Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První epizoda seriálu divákům představí policistu ÚOOZ Filipa Marvana ve chvíli, kdy se ocitne pod tlakem. Jeho bratr Kryštof se opět dostal do dluhů a vlivný muž Josef Šejba toho využije k nátlaku na Filipa. Nehoda, po níž se Filip v kómatu propadne o třicet let zpátky do svého rodného města na počátku osmdesátých let minulého století, je jen odkladem. Filipovi kolegové už vědí, že přestoupil zákon. S kým se potká Filip ve světě na hranici snu a reality a co z toho mu pomůže vyřešit jeho současný problém? (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Marvan (Václav Neužil ml.) má hodinky značka Prima z roku 1978, domnělý pachatel na mopedu má stejný typ. (sator)
  • Plachý (Ivan Trojan) říká: „Novější noviny nedostaneš, jedině v zemi, kde zítra znamená včera.“ Jedná se o narážku na knihu Julia Fučíka „V zemi, kde zítra již znamená včera“. Jde o cyklus reportáží autora, které vznikly při jeho cestě Ruskem. (sator)
  • Když oba vniknou do domu, říká Marvan (Václav Neužil): „Na to bychom snad měli mít povolení.“ Plachý (Ivan Trojan) odpovídá: „Z kterýho divnýho okresu tě sem poslali?“ Marvan má na svém voze Škoda Garde SPZ s písmeny MOD, což byla značka přidělena městu Most. (sator)
  • Vila Pavla Kroupy je na adrese Lesní 164, Jevany. Bydliště Marvana (Václav Neužil ml.) je Ondříčkova 26, Praha-Vinohrady. Rodný dům jeho matky je na adrese Švabinského 34, Ústí nad Labem. Nemocnice je Oblastní nemocnice v Příbrami. Okresní správa SNB je na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem, ale její interiér se točil v bývalé vojenské nemocnici ve Hředlích u Berouna. Bejčkovice jsou Hřešice. (sator)
  • Magnetofon předsedy obce v Bejčkovicích je Tesla Sonet B3. (sator)
  • Auto, které objeví vyšetřovatelé při vyšetřování nehody Filipa Marvana (Václav Neužil ml.), je Škoda Garde, vyráběné v letech 1981–1984. (ArthasKarfa)
  • Natáčelo se v Ústí nad Labem. (M.B)

Svět pod hlavou (2017) (seriál)

  • Stejně jako název britského seriálu Life on Mars (od r. 2006) odkazuje na píseň Davida Bowieho, chtěli i tvůrci české verze seriál pojmenovat po dobové písni. Volba padla na hit "V stínu kapradiny" od Jany Kratochvílové z roku 1980 a od něj odvozený název Stín kapradiny. Jelikož ale stejnojmenný film natočil již režisér František Vláčil, rozhodli se tvůrci seriál pojmenovat Svět pod hlavou podle jednoho úryvku z písně "V stínu kapradiny". Název Stín kapradiny (2017) dostala alespoň úvodní epizoda. (Šéfik)

Svět pod hlavou (2017) (seriál)

  • Ačkoliv se seriál odehrává v r. 1982, tak v prvním díle Stín kapradiny (2017) je záběr na projíždějící článkový trolejbus Škoda 15Tr, jehož první prototypy byly ale vyrobeny až v r. 1983. (velkyvezir)

Reklama

Reklama