už leta prakticky nic, kromě nudy). A ejhle, Jákl si mé sympatie udržel, ba ještě upevnil. Ghoul s ničím novým nepřichází, ale sympaticky motá více věcí dohromady, což způsobuje, že to vůbec nenudí a nejednou, i díky slušnému herectví, i baví. Jasně, mohl jsem si postupně odškrtávat z tradičního FF seznamu: podivný zvuk za kameramanem, běhání s kamerou v noci, běhání s kamerou ve sklepeních a tunelech, ale mě to bavilo. kdybych měl vytvořit seznam deseti oblíbených found footage horrorů (a věřte, že bych to bral jako krutý trest), Ghoul by se tam určitě objevil. Že by se českému filmovému horroru začalo blýskat na lepší časy? 3.5* ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ghoul, to je totálních padesát odstínů černi a klepavky... půlku filmu se klepe kamera, takže nic nevidíte a půlku filmy vidíte jen svit baterky, takže nic nevidíte... Vykrádačka Záhady Blair Witch a průměrnejch americkejch duchařin (Gacy House atd)... prvních dvacet minut ještě šlo, zbývající hodinu jsem přemýšlela o tom, že sundám 3D brýle a ke konci se prospím. Moje chrápání by pak asi publikum děsilo víc jak celej film. 30% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • "Ghoul je výraz z arabské mytologie. Označuje démona, neživou bytost, která se vyskytuje na místech s četným výskytem úmrtí a živí se lidskými ostatky," vysvětlil Petr Jákl ml. (Zdroj: idnes.cz) (oje)
  • Jedná se o první český horor, který byl uveden v kinech ve 3D. (Gyorgy)

Reklama

Reklama