Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (391)

HAL 

všechny recenze uživatele

Nedá se to nazvat normálním dokumentem, Michael Moore si s fakty spíše volně pohrává, ale dělá to velice dobře a i přes lehké manipulování s divákem mu nechává dost prostoru k zamyšlení. Přitom střídá ve filmu spoustu poloh a stylů - chvilku baví, chvilku dojímá, pak zase šokuje a pak třeba zařadí animovanou verzi historie ameriky - tohle je jednoznačně nejzábavnější dokument jaký jsem kdy viděl. I přesto že v poslední třetině už trochu ztrácí síly. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Tak na tento filmík som sa veľmi tešil. Oscar za dokument, to nemôže byť zlé (aj keď som už videl dávať Oscarov všeličomu a všelikomu...). Našťastie som sa nemýlil, práve naopak, Michael Moore ma milo prekvapil - čakal som ničím nepodloženú dvojhodinovú salvu kritických poznámok na stav americkej spoločnosti a dostal som dvojhodinovú salvu kritických poznámok na stav americkej spoločnosti podloženú mnohými zaujímavými údajmi (počet zbraní vs. úmrtnosť, kanadské ghetto) - tak to má byť! Moore ma neskutočne vyvinutý zmysel na vyhľadávanie rôznych 'drbov', ktoré sa mu môžu neskôr hodiť a pritom si dokáže zachovať tzv. spoločenský status. Jeho režisérské kvality sú taktiež značné, hlavne ak zoberieme do úvahy aké náročné je natáčanie dokumentov (žiadne "Stop! Ideme ešte raz!"). Celý film tak príjemne pôsobí aj na náš zrak aj na našu premýšľaniachtivú makovicu, čo sa počíta. Rozhodne stojí za pozretie, nikdy sa na Ameriku nebudete pozerať rovnako. A na ich Reality TV tobôž nie. "Shame on you Mr. Bush!" ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Michael Moore píchá klackem s hovnem na konci do vnitřní zbrojní politiky USA. Jako berličku pro ilustraci fatálních dopadů používá tragické události na škole Columbine, kde krev tekla ve velkém. Dokument se tedy zaobírá více prvky jako střelba v Columbine, výroba a prodej zbraní, Mooreho bezostyšné rytí do úředníků, prodejců a zástupců zbrojovek. Palec nahoru. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jo jo. America is great country! Vlastně se tam všichni mají rádi, jsou si navzájem dobrými sousedy. A občas jenom občas tam nějakýmu uvědomělýmu občanovi z domobrany hrábne a odpálí barák nebo dvěma studentům jebne zahrajou si bowling a pak vystřílí školu. do hajzlu proč v takový laskavý a ohleduplný zemi z lidma totálně zmanipulovanýma státem a zprávami v tv ještě nežiju?! Moore je možná manipulátor a levičák, ale vykresluje svoji vizi, tak precizně, že se chvílema smějete chvílema vás mrazí. Dokonalost.100% ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Že by někdo natočil dokumentární film o největší "školní" tragédii v USA, o dalších velmi vážných faktech účinnosti střelných zbraní mezi civilisty na celém světě a já se u toho budu nahlas smát ?! Tenhle film je nejlepší důkaz že to jde, i když vám ten úsměv na rtech nikdy moc dlouho nevydrží. Spíš vás autentické záběry (a nejen ony) zatlačí do posledního kouta v křesle._____Po skončení filmu bychom mohli několikrát nařknout Moora z manipulací s fakty a z úmyslu především na filmu vydělat. Možná až se nám to srovná v hlavě - zítra, pozítří..... Při závěrečných titulcích si myslím, že to nedokázal nikdo ! Je to tak silné, že to donutí k přemýšlení asi každého. A pokud to tak dopadne, pak díky pane Moore. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • V roce 2002 soutěžil snímek v Cannes jako první dokumentární film po 46 letech. (Kulmon)
  • Když Heston náhle ukončil rozhovor a nechal dokumentaristy samotné na jeho pozemku, Moore zjistil, že brána ven je zamčená. Obával se, že přijde někdo, kdo mu sebere již natočený materiál a tak ho mezi mřížemi předal štábu čekajícímu venku a přikázal, ať s ním okamžitě odjedou co nejdále. Nakonec však k žádnému incidentu nedošlo. (Othello)
  • Film měl v první verzi šest hodin. (Kulmon)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama