Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podívejte se na zajímavé osudy vědce Roberta Oppenheimera, který vede Projekt Manhattan a generála Leslieho Grovese, jenž má nad celou akcí vrchní velení. Projekt Manhattan je tajný válečný plán v Novém Mexiku, v rámci kterého jsou vynalezeny a sestaveny první atomové bomby. "Byl to východ slunce, jaké svět ještě neviděl. Obrovské zelené superslunce, které se ve zlomku sekundy vyhouplo do výšky přes 3000 metrů a stále stoupalo, až se dotklo oblak, ozářilo ohromujícím jasem okolní zemi i oblohu." Příběh výjimečných lidí, kteří změnili náš svět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh stvorenia najničivejšej zbrane, ktorú ľudstvo vytvorilo. Pokiaľ sa príbeh týka samotnej zbrane, šlape veľmi dobre a snaží sa verne dokumentovať historické reálie aj s dobovou kritikou či sebakritikou (napr. jemná komunistická paranoia). Vo vzťahových líniách je to tradičné hollywoodske klišé, ktoré ničím novým neosloví. Herecky solídny štandart, nič viac, a to vrátane hviezdneho Newmana. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Člověk by od tvůrce MISIE a VRAŽEDNÝCH POLÍ čekal víc. Potenciálně velice zajímavé téma (vynález atomové bomby) sráží dolů velice průměrný scénář, díky kterému se dialogy vlečou a postávám schází "dějinná velikost" a vzájemné jiskření. Nepomáhá ani nevýrazné herecké obsazení (viz Cusack). Utahané a bez fantazie. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzásadnějších a nejzajímavějších událostí z konce 2. světové války se v režii Rolanda Joffého nedočkala patřičně zajímavého zpracování. Průběh zestrojení, výroby a přípravy atomové bomby, na který se film Fat Man a Little Boy (český překlad názvu v tomto případě považuji za trochu střelený a zbytečný) zaměřuje, by mohl mít ve výsledku silné grády, kdyby se režisér a scenárista v jedné osobě nerozhodl věnovat velkou část snímku milostnému vztahu doktora Oppenheimera. Mnohem raději, než spoustu nudné a ploché romantiky bych přivítal širší pohled na celou akci, její následky a další osudy postav, což je záležitost, kterou si zde pro změnu pouze přečteme v závěrečných titulcích. Scény, které se skutečně věnují zvolenému historickému tématu, a Paul Newman v rozsahově menší (ale výrazné) roli generála Grovese pozvedají vcelku tento film s výrazně promarněným potenciálem na slušný průměr. 60% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jedná o jeden z mých nejoblíbenějších historických příběhů, mám za sebou série MANHATTAN, BBC OPPENHEIMER a slušnou řádku Los Alamos/ Atomic Age dokumentů (x), tak tento film mě přeci jen úplně nedostal. Může za to zejména (rozv)leklý prostřední blok a že to prostě chtělo přidat důraz na ta správná místa, události, postavy... Budu doufat v náležitě epičtější verzi story vzniku atomové bomby, než něco tak průměrně vzrušivý. Nicméně obsazení Newmana do Grovese je radost, sama pasáž odpočtu a výbuchu Trinity má síly dost. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Snímek, který si zaslouží diváckou pozornost (minimálně pro svoje precizní zpracování), doplatil v době svého uvedení na glasnosť a uvolňování mezinárodního napětí. Scénář se soustředí na vztah vojáka a vědce, kteří sehráli klíčové role při vzniku atomové bomby. Pokud diváka zajímají širší souvislosti, nechť sáhne po epickém (a strhujícím) komiksu Bolléeho, Alcanteho a Rodiera "Bomba", který loni vyšel i u nás. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (2)

  • Fat Man a Little Boy sú názvy atómových bômb použitých v roku 1945 na mestá Hirošima a Nagasaki. Little Boy bola použitá na Hirošimu a Fat Man na Nagasaki. V prípade bomby Little Boy išlo o prvú explóziu uránovej bomby vôbec. (Pokryvac)

Reklama

Reklama