Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 144)

Berry 

všechny recenze uživatele

Opravdu kvalitní film, ve kterém vyniká jak režie Rona Howarda, tak výkon Russella Crowa (i když mě zarazilo, že nedostal Oscara, protože hrál vážně perfektně!). A pokud jde o tu shyzofrenii, tak doufám, že me nic takového nepotká...! ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Krásný a laskavý film o skutečném člověku, který byl geniální a zároveň velmi psychicky nemocný. Zvládnout schizofrenii vlastními silami, jak to v tomto snímku předvádí výborný Russel Crowe ve své životní roli Johna F. Nashe, ovšem většina pacientů nezvládne a pokud to dokázal skutečný Nash tak, jak to vypráví film, stal se malý zázrak. Ve spojení s Hornerovou vynikající hudbou (snad nejlepší kombinace hudby a obrazu, co jsem kdy viděl a slyšel) se divákovi tají dech, ať už při scénách "matematických" nebo scénách z Nashovy léčby. Sám Nash s tvůrci filmu velmi spolupracoval a zmiňuje jej ve svém životopise. Mrkněte na jeho osobní stránky na www.princeton.edu :-). Je jen ironií osudu, že Crowe za tuto roli a Horner za hudbu nedostali zlatou sošku. Nicméně film byl oceněn jinak, a přestože jsem nadšeným tolkienistou a fanouškem Pána prstenů, myslím, že po zásluze. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Nádherný film.Hlavně žasnu nad tím že i přes to o čem vypráví,je opravdu celou dobu hrozně zábavný a ani chvíli nenudí.Krásná hudba,silný příběh,oscarový Crowe (který ho nedostal jen proto že se akademie v tom roce rozhodla dávat ho čenochům.Tomu se říká obrácený rasismus.Nic proti Denzelově výkonu a už vůbec ne černochům,ale tohle byla zase nechutná prasárna!)a kouzelná Jennifer,které bych pro toho Oscara klidně dělal podložku.''Představte si ,že se najednou dozvíte,že lidi a věci na kterých vám záleží nejsou pryč,lidi nejsou mrtví.Je to horší.Nikdy ani neexistovali.Jaké peklo to musí být.'' ()

kollma 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o geniálním matematikovi a o tom, že ty nejlepší myšlenky většinou přicházejí, když se to vůbec nečeká. Už od začátku tu je výborná atmosféra, divák je úplně vtažen do děje, skvělý zážitek z filmu ještě umocňuje vynikající hudba. I když má filmy přes 2 hodiny, tak by se sem dalo ještě mnoho věcí doplnit, např. více o objevech Johna Nashe, ale i tak to skvěle funguje. Naprosto zasloužené Oscary, avšak nejvíc by si ho zasloužil Russell Crowe (po shlédnutí Training Day ale musim uznat, že Denzel byl lepší). ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Přestože se těším na ještě více do hloubky zpracované životní osudy Johna Nashe, musím se přiznat, že tato verze není vůbec špatná. Především doporučuji Vám, kteří jste film neviděli, a neznáte pohnutý osud Johna Nashe: Nehledejte si o něm žádné informace a prostě se těch 130 minut dívejte. Dostanou vás. A až potom pátrejte, kdo to vlastně John Nash je. V krátké době jsem měl možnost shlédnout dva filmy s Crowem, a je fakt, že na tom tejpkovi něco bude... viz American gangster. Pro mne 5*. ()

ViktorEl 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa dosť prehodnotený film, ktorý nie je ani z časti taký dobrý ako som čakal. Čakal som nejakú dobrú drámu, ktorá mi rozbúši srdce, a k záveru dojme, ale ani jedno z toho sa nedostavilo. Musím, ale priznať, že sa na to dalo pozerať a ani ma to nenudilo, ale to vďaka výbornému Russellu Crowovi, Jennifer Connelly, ale aj ostatní herci majú veľký podieľ na tom, že sa tento film dal prekúsnuť. To herecké obsadenie urobilo z tohoto filmu to, že ho vyšplhalo na 89% a získalo mu toľko ocenení, ale film ako taký je na slabých 65%. Pre mňa veľké sklamanie. ()

kailik 

všechny recenze uživatele

Musim dat 5, tenhle film jsem videl uz hodne davno a strasne sem ho chtel videt znova, ale bohuzel jsem nevedel jak se jmenuje a vcera sem na nej narazil. Opravdu skvely film, kde Russel Crowe hraje fakt neuveritelne, tohle zahrat chce urcite nejakou poradnou pripravu. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Krásné a jemné dílo o krásné mysli jednoho genia a zároveň životní role Russela Crowea, který se svojí roztěkaností a pohybem Forresta Gumpa předvedl nevšední herecký výkon. Škoda jen, že nedostal Oscara, zasloužil by si ho. Jennifer Connelly také nesklamala, moc pěkný výkon. Mnoho ve filmu neodpovídá realitě, mnoho toho chybí a dost si toho přidali. Nic neobvyklého u životopisného filmu, jen to v některých částech filmu dost přehnali a to mě občas docela vadilo. Nicméně, Ron Howard to dokázal natočit řemeslně výborně a citlivě, navíc si přidal takovou chuťovku jako efektně ukázáné Nashovo matematické myšlení, které diváka dostane do těla Johna Nashe mnohem více. Takže i přes zjevné úpravy postavy Johna Nasha si tento film plný počet právem zaslouží. ()

Bull.Nulla 

všechny recenze uživatele

Kamera: Roger Deakins (Vykoupení z veznice Shawshank, Tahle zeme není pro starý, Dům z písku a mlhy). Striktně matematicky kompatibilní. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Nebyl to špatnej film, jenže jeden z těch, který mi k srdci věru nepřirostly - bez chuti a bez zápachu. Dokonce i Russell Crowe, přestože hrál výborně, mi byl po celou dobu strašně nesympatickej, a to už je co říct! A na konci se z něj navíc stal přehnaně sentimentální dědek, kterej konečně dělal radost svojí nestárnoucí a obětavý manželce. Ne, prostě ne... Ještě jednou uvidim tak unylej film, kde se na konci dozvíme, že půlka děje se odehrávala jenom v představách hlavního hrdiny, asi mi bude připadat strašně trapnej. Prostě je jich poslední dobou moc a jenom pár z nich stojí za to vidět. ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Mohla jsem čekat víc, ale jelikož jsem ten film již dvakrát po počtáečních pěti minutách vypla, nedovolila jsem si čekat od tohoto filmu moc. Naštěstí se tak nestalo, a jelikož obdivuji všechny inteligentní a chytré lidi, obzvláště pokud je jejich genialita na druhé straně vykoupena nepochopením okolí, včetně psychologických problémů, patří tento film ke špici. Ano, je možná maličko přeceňovaný, mně to ovšem vůbec nevadí. ()

readan 

všechny recenze uživatele

Výborný film s unikátnymi hercami, skvelým scenárom a veľmi dobrou hudbou. Je to skvost medzi drámami. Takisto ide aj o hru s divákom, ktorý spočiatku netuší, čo je pravda a čo nie. Neraz ma príbeh prekvapil. Russel Crowe predviedol fenomenálny herecký výkon... Pre mňa to bol silný a dojímavý filmový zážitok... ()

Majkl1711 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný příběh, který vypráví o geniálním muži co vede válku na dvou frontách... Jen těžko hledám slova pro tento snímek! ()

rusty09 

všechny recenze uživatele

První film, ve kterym se po půlce zjistilo, že ta první půlka, byla vlastně o ničem a přesto to dávalo hlavu a patu a byl k tomu i pádnej důvod. Crowe zahraje Hooda, Gladiatora a teď tohohle řízečka, celkem dobrej rozptyl, ale stejně jedinou věc bych vytknu a to, že i když hrál naprostýho šulina, tak měl přesně pracku jako gladiator, což mi příjde nereálný. ()

heihatchi 

všechny recenze uživatele

Točí filmy, dělá hudbu a všude se rve. Pro mě byl Russel vždy jen gladiátor, ze začátku i zde, ale nakonec mě přesvědčil. Z jeho strany opravdu vynikající výkon, kterýmž to nechal zbytek filmu daleko za sebou, i tak je ale pořád výborný. Když to porovnám s podobným Proof, tak Remorkér z toho vychází o hvězdu lépe díky kvalitnějšímu přiběhu. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Mnoho zajímavých podnětů aneb velké varování před přemýšlením. Ale nedokážu pochopit, proč se ta blondýnka, která mu vnukla geniální myšlenku, ve zbytku filmu už neobjevila. Za to dávám hvězdičku dolů, i když... možná bych nad tím neměl tolik přemýšlet :) ()

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama