Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)

Recenze (440)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Začátek v mlžném lese je dokonalý, atmosféra je na maximu a napětí je dusivé jako mlha, ale tím bohužel končí nejlepší část tohoto filmu. Pak je to jen dobré. Mám několik připomínek: Studenková je nevzhledná, škoda že Julii nehrála Brejchová. Na můj vkus je tu moc hudby, dokola se omílá varhanní motiv a pak ten romantický. Zvlášť ta romantická melodie úplně dusí atmosféru. Netvor je spíše roztomilý než děsivý, to se tvůrcům moc nepovedlo, i když je maska velmi dobře vyvedená. Mnohem zajímavější je psychodrama mezi oběma postavami a netvorova duševní proměna. Konec hraničí s kýčem - otevírající se dveře, Harapes s fešným přehozem nesoucí Zdenu...no i tady se dalo lépe zapracovat. Ale jinak velmi dobrá adaptace známého příběhu. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Přísahám při Harrym Potterovi, že nám tato pohádka byla pouštěna ve školce. Nevím, jakto že se mi tehdy, coby čtyř-pětiletému neviňátku, nelíbil pohled na kuchání a vyvrhování zvířat, vraždění lidí a hororový zámek, kde se zhruba dvěstě let neuklízelo.. Co za rozmazlence jsem to byla, že jsem to nedokázala ocenit?? Teď ovšem, po těch letech (pak z čeho mám mít ty noční můry), když jsem to zázračně objevila na youtube, jsem byla uchvácena Herzovou vizí, Hapkovou hudbou a H..arapesem nee (ještěže se tam mihne jen sporadicky), ovšem ze všech verzí příběhu Kráska a zvíře, které jsem měla tu čest zhlédnout, je tahle asi nejpodařenější. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ano, v originále to asi má být pohádka, ale zpracování pana Herze mi pohádku moc nepřipomíná (leda tak pro dospělé). Když jsem byl menší, tak jsem se chvílemi u tohoto snímku docela bál. Je dost temný a depresivní, ale právě atmosféra je nejsilnější stránkou filmu. Ač moc hudbu pana Hapky nevyznávám, tady musím ocenit její kvalitu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Horrorová pohádka, které dominuje dokonale depresivní hudba varhan. Výprava a kulisy jsou patřičně temné, maska netvora správně děsivá, Harapes dostal dobrý hlas, atmosféra skutečně nemá chybu. Příběh by ovšem vydal stěží na hodinku a tak mi těch 88 minut přišlo přespříliš naaataaaahooovaaaanýýýýýých - dlouhé scény bloumání hradem, tanec ve snu atd., důvod sestřelit hvězdičku. Kromě toho: Zdena Studenková se mi nejevila jako srdcervoucí krasavice a Harapes měl taky hezčí zobák než ten přeslazený ksicht;-). 79% ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

No sice jsem čekal o trochu více, ale budiž. Působí to hodně depresivně a nedoporučuji se na to dívat lidem, kteří trpí psychickými problémy. Juraj Herz to pojal v hodně drsné a syrové poloze. Je to trochu takový pohádkový horor. Hudba je ale výborná, i když v mp3 přehrávači bych ji nechtěl :-). Je to prostě věčně živá pohádka o krásce a zvířeti. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (24)

  • Přejmenováním předlohy „Kráska a zvíře“ na Panna a netvor chtěl režisér Herz zdůraznit odklon od nevinné pohádkové předlohy. (Olík)
  • Důležitou součástí filmu je výtvarná a scénografická stránka, na té se výrazně podílel výtvarník a malíř Josef Vyleťal. Skladatel Hapka řekl, že Vyleťal odléval nohy všem sochám ve filmu podle jeho, protože nohy moc neuměl. Když se ale Hapka pozastavil nad tím, že nářadí a sádra je plná šedivých chlupů a optal se proč,. odpověděl výtvarník, že před chvíli snímal posmrtnou masku malíři Zrzavému a nářadí nestačil umýt. (sator)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Reklama

Reklama