Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 1

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (721)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Západní žánrový standard, jemuž podráží nohy absence jediného momentu překvapení i to, že kvůli efektu jsou postavy ochotny zachovat se jako nebetyční tupci, což by jim šlo odpustit tehdy, pokud by se jim dostalo kapky osobního života navíc; všechno tohle bohužel absentuje a tak je to vlastně ve výsledku… onen západní žánrový standard. [Jestli to má být pochvala, či pohana, je na vás.] 3 a ½. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Ten generátor pořád běží, proč jdeme ven? – Protože ho musíme zprovoznit! – Ale on je v provozu!“ Mě tohle zmatené pobíhání po lese se zapnutým nočním viděním na kameře nikdy moc nebralo. Jákl si střihl roli v bijáku xXx Roba Cohena, ten nyní producentsky dohlížel na jeho další výlet za kameru. Oceňuji Jáklovu snahu posunout tuzemskou kinematografii víc k Atlantickému oceánu, ale vsázet na to, že blbnutí s videokamerou v lese i léta páně 2015 je dobrý tah, tak úplně nevychází. Američtí dokumentaristé doufají, že kdesi v zapadákově na Ukrajině najdou pořádnej matroš pro svůj projekt o slavných kanibalech, jenže lehce se to v jedné chajdě zvrtne s tím, že nakonec za vším stojí duch, který je nehodlá pustit jen tak. Found-footage nepřináší zhola nic nového, tvůrci se tváří ambiciózně, postavy nám jsou ukradené a za pár dní/hodin nám bude šumák i celý film. Nadšení mnohdy nestačí. Dvě až tři hvězdy.. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pár úplných zbytečností (kočka, digitální čmoud a jiné) kompenzuje nejsilnější faktor snímku; prostředí. Ta hnusná, rozpadající se chalupa uprostřed hustého lesa vyvolává respekt už za světla. Za tmy je to hnus o to větší. Téma kanibalismu a Čikatilova případu celkem zajímavé a solidně využité, v některých momentech bych se však nebál o něco víc přitlačit na pilu. Je sice fakt, že při lekacích scénách si zvukař hodně pomáhá maximálním "vohulením volume", ale kýženého efektu několikrát i dosáhne. V závěru je to pak už slušná adrenalinová jízda. Takže ano, v subžánru FF rozhodně to lepší. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden kanibal a tentokrát to není Hannibal Lecter. A nějací američtí studenti se rozhodli natočit shodou náhod opět ve stylu Blair Witch dokument o kanibalismu na Ukrajině v době hladomoru. A to neměli dělat, protože kanibal má pořád hlad.... Atmosféra 80%, námět a děj 70%, poměrně milé překvapení, tedy aspoň pro mě. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fakt nechápem, kto na tomto čo vidí. Najväčší problém sa mi zdá v tom, že sa tu nepodarilo zbudovať adekvátnu atmosféru, v tom prípade by ani tak nevadila úbohá dejová linka. Príbeh sa motá len okolo partičky mladých ľudí s vopred jasnými charaktermi podľa ošúchanej schémy (povahovo silnejšie a rozumnejšie dievčatá, vystrašený mladíček, blb...). Do toho si prihoďte Čikatila - ukrajinského masového vraha, a hneď dostaneme frašku ako hrom. Celý čas je to len o pofľakovaní po dome, oprave generátora, rozpáraní mačky a o strašení a sedení veštice za stolom. Ako-tak sa podaril iba samotný záver, najmä to pobehovanie v podzemnom tunely. Podpriemer. 40/100 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Zvlášťní spojení se skutečnou postavou ukrajinského kanibala Čikatila má představitelka jedné z hlavních hrdinek Alina Golovlyova„Zvláštní je, že když jsem byla malá, příběh o masovém vrahovi a kanibalovi Čikatilovi jsem znala, někdo mi ho vyprávěl. Právě on byl mou dětskou noční můrou, bála jsem se ho nejvíc na světě. A teď jsem se s ním znovu setkala, téměř tváři v tváří. Ano, je to děsivé. Jako bych se probudila do noční můry," svěřila se agentuře Herminapress. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. 2. 2015 v Praze. (Duoscop)
  • "Ghoul je výraz z arabské mytologie. Označuje démona, neživou bytost, která se vyskytuje na místech s četným výskytem úmrtí a živí se lidskými ostatky," vysvětlil Petr Jákl ml. (Zdroj: idnes.cz) (oje)

Reklama

Reklama