Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 3
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (144)

  • Daniel Radcliffe (Harry) během natáčení pod vodou jednou nechtěně signalizoval, že se topí, čímž štáb přivedl do velké paniky a ten se ho pokoušel co nejrychleji dostat na povrch. (HappySmile)
  • Při natáčení ve velké vodní nádrži nemuseli herci vyplouvat na povrch kvůli nádechu, protože jim byli k dispozici potápěči s kyslíkovými bombami, ke kterým se připlavali nadechnout, když potřebovali. (HappySmile)
  • Během natáčení pod vodou se Dan Radcliffe (Harry), někteří další herci a celý štáb, co pracoval na podvodních scénách, nechali vyfotit se sobími parohy a červenými nosy a tuto fotku potom vypustili jako vánoční přání. (HappySmile)
  • Ještě před natáčením filmu kolovaly zvěsti, že do role Viktora Kruma byl obsazen skotský herec. Tato fáma byla zastavena, když studio oznámilo, že slavného famfrpálového chytače bude hrát Bulhar Stanislav Ianevski. Zvěst se vyrojila pravděpodobně proto, že herec byl objeven v Anglii a ne v Sofii, kde se konal casting. (HappySmile)
  • Když bylo potřeba, aby byli mladí herci dlouhou dobu bez hnutí, používaly se místo nich figuríny v životní velikosti. (HappySmile)
  • Film Harry Potter a Ohnivý pohár byl promítán také astronautům NASA na mezinárodní vesmírné stanici, aby jim zpestřil pobyt ve vesmíru. (HappySmile)
  • Sestry Patilovy, se kterými jdou Harry (Daniel Radcliffe) a Ron (Rupert Grint) na ples, v knize každá navštěvují jinou kolej – jedna Nebelvír, druhá Havraspár. Tvůrci ale potřebovali, aby je Harry obě potkal v nebelvírské společenské místnosti, a tak je obě zařadili do Nebelvíru. (HappySmile)
  • Když se začal točit první film o Harrym Potterovi, tvůrci předpokládali, že po třetím díle bude hlavní trio vyměněno, protože už bude na svoje role moc staré, a že je nahradí jiní dětští herci. Série ale získala takovou oblibu, že to už nepřipadalo v úvahu, a tak i v tomto čtvrtém díle můžete vidět stejnou ústřední trojici jako ve všech předchozích dílech. (HappySmile)
  • Ve čtvrtém filmu série došlo k jednomu přeobsazení role – a to Angeliny Johnsonové, kapitánky nebelvírského famfrpálového družstva. Už ji jako v předchozích dílech neztvárnila Danielle Tabor, ale Tiana Benjamin. (HappySmile)
  • Ve filmu se v novinách Denní věštec objevuje titulek "Harry Potter a Turnaj tří kouzelníků", což je název, který chtěla spisovatelka J. K. Rowlingová původně dát čtvrté knize (a tedy i čtvrtému filmu). (HappySmile)
  • Film Harry Potter a Ohnivý pohár byl roku 2006 zapsán do „Guinessovy knihy rekordů“ jako nejrychleji prodávané DVD všech dob. V USA se první den po uvedení na trh prodalo 5 milionů kopií a ve Velké Británii toto DVD mizelo z pultů rychlostí 6 kusů za vteřinu. (HappySmile)
  • Během postprodukce byla v řadě záběrů použita technika "mazání fleků", kterou předtím využívali v takových seriálech jako např. Zoufalé manželky, aby některým mladým hercům odstranili nedokonalosti pleti, které v detailních záběrech nedokázal zakrýt make-up. (HappySmile)
  • Hodně fanoušků bylo naštvaných kvůli tomu, že Hermiona (Emma Watson) má na plese růžové šaty místo modrých, jako tomu bylo v knize. Díky této maličkosti režisér Mike Newell zjistil, jak velkým fenoménem Harry Potter je. (HappySmile)
  • Na Hermioniny (Emma Watson) plesové šaty, které se šily tři týdny, se spotřebovalo 12 metrů látky. (Specs)
  • Část zahradního bludiště byla nejprve postavena ve studiu Pinewood, až poté se labyrint digitálně rozrostl a následně byl přenesen do skotského údolí, kam jsou situovány bradavické exteriéry. Tým pro zvláštní efekty postavil část labyrintu, konkrétně 8 metrů vysoké a 12 metrů dlouhé hydraulické stěny, které se mohly nezávisle na sobě pohybovat, vlnit a nadouvat kolem herců. Bludiště mělo uvnitř těžkou ocelovou konstrukci, která by herce doslova rozmačkala, kdyby se něco zvrtlo. (freddy)
  • Výtvarníci dekorací se museli postarat o silikonové figuríny s podobou Hermiony (Emma Watson), Rona (Rupert Grint), Cho (Katie Leung) a Gabrielly (Angelica Mandy) pro účely podvodní scény. V chlorované vodě, která obří nádrž naplnila, ale všechny kostýmy a rekvizity rychle rezivěly, ztrácely barvy a spousta vybavení byla zničena úplně. (freddy)
  • Ralph Fiennes je jako Voldemort velmi děsivý. Kvůli roli si dokonce nechal oholit hlavu, hruď a ruce. Jeho digitálně zploštělý nos s prasklinami a štěrbinami mu dodává hadí vzhled. (freddy)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama