Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)

Recenze (441)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Základom úspechu je výprava, Hapkova hudba, obsadenie, kostýmy atď. Scenár je až niekde vzadu. Ale na tomto notoricky známom príbehu nebolo toho veľa čo pokaziť, takže fokus na výtvarnú a hudbnú stránku dáva zmysel. Tým pádom aj Herzovo rozhodnutie, že rozprávkový scenár nakoniec vezme, bolo veľmi rozumné rozhodnutie a film tak získal neopakovateľnú atmosféru. Či to je alebo nie je film určený aj pre deti je otázne, pretože ako dieťa som ho mal tiež rád a nemal som z neho nočné mory, skôr som si ho zaradil niekde po bok Nekonečného príbehu, ale predsa len o triedu nižšie. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Jeden z tych lepsich Herzovych filmov. Vyznacuje sa sice az prehnanou ponurostou a jednoduchym dejom ale taktiez posobivou atmosferou, vybornou Hapkovou hudbou, sympatickou Studenkovou a v zavere aj emociami nabitou osudovostou. Obcas mi vsak prekazalo umelecke stvarnenie niektorych scen (tento problem sa tyka aj reziserovho Devateho srdca a Galosov stastia). 70% ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl hodnotit jako film pro dospělé, ubral bych jednu hvězdičku, neb je to místy tak romantické, až je z toho člověku blivno. To všechno navíc podkresleno hudbou, za niž by se nemohl stydět ani autor tisíce a jenoho romantického klavíru Jiří Malásek. (Ten základní, teskný hudební motiv se Hapkovi ovšem povedl naprosto na jedničku) Hrůza je panu Herzovi zjevně líp... Připusťme ovšem, že to přecejenom je i film pro (odrostlejší) děti a dodejme k tomu, že ta nasládlá romantika je možná jakási expresivně vypjatá nadsázka, stejně jako například obě řádně chamtivé a bezcitné sestřičky. Ona je to pohádka a ne že ne. V nějakých třinácti, čtrnácti letech ovšem věci vypadají jinak než ve třiceti a zatímco realita v tom telecím věku často nudí, barvotisk je přesně tím co zarezonuje. Je proto dobře, že Juraj Herz nerezignoval na pohádkovost. Mimochodem, jenom opravdu málo českých filmů se s tímhle může rovnat v té samozřejmé profesionalitě počínaje hereckými výkony a vším ostatním konče. Klobouk dolů... 90% Zajímavé komentáře: Marigold, Radek99, hirnlego, Mr.Apache, Faidra, sportovec ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Zatraceně, moje oko už je vytrénované natolik, že poznává práci pana Herze už po pár minutách. Titulky jsem nestihl ale po prvním spatření, co se to v té televizi odehrává mě ten film zaujal. Tomu říkám pohádka dle mého gusta. Slavná předloha, na kterou se někdo koukl z trochu jiného úhlu a dopadlo to moc moc zajímavě. Takové autorské otisky nám dnes chybí a je to velká škoda. 90% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Panna a netvor". Zdena Studenková ako mladá, krásna panna a baleťák Vlastimil Harapes ako desivý, hnusný netvor. Tak obsadil titulné postavy skúsený, kreatívny režisér Juraj Herz. V roku 1978 sa mu podarilo natočiť strašidelno romantickú rozprávku s miestami dosť hustou, horrorovou atmosférou. Keď som to videl ako decko, tak som mal z toho veru strach. Teraz po rokoch to už na mňa tak desivo nezapôsobilo, ale i tak som si tento snímok s chuťou a záujmom znova pozrel. *** ()

Galerie (15)

Zajímavosti (25)

  • Důležitou součástí filmu je výtvarná a scénografická stránka, na té se výrazně podílel výtvarník a malíř Josef Vyleťal. Skladatel Hapka řekl, že Vyleťal odléval nohy všem sochám ve filmu podle jeho, protože nohy moc neuměl. Když se ale Hapka pozastavil nad tím, že nářadí a sádra je plná šedivých chlupů a optal se proč,. odpověděl výtvarník, že před chvíli snímal posmrtnou masku malíři Zrzavému a nářadí nestačil umýt. (sator)
  • Natáčení probíhalo v zámecké zahradě Mnichovo Hradiště, v pražských Havlíčkových sadech, na faře u kostela sv. Vojtěcha v Praze-Novém městě a u Trojanova mlýnu v pražském Suchdole. (Cucina_Rc)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Reklama

Reklama