Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Toto natocil Adam McKay? A nie je tam Kenny Powers? No dobre, pre tentokrat odpustim. Big Short je (relativne) prehladnym vyletom do sveta, o ktorom sa mne ako beznemu smrtelnikovi ani nesniva a ak by sa snivalo, boli by to nocne mory. Film je precizny, k vysvetleniu (pre mna) tazko pochopitelnych ekonomickych terminov pristupuje pomerne nekonvence. Za tie dve hodiny vsak nestihne nudit, herci su vyborni (Steve Carell vycnieva asi najviac) a cele to ma taky spravny apokalypticky fiiiling :) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny namet, takovych filmu neni nikdy dost. I pres nekdy az moc nudne dialogy kolem hypotek a smluv je film celkem zajimave pojaty a pysni se velmi dobrym hereckym obsazenim. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tento film rozhodně není pro každého. I když se tvůrci snaží vysvětlovat na příkladech, je potřeba být aspoň trochu ekonomicky gramotný a mít přehled. Zpětně vám pak dojdou souvislosti, co opravdu stálo za světovou krizí 2008. Tvůrci se s tím nemažou a pěkně dynamicky, s dobrým hudebním podmazem a interaktivním přístupem ukáží pár lidí, kteří včas reagovali na blížící se kolaps a přispěli k prasknutí bubliny s názvem hypotéční půjčky pro všechny a bez záruk. Nejspíš se pak pozastavíte nad tím, jak je možné, že banky v USA dokázaly rozložit ekonomiku skoro celého světa. Ta provázanost a nesmyslnost některých operací je až obscéní. Herci bezva, způsob zpracování fresh...oslovování diváka postavami, psané i mluvené komentáře...spousta informací... . Taková velmi zdařilá dramatizace průměrného dokumentu o sázce na nejistotu. Slabší 4* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Dosti osobitý úhel pohledu na extrémně hladovou realitní bublinu nevšedních rozměrů, která pilně požírala sama sebe, dokud jí nezůstala jen fasáda ... aby se poté stala hrdým spouštěčem globální hospodářské krize. Dějová linka se inspirovala reálnými osudy těch, kdož stáli oběma nohama pevně na zemi a znali zákonitosti finančního trhu, tudíž dobře věděli, že nic neroste do nebe ... natož NIC podložené NIČÍM. Její sarkasmus je zjevný, ale navzdory osobní zainteresovanosti si zachovává nadhled a neztrácí glanc, když zasvěceně a se zaujetím rozebírá příčiny, které otřásly světovou ekonomikou a převrátily naruby bezpočet lidských životů. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je veľmi poučný o tom, čo spôsobilo zlyhanie ekonomiky (v roku 2007). Je tiež veľmi podrobný a vzdelávací (vo svojich vysvetleniach), pričom sa snaží zostať zábavný, v rovnakom čase. 8/10 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Totální zásek v historii kinematografie Big Short neudělá, narozdíl třeba od Vlka z Wall Street, to byl správný hardcore. Ve srovnání se Big Short sílou nevyrovná ani třeba Margin Call, který byl dokonale fiktivní, ale přitom dramaticky působivější. Každopádně hodnotím kladně úpornou snahu vysvětlit CDS, CDO, swapy, shorty a pak ten syntetický balík hypoték, na který si lidi v ekonomice sázejí, aniž by věděli, že kupují akcie na výrobu aut bez motoru. Já si Big Short asi oblíbím hodně, ale cílovku si to najde spíše kvůli zvučným jménům herců, než kvůli filmařskému géniu. ()

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Po 30-ti minutách jsem to chtěl vypnout, náznak příběhu kolem postavy Christiana Bale mě donutil dívat se dál. Kdybych film vypnul, udělal bych líp. Velkou část stopáže jsem se nudil a ekonomická fakta moc nepochopil. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

„Podraz století“ ve srozumitelné formě. Cesta do ekonomického pekla za nadšeného potlesku a povzbuzování konzumní společnosti, která ve svém „stádovém“ efektu viděla pouze vlastní blahobyt. V prohnilém a zkorumpovaném systému neexistují hrdinové. Všichni mají ruce od špíny. Rozdíl je v tom, že aspoň hrstka z nich se netváří jako kapitáni průmyslu, kteří pro nás nevzdělance budují lepší svět. Carrel, Bale a Gosling jsou skvělí, přestože poslední jmenovaný má z pohledu scénáře nejmenší prostor k vyniknutí. Škoda, že tvůrci nešli u jednotlivých postav více do hloubky, ale spíše to pojali jako takový polo-dokument. Mohlo jít o film roku, takhle je to silný zážitek hlavně díky aktuálnosti tématu. Během sledování jsem si vybavil odpověď manažera hedgevého fondu, který kdysi na otázku, jaký má cíl, pokud jde o vydělání peněz, odpověděl: „Víc“. A to bohužel přesně vystihuje dobu, ve které žijeme … prachy, prachy, prachy …. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Co se týče formy, udělat z literatury faktu špičkový dvouhodinový skvělé šlapajici bijak, to klobouk dolů. Ale co se týče obsahu, tam až tak spokojený nejsem. Hlavně v poslední třetině film zpomalí, postavy musí ukázat svědomí, řeší se osobní traumata, a to nesedí ke koupajici se Robbie, a Goslingove bourání čtvrté stěny. A to nemluvím o podivných strizich ze Seleny na bezdomovce - trapné morální intermezzo, či o tom, že jména postav jsou změněna, takže nevím, jak přesně vyjadřují své předlohy. ()

metal.storm odpad!

všechny recenze uživatele

Chápem, chápem, dokonca som si myslela, že ma táto téma bude baviť. A aj baví, ale film je pre mňa absolútne nezáživne natočený. A po tom, čo mi tretí krát padla hlava už nevládzem ďalej pozerať. R.I.P. posledná pol hodina. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Mnohým veciam som nerozumel a v konečnej podstate som rád, že takýmto veciam nemusím rozumieť. To by však nebol hlavný problém tohto filmu. Hlavným problémom tohto filmu je nedostatok napätia, keďže od začiatku vieme, ako to celé skončí. Napriek tomu musím oceniť vynikajúce výkony Carella a Bala. Réžia hravá, McKay by to mohol využiť vo svoj prospech pri vďačnejších námetoch... ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Zajimave predevsim. Tezko uveritelne az bizarni, ze systemu neco podobneho proslo tak dlouho. Bale a Carell vynikajici, predevsim Bale, ostatni neurazejici standard. I pres pomerne dlouhou stopaz film nenudi. Skoda, ze spetka cehosi polidstujiciho pribehu chybi... ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

"I have a feeling, in a few years people are going to be doing what they always do when the economy tanks. They will be blaming immigrants and poor people." Na to, jak málo rozumím americký (a vlastně jakýkoli) ekonomice jsem se skvěle bavila. Dokonalý střih, působivý soundtrack, skoro dokumentární styl, nápad s vysvětlováním a oslovováním diváka (hlavně vtipně shazující hlášky "tohle se fakt stalo/tohle se nestalo") a bravurní herecké výkony (navzdory divným vlasům všech a solárkovému opálení Ryana Goslinga). Za mě jo. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Popravdě moc jsem tomu nerozuměl a určitě mnoho ostatních lidí a ikdyž jsem tomu moc nerozuměl líbilo se mi to. Udrželo si to mou pozornost a překvapivě mě to i bavilo, ale komedie to rozhodně není. ( 21.5.16/PC ) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Z filmu se nic nového nedozvíte, než že někteří krach ekonomiky čekali (těch bylo málo), a ostatní (tedy skoro všichni) ho nečekali. A že ve finále, tak jako vždycky, zaplatila všecky průsery vláda, potažmo tedy všichni Američani na daních. A potom, co se to posralo a zase pomalu zvedlo, nikdo se nepoučil a už to roztáčejí dál. To všechno je vlastně základní téma celé historie. Lidi jsou nepoučitelní a proto se historie neustále opakuje. Ohledně tématu hypoteční krize stačí kliknou na wiki a ušetřit dvě hodiny času. V každém případě nejlepší role Steva Carrella. 60% ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Kdyby člověk utrpěl před zhlédnutím totální amnézii, potrhal by si bránici u sledování nejabsurdnější komedie v dějinách lidstva. Žel něco tak neuvěřitelného by nevymysleli ani Monty Pythoni s P. K. Dickem na LSD párty, pročež popraskanými mozoly stovek milionů lidí načmáraná nálepka bejzd on e trů story z toho dělá celkem slušný horor s hodně kyselou pachutí pointy, že příslušníkům systému zkorumpovaného tak dokonale, až uvěřil ve svou vlastní nezranitelnost (a cynik ve mně dodává, že zcela právem), se za onu kolosální zlodějinu celkem hovno stalo, přičemž žijí šťastně i po mnoha smrtích (svých „krevních konzerv") a dál dělají byznys es jůžl jako by se nechumelilo, neboť jak každý správný baron Harkonnenštajn ví - kdo ovládá finanční trhy, ovládá vesmír. Takže voila, máme tu Tragedii plnou debilů o bandě ziskuchtivých zmrdů, kteří se chystají okrást ještě větší ziskuchtivé zmrdy, přičemž jsou ovšem tak brilantní myslitelé, že je ani nenapadne zamyslet se nad tím, zda náhodou systém, který se chystají natáhnout, při snaze zachránit své vzdušné zámky nebude lehce porušovat pravidla. Škoda jen, že to skalpování pozlátka amerického snu a nahlížení do džungle vrahů ze Zední ulice nebylo trochu důkladnější, ovšem fakt je, že říci natvrdo například to, že kupující CéDéeSky nemusí vlastnit podkladové aktivum (pročež je český překlad názvu velmi případný), by mohlo vést mnoho drobných potenciálních investorů k racionálnímu rozhodnutí spíše než do obligací a zajištěných fondů vrazit naspořenou hotovost do regulérních sázek, neb tam zpravidla je jakás takás záruka, že ovládající mafie zaručí aspoň nějakou šanci na výhru a férové podmínky, případně si zahrát na ruletě Martingejla. Takže až zase zisky kapitalizující budou hodlat socializovat ztráty, jak je jejich dobrým zvykem, promítal bych tento snímek velkoplošně na náměstích a sledujícím rozdával mapky s vyznačením nebližších bank, láhev petroleje a sirky. No zkrátka výborně napsané a natočené, skvěle obsazené a zahrané, přičemž výslovně vyzdvihuji pana Balíka, který jakožto vynálezce CDS neměl se svým dokonale Koženým výrazem v autistickém xichtě nejmenší chybku. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Z mýho pohledu nepřehledné a nesrozumitelné, ale prostě šlo o prachy, o hromadu PRACHŮ. Plno různejch zkratek, pojmů, věcí z oboru, odborných výrazů a mezitím asi i slangu (ne, fakt jsem to nedokázal rozlišit). V podstatě jsem se v těchto věcech ztratil hned na začátku a pak jsem čekal, kdy se najdu. Ale čekal jsem marně - jede to takhle od začátku do konce... a vůbec mě to nebaví. Vlastně na něco jsem čekal - až ten průser konečně praskne... ale je to dlouhé a nezáživné čekání. Dozvíme se, že ekonomika je svinstvo a ekonomové svině, ale komu to nebylo jasné doteď, asi to nepochopí ani do budoucna. Prostě to vysvětlí, proč se to tenkrát v USA tak posralo a že za to vlastně může chamtivost. Ve filmech typu Zeitgeist ale tohle předpovídali už dávno. Herecké výkony docela dobré, ale nic, co by nějak vynikalo. I když to nebyl úplnej průser z obecného pohledu, z mého docela jo. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Zadaptování ekonomické učebnice mohlo dopadnout mnohem hůře. Naštěstí díky luxusnímu obsazení z toho vylezl poměrně stravitelný průměr. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Je to hodně záživně natočené, všechny ty promluvy postav k divákovi (zejména Margot Robbie a Selena), přelety kamer a senzační postavy snažící se diváka neúplně zahltit ekonomickými informacemi. Bohužel stejně není možné pobrat uplně všechno a tak jsem se ke konci přistihl, že si musím dost domýšlet. Zatím se zdráhám pěti hvězd. Uvidíme po druhém shlédnutí a rád bych i dabovanou verzi. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama