Reklama

Reklama

American Horror Story - Cult

(série)
Trailer
USA, 2017, 8 h 31 min (Minutáž: 41–51 min)

Kamera:

Gavin Kelly

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Billie Lourd, Alison Pill, Adina Porter, Colton Haynes, Cheyenne Jackson, Billy Eichner, Leslie Grossman, Chaz Bono (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(11)

Ve Spojených státech amerických ohlásili výsledek prezidentských voleb, a zatímco někteří prožívají nečekanou euforii, ostatní jsou v šoku. Je rok 2016. Na první pohled obyčejnou sousedskou komunitu žijící na typicky americkém předměstí rve na kusy nebezpečný kult. Jeho tajuplný modrovlasý vůdce Kai (Evan Peters) využívá strach jako ničivou zbraň. Hrůzné řádění děsivých sadistických klaunů těžce dopadá na vyděšenou Ally (Sarah Paulsonová). Jako by nestačilo, že po zvolení Donalda Trumpa prezidentem trpí tato liberálně založená matka malého Oze nezvladatelnými úzkostmi a léčí se s několika různými fobiemi. Najednou se musí bát nejen o svůj život, ale také o život svého synka a manželky Ivy (Alison Pillová). Sedmá série oblíbeného televizního hitu American Horror Story je opravdovým americkým hororovým příběhem, tentokrát bez nadpřirozených prvků. Skutečnost je přece dost děsivá sama o sobě. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (73)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Politická propaganda v podaní sklamaných voličov Hillary Clintonovej Ryana Murphyho a Brada Falchuka na jednej strane sklamala na celej čiare, na druhej strane šokovala tak ako máloktorá séria predtým. Bola brutálnejšia a Evan Peters, ako vo väčšine sérií (okrem Covenu) exceloval. Bohužiaľ, tentokrát, ako pri politickej tématike býva zvykom, sa tvorcovia nedokázali odosobniť a svoju frustráciu si vybíjali na bielych mužoch, čím sa nijako nelíšia od svojich predkov, ktorí si ju vybíjali na pôvodnom obyvateľstve. Jeden moment však seriál vystihol dokonale - ak ste feministická lesba s čiernou priateľkou sú Vám otvorené dvere do vysokej politiky, ak ste pracujúci biely muž, sú Vám otvorené dvere do fabriky...Sklamnie na tvárach dvojice režisérov potom, ako sa štáty nacistické pod vládou káčera Donalda takmer nijako nezmenili muselo byť podstatne väčšie ako to naše po poslednom diele série. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vo finále trochu sklamanie. Je to horror, takže nečakám príliš, ale je sledovaný a to je určitá zodpovednosť. Feministické kecy typu- ženy sú lepšie, majú vládnuť svetu... WTF ?? Každý extrémizmus je pičovina. Existujú ženy, ktoré sú schopné zabiť vlastné deti. Viem, že štatisticky sme starostlivejšie a viac emocionálne odolnejšie než muži, ale to neznamená, že sme nadradené. Znamená to len toľko, koľko reálne v živote zvládneme. Možno to moc riešim, ale záverečný dojem je sklamanie. ()

Reklama

applause 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po nejslabší sérii, Roanoke, přichází opět série, která připomíná to pravé American horror story. Překvapilo mě téma, které zde není na škodu, i když se osobně o politiku nezajímám. Je tu jistá paralela na Donalda Trumpa a Hillary Clinton v postavách Kaie a Ally. Celé je to válka mezi muži a ženami, která se táhne od počátku historie, i když není vidět, je to hlavně boj o moc a nadřazenost jednomu pohlaví vůči druhému. Už začátek mě zaujal a čekala jsem, jak se bude seriál dál vyvíjet. Musím říct, že to bylo nepředvídatelné a kolikrát mě zvraty děje překvapily. Někdy jsem si sice říkala, co to má být, jestli už to není opravdu moc. Ale tvůrci se tady snažili vystihnout postavu Kaie jakožto nejvíce bláznivého a radikálního vůdce, který je pro své zájmy schopný čehokoliv. Což herec, Evan Peter, ztvárnil perfektně. Sarah Paulson zahrála skvěle Ally. Která tu naopak byla vylíčena jako úplný protiklad. Jako bezbranná holka, stíhaná svými paranoiemi, které Kai ještě posiloval. Nakonec z toho vyvázla, jako silná žena, schopná vést, ale lze mít moc i bez kultu? ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Z některých krvavých scén jsem sice byla dost znechucená, ale jinak musím uznat, že v daném žánru jde o poměrně kvalitní počin, který mě oslovil zejména po scénáristické stránce. Nutno též podotknout, že Sarah Paulson a Evan Peters táhnou svými hereckými výkony Cult neochvějně k výšinám. Po propadáku Roanoke se tedy zase blýská na lepší časy. (70%) ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod několik přívlastků: jako první sezóna překvapivě úplně bez nadpřirozena (je to tedy stále horror?), takřka civilní (ve smyslu: mohlo by se stát i ve vašem městě), sevřené ("Kai-centrické" = tak jako život v sektě nedává příliš mnoho manévrovacího prostoru: v podstatě může řádový člen toliko a) následovat vůdce, tj. plně se poddat jeho vůli, nechat po sobě dupat, být bezejmenným článkem, b) pakliže je chytřejší, může se po jeho hřbetě vyvézt nahoru, o něčem rozhodovat, týt z výhod tohoto života, c) případně, a to je rozhodně ta nejlepší volba, se snažit vymanit z jeho zhoubného vlivu, jednoduše se vzepřít, tak i postavy této sezóny odvozují svůj charakter, své určení výhradně z toho, kterak se staví ke Kaiovi, titulárnímu mozku kultu), společensky relevantní, fakticky politické (napájející se z ovzduší soudobé Ameriky, snící její stinné stránky). ___ První půlka (resp. 3/4) lepší druhé (s vrcholem v epizodě sedm, revidující případ Zodiac), nevzpomínám si na lepší ilustraci machiavellismu (nebo trumpismu?): zkrátka vyděs, uklidni, rozděl a panuj! Závěr mě pak trošičku zklamal, přeci jen, je rozdíl mezi politickým a náboženským hnutím (hmm, to bych vzhledem k tématu mé bakalářské práce neměl říkat, ale co už), a mezi ďábelskosti a šílenstvím. ___ A teprve s touto řadou jsem si uvědomil další důvod, proč mám AHS tak moc rád: je to díky perfektnímu castingu. Nové angažmá, nová hvězda. Ať už je to Kathy Bates, Angela Basset, Emma Roberts nebo třeba i ta Lady Gaga, posily si mnohdy kradou celou sérii pro sebe. Co se týče Cultu, nemůžu nezmínit fantastický výkon Billie Lourd, další herečka, která se pro učinkování v AHS snad narodila. 80 % ()

Galerie (102)

Zajímavosti (5)

  • V čase 37:35, kdy se Kay (Evan Peters) chystá k holení, si natře vousy i s celou pusou. Avšak ihned na to následuje záběr z boku v čase 37:38, kde pusu ještě natřenou nemá a natírá si ji znovu. (Agressor69)
  • Ryan Murphy chcel, aby aspoň 50% projektov jeho spoločnosti mali na starosti ženy. To sa mu v prípade siedmej série dokonca podarilo prekonať, keď 8 z 11 epizód režírovali ženy. (Marceloo)

Reklama

Reklama