Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děsivý, nesmírně působivý a strhující film. Zachycuje pravděpodobné následky celosvětové jaderné války na Velkou Británii. Film zabírá časový děj od několika týdnů před útokem, až po 12 let po útoku. Má děj a hlavní postavy, ale je zpracován dokumentární formou - provází nás komentátor a občas ve filmu vidíme statistiky. Naturalistickým způsobem zachycuje všechny aspekty jaderné katastrofy - od demostrací před válkou, přes útok, destrukci, umírání, hladomor, nemoci, jadernou zimu až třeba po nevzdělanost dětí, které vyrostly po válce. Film ukazuje selhání společnosti a celkový kolaps civilizace. Threads byl po svém prvním uvedení stažen a dlouho se nesměl ve Velké Británii promítat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (403)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Hodně působivé zobrazení nuklárního mordu. Film má sice nějaké hlavní postavy, ale události zabírá spíše v globálu celé společnosti, než obvyklé přežití jedince. Celé je to lemováno strohým textem s informacemi o mrtvých, nemocech, apod. , což ještě zvýrazní nehezké vyznění snímku. Některé pasáže jsou ovšem trochu nudnější, takže to vyšlo jenom na 4. ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Skvěle realistické a hodně beznadějné. Vlastně nejpozitivnější momenty v tomhle filmu byly ty, jak se na začátku dali dohromady, začli čekat dítě, budovat hnízdečko.... :) BBC je na tyhle rekostrukce bezkonkurenční. Kdyby tu nebylo napsáno (TV film), ani by mě nenapadlo, že to nešlo do kin. ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Výborný film,který by se měl vidět snad každý člověk na zemi!Děsivě reálně natočené..ještě teď jsem z filmu zamyšlený nad tím že tohle se přeci nemůže nikdy stát..a přeci jsme od toho jen krůček a to je to nejděsivější!DOKONALÝ film!Už vím kde čerpali tvůrci počítačové hry Fallout hlavní inspiraci.... ()

Cejny 

všechny recenze uživatele

Ani nemám slov. Už jen pomyšlení no to, že by někomu v současnosti "ruplo v bedně" a zmáčknul by to velké červené tlačítko, které by odpálilo několik jaderných střel...Tento dokumentárně laděný britský film je opravdový záhul na psychiku. Styl, jakým je tento snímek natočen a podán divákovi, je dechberoucí a člověka donutí k hlubokému zamyšlení. 95 % ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Podobne filmum jako Den pote, Dopisy mrtveho muze apod. Nic veseleho ke koukani...Silnejsi tri za snahu o realisticke zobrazeni. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný a hlavně realisticky vypadající snímek o tom co by se stali kdyby padaly atomovky. Trochu mi zde chyběla retrospektiva jak to asi vypadá jinde a taky zde bylo až příliš velké zaměření na jednu rodinu. Nakonec se mi nechce věřit, že ani po 13ti letech, v době kdy film končí, se lidstvo ani trochu nevzpamatovalo. Nevěřím tomu, že by se aspoň nevytvořila malá skupinka přeživších, která by založila aspoň vesnici. Přesto to bylo zajímavé a hodně znepokojivé. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Škoda, že není ve škatulkovacím systému na csfd škatuůka "depresivní", páč tenhle film by byl rozhodně v top 5 filmech. Strašná depka... Je to teda hroznej oldschůl (rok výroby 1984, takže stejný retro jako já :o) ). I ty pěkný chvilky romantiky na začátku sou depresivní. No a od tý doby, kdy začne jaderná válka,tak to už je totálkně v hajzlu. Líbila se mi myšlenka, páč takovejch filmů sem zatím moc neviděl, tuším že byl tohle můj první. A pak už jen titulky a fakta - 3 týdny po výbuchu... 10 let po výbuchu. No a ten konec s degenerovaným dítětem, to bylo uplně strašný. Vidět to už nechci a nemůžu, ale jestli někdo takle před Vánocema touží po ttrošku jiný náladě, tak šup tam s ním :o). ()

Kracken 

všechny recenze uživatele

Je to jediný film z postapo žánru který znám, ve kterém není obsah přibarvený nějakým dramaticko-akčním příběhem. Skutečným dramatem je totiž samotná situace, kterou si asi nikdo z nás nedokáže představit. Tento dokumentárně natočený film líčící smyšlenou událost po dopadu atomových bomb na Zemi je tím nejčistším postapo zážitkem se vší tou hrůzou která k tomu bohužel patří. Jak je vidno podle filmu, naděje na přežití v takové situaci jsou skoro nulové. Přesto je dobré se na tenhle film alespoň podívat a teoreticky se na podobnou situaci připravit. Prakticky je ale jakákoliv příprava zbytečná, protože jakmile se začnou v dálce objevovat obří atomový hřibky, tak jsme stejně v prdeli. 90% ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně naturalisticky zmapovaný důsledek hypotetické 3WW, který skutečně nedává iluze světlých zítřků a rozhodně nezlepší náladu. Na druhou stranu, člověk si pak váží věcí kolem sebe, protože (jak by řekla Sára Connorová), tohle všecko může hnedka zmizet. Dávám za pravdu všem, kteří tento film hodnotí jako top žánru (tzn. před Day After). Takovouhle budoucnost bych si skutečně nepřál. Případným zájemcům o tuto drsnou problematiku doporučuji si vyzkoušet pc "hru" DEFCON: Everybody dies od Introversion software. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tohle věru nebyla pěkná podívaná :(. Když jsem se tím protrpěl, tak jsem chtěl napsat, že na tenhle film nesmím zapomenout (a že si přeju, aby na něj nezapomněl nikdo, kdo ho jednou uvidí). Paradoxně jsem zjistil, že už jsem ho kdysi hodnotil, tedy - že už jsem ho kdysi viděl. Nepamatoval jsem si z něj zhola nic. :( Možná mi to nepřišlo podstatné, toho strachu, který jsem pociťoval jako dítě někdy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, jsem se na dlouhou dobu zbavil. Ale v poslední době získávají Vlákna opět na aktuálnosti. Bohužel. Teď už je tak snadno nevytěsním. Minimálně je dobré vědět, že jestli to jednou skutečně řachne, tak už se nemá smysl o cokoliv pokoušet. To přežívání nemá se životem co dělat. Filmařská nadsázka nebyla potřeba, takhle by to prostě bylo. Fakt, že k tomu zatím nedošlo, svědčí o tom, že si to dosavadní mocní uvědomovali. Třeba i díky Vláknům..? Jednou ročně místo Mrazíka. Tohle by měli vidět a vědět všichni. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Tá surovosť, autentičnosť, depresia nukleárnej hrozby, ktorá je bohužiaľ aj dnes veľkým výkričníkom a zdvihnutým prstom, z obrazovky priamo sálala. Pochybujem , že ešte niekedy uvidím film tak úderný, ktorý sa vryje až do morku kosti. Filmové obrazy tu úplne presne ukazujú, že je ešte niečo horšieho než smrť. ()

Balu... 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí The Day After sem v jeho komentářích našel zmínku o tomhle filmu - a podíval sem se na něj. Inferno v nejčistší podobě; vize, která nikdy naštěstí nedošla naplnění. Sugestivní zážitek, který do detailu plní účel, pro který byl stvořen - varovat lidstvo před ním samým.. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl dát 4* ale na to, jak mě film jako celek v závěru šokoval není jiné cesty než plný počet. Další antimilitaristický snímek, po Hrobu světlušek, který mi zůstal pod kůží hodně dlouho. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Docela chápu ten šok v 80. letech, kdy jadernej konflikt hrozil doopravdy, protože tady sou následky popsaný tak syrově = reálně, že slabší povahy u toho určitě mění barvy. Ale nesed mi na tom styl, kterym je to natočený. Buď udělám dokument nebo hranej film... tady mi to dohromady nešlo. Ale že mi dost často běhal mráz po zádech, to nepopírám. ()

1860 

všechny recenze uživatele

Pokud se někdo chce podívat, jak by to vypadalo po nukleární válce, doporučuju tenhle film, je více než autentický, ale chuť k jídlu nečekejte.. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Rok pote po Den pote ... I kdyz shlednuto daleko pozdeji. Nemuzu si odpustit prime srovnani, protoze jsou si opravdu hodne podobne, u obou dokonce zahajuje utok EMP vysoko v atmosfere, nicici elektorniku. Za prve nutno rict, ze Threads vznikl s nepomerne nizsim rozpoctem a to je videt zejmena na utoku samotnem. I kdyz z minima vystrihali tvurci maximum, monstroznosti utoku z Den pote se nemohli ani priblizit. Co nejvic chybi to jsou strely opoustejici jaderna sila. Nicmene film se to snazi vynahradit zobrazovanim nasledku, ktere tady jsou o dost brutalnejsi a katastrofalnejsi. Co mi ale ponekud vadi je fakt, ze po utoku se jakekoli informace vztahuji uz pouze na Velkou Britanii (resp. okoli Sheffieldu) a divak vubec netusi, jak to dopadlo jinde, hlavne v USA a SSSR, ktere vsechno to peklo rozpoutali. Takze i kdyz jsem z tohoto filmu podobne otresen jako z Den pote, mam radsi ten druhy jmenovany, "mainstreamovejsi", v kterem mi postavy prisli prece jen o neco sympatictejsi. ()

hunterN 

všechny recenze uživatele

V době studené války stál svět na pokraji nukleární války několikrát. Za to, že k ní, díkybohu, nikdy nedošlo, můžeme vděčit paradoxně právě jadernému arzenálu, který měl Východ a Západ k dispozici a jehož ničivou sílu si moc dobře obě strany uvědomovaly, než aby jej chtěly v ozbrojeném konfliktu skutečně použít. Na otázku, co by však v případě lidského selhání nastalo a jaderné zbraně použity byly, dává odpověd tento film. A je to odpověď natolik sugestivní a zdrcující, že mi běhá mráz po zádech ještě teď. Natolik děsivý, šokující, realistický a neskutečně působivý film jsem neviděl hrozně dlouhou dobu. Jestli vůbec kdy. Naprostá špička televizní produkce. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

It will be lovely. I just know it will. Vláknům jsem se dlouho vyhýbal. Jako pamětník osmdesátkových braných cvičení ve mě dodnes přetrvávají záchvaty lehké paniky, kterou vyvolávaly frekventované přelety burácejících stíhaček a ozvěny explozí z nedalekého čedičového lomu. Barry Hines a Mick Jackson vytvořili film ne o moc nákladnější a vizuálně bohatší, než jsou textové hry na Atari. V rovině výpravy si vystačí s fascinujícím málem. Scénické a herecké minimum doplňují zpravodajsky suché zprávy formy dálnopisu: Na středním východě explodovaly dvě jaderné nálože. Dvě třetiny domů v Británii leží v oblastech potenciálních požárů. Nemocnice vyklizeny. Východ a Západ si vyměnili 3000 megatun. 210 megatun dopadlo na Spojené království. V UK klesá počet obyvatel na úroveň středověku. Tvůrčí svoboda umožnila tvůrcům doslova i přeneseně nebrat zajatce. Postavy, na něž se zpočátku film soustředí, nejsou výjimeční jedinci, nýbrž průměrné typy, jejichž osud v příběhu po 47. minutě má statistickou vypovídající hodnotu. V objektivní rovině se dostane divákovi lekce z [principu nefunkčního a zoufalého] krizového managementu, sociologie, post-nuklárního populačního vývoje, propagandy, nezvratitelné studenoválečné logiky a dalších, filmově málokdy težených oblastí vědění. Stačí předkládat fakta a oprávněné hypotézy a i protřelému divákovi tuhne krev v žilách. Komu by připadal film jako strašlivá, nicméně pouze připomínka časů, které jsou spolehlivě zažehnány, doporučuji vzít na vědomí nenápadný titul filmu, který spíše než jaderné hlavice a odpovídající megatuny akcentuje rozsáhlou kauzální síť, v níž se svět v minulém století ocitl. Je snad důvod si myslet, že topograficky vzdálené děje budou mít v současnosti spíše menší globální dopad než tomu mohlo být v roce magického letopočtu 1984? Did you recognize what some of those skeletons were? ()

Reklama

Reklama