Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (391)

novoten 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je neskutečně šikovný manipulátor. Svá fakta směruje přesně tak, aby posloužila jeho účelu, ale byla by škoda zapomenout, že za všemi jeho závěry se skrývá více či méně zrnek pravdy. Autor jde na všechno od lesa a špatné světlo Ameriky rozsvěcuje pomocí náznaků toho, že je něco špatně na jednoduchém držení zbraní a ukazuje stále absurdnější situace, které vrcholí slepým mužem na střelnici. A pak už se do toho obuje a nasadí tu nejsilnější munici - událost z gymnázia, která má na pozadí telefonického záznamu obrovskou sílu. Columbine je tím silnější, čím drsnější vtípky mezi jednotlivými odhaleními svítí. A nakonec zůstane finální dojem mrazivý, děsivý a dosti výmluvný. Pátá hvězda za odvahu. Škoda jen, že právě tenhle úspěch zatemnil Moorovu mysl natolik, že se rozhodl každým dalším svým dílem Ameriku definitivně převrátit. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Od Columbine prý došlo v USA průměrně k deseti školním střelbám ročně a 2018 se už teď řadí jako jeden z historicky nejhorších, přičemž skoro každý zaznamenal tragédie jako loni ve Vegas, kostel v Charlestonu, nebo gay klub v Orlandu, což dělá z BOWLING FOR COLUMBINE stále zajímavý a relevantní počin. I dnes se dále spekuluje a není žádná jasná odpověď, recept prevence, zdaleka ani shoda co se týče zbraní. Pro mě asi nejlepší point tu leží v demenci šíření iracionálních strachů mezi veřejností, ať už jsou to černoši, bláznivý muslimáci, nebo třeba zabijácký včely. Což je problém nejen u američanů, ale i tady v naší střední Evropě, teď navíc ještě umocněný vlivem sociálních sítí. Takže jasně, slovo "dokument" hezky do uvozovek, někdy je Moore silně otravný, ale jinak k zamyšlení, zábavný a obohacující dvě hodinky, stejně dívatelný i 16 let poté, čerstvě po WHO IS AMERICA... (Hodnotí člověk, který nosí bundu NRA a miluje svou pistol.) ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Trošku více tomu chybí nějaký řád. Je to pouze sled událostí na velmi citlivé a velmi zajímavé téma. Dokument má vytyčený jeden základní cíl. Zjistit proč je v USA více zabití střelnou zbraní než kdekoliv jinde na světě. Otázka zůstává i po dvou hodinách nezodpovězena. Zvýšenou pozornost věnuje masakru na střední škole v Columbine. Obzvláště si zaslouží ocenit cesta, kterou se Michael Moore vydal. Nemá respekt před ničím a před nikým. Velmi provokativní dílo odvážně odkrývající stinné stránky USA. Mně se to však líbilo. Pár pasáží je nudných a pár nesmírně zajímavých. Tak nějak to u dokumentů často bývá. Po dokumentární stránce to není žádný převratný zázrak, ale tady je potřeba ocenit zajímavé téma. Ostatně nic jiného se tady ani ocenit nedá. Přišlo mi to maximálně zaujaté a maximálně útočné( někdy až přehnaně ). Někdy mi přišlo, že Michael Moore chce prostě jen vyburcovat lidi, zaujmout, vydělat a až tak neprezentuje to čemu věří. A zajímalo by mě, kde některé fakty vyhrabali. Chápu, že fantazii se meze nekladou, ale v dokumentu bych se raději držel faktů. * * * P.S. Merilyn Mansona nesnáším. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Po Columbine se zdálo, že jedinou příčinou střelby bylo to, že vrazi poslouchali Marylina Mansona." V roce 2000 bylo v USA zavražděno střelnou zbraní 11.127 lidí a já jsem si jistý tím, že Marylin Manson jich má na svědomí míň než vládou produkovaná paranoia. Nebo maximálně stejně - tedy pokud platí rovnice 11.125 = 2. Já bych však nechtěl žít v zemi, kde se flinta dává jako bonus k založení účtu v bance, kde Vlastenecký zákon sebral občanům většinu svobod a kde právo vlastnit zbraň je důležitější než právo na život. Proto tam nežiju, ale to mi nebrání bavit se pohledem Michaela Moorea na jeho zemi a zopakovat si vládou popíraná historická fakta o tom, které země Američané napadli, kde zabili "diktátora" a kde "jenom" zorganizovali státní převrat. To je tady podáno tak přehledně, že se o tom mohou vést spory, někdo s tím může i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento film mal poodhaliť tajomný závoj z toho, prečo je v USA také obrovské množtvo vrážd strelnou zbraňou. Neodhalil ho, lebo nik na túto otázku nevedel dať zmysluplnú odpoveď - a vonkon už nie ani Charlton Heston, ktorý je v čele NRA (National Riffle Association) - spoločenstve ľudí, ktorí majú za povinnosť mať doma aspoň jednu strelnú zbraň a ..... nabitú ! Dodatok k ústave USA zaručuje občanom krajiny vlastniť zbraň. Ale zbraňou môže byť aj atómová hlavica .... Má na ňu nárok bežný Američan ?!? ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Když Heston náhle ukončil rozhovor a nechal dokumentaristy samotné na jeho pozemku, Moore zjistil, že brána ven je zamčená. Obával se, že přijde někdo, kdo mu sebere již natočený materiál a tak ho mezi mřížemi předal štábu čekajícímu venku a přikázal, ať s ním okamžitě odjedou co nejdále. Nakonec však k žádnému incidentu nedošlo. (Othello)
  • Michael Moore donutil svým konáním společnost K-Mart, aby přestala prodávat střelivo. (vyfuk)
  • Film měl v první verzi šest hodin. (Kulmon)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama