Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (127)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sterilní skromný televizní film. 1) Zúžením, byť pochopitelným, děje na dobu za války a zejména na Rašínovo věznění došlo k posunu vnímání Rašínovy osobnosti. Jinak řečeno - film mi přijde v detailu věrný, ale jako celek vyjadřuje jen část skutečnosti. A jak říkal údajně už Benjamin Franklin: polopravda je často obrovská lež._____ 2) Zaujal mě 56letý Ondřej Vetchý (Alois Rašín), 67letý Miroslav Donutil (Karel Kramář) a asi 15letý Daniel Žižka (Rašínův syn Ladislav)._____ 3) Bohužel film ani náznakem nezprostředkoval pronikavé úsudky, které byly Rašínovi vlastní. Například v tajném memorandu Masarykovi v lednu 1919 popsal Rašín chování obyvatel mj. takto: ... stůně třemi těžkými chorobami._____ První z nich jest naprosté zlenivění a zlenošení..., protože vyživovací prostředky, placené v ohromných sumách, zbavovaly každého potřeby, aby pracoval. A tak si ohromné množství lidu myslí, že zůstane to trvale tak, aby stát živil dvě třetiny obyvatelstva._____ Druhou velkou chorobou jest to, že obyvatelstvo si skutečně myslí, že stát může dělat všechno. Nikoho, ani vůdčí lidi, neodstraší to, jak ty věci vypadají u železnic, u pošt a v jiných státních podnicích._____ Třetí chorobou jest, že lid myslí, že svoboda předpokládá neposlušnost a že svoboda znamená zákaz poroučení. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Není to dokonalé, ale je to nadějné. Uvidíme po druhém díle. Tak po druhém díle můžu konstatovat: líbilo, ale ten konec, který je tam jako takový přílepek, by spíš vyžadoval celý další díl. Celkově solidní TV práce, jen bych vytkl možná až příliš konfrontační naivitu Kramáře v porovnání s dle filmu racionálním Rašínem. I Rašín byl totiž (v určitých ohledech také naivní) idealista, jen jiného zaměření. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava a skvělí herci, scény mezi Vetchým a Stivínovou mě až dojímaly. Velice povedený návrat do doby před vznikem samostatného Československa. O Rašínovi jsem si ze školy pamatovala jenom jeho ministerský post, jsem tedy moc ráda, že Česká televize tímto nenásilným způsobem vzdělává své diváky. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je moc dobře točit takové filmy. Své historii dlužíme tisíce kilometrů filmového pásu. A té moderní nejvíc. Spekulovat jak a proč byly ty které scény natočeny zrovna tak, co bylo vybráno co vypuštěno, to je koneckonců námět pro diskuzi, kterou má film vyvolat. Abychom všichni hledali, zajímali se. V každém případě- jména z učebnic oživly, dostaly tvář a jsou zapamatovatelná. A to je oč tu běží. Miroslav Donutil podal vynikající výkon. 80% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Trochu sekanina. Začíná koncem, dramaticky a vy toužíte po otázkách. Ale jak to dopadne? Sledujete spíše příběh války. A postav, které se tam točí. A někdy si i trochu myslíte, že se film jmenuje Kramář. A vy vlastně i tak nezjistíte jaké byly jeho trampoty poté. Oba díly šly udělat hezky o válce a poté o samostatnosti. Ale vy se spíše musíte plácat v soukolí čtyř let a zjistit, proč byl Rašín tak kontroverzí se dozvíte v lehkém sledu na konci. Tak nějak bez emocí a vášně, která k tomu patří. Film se jenom hold rozhodl odvyprávět jinou verzi příběhu. To není špatně. Ne, vyloženě. Jinak totiž jde o v celku velmi dobré přiblížení toho, co se zde vlastně dělo za války z pohledu jedné z nejvýznamnějších osobností československých dějin. Posuďte sami. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Alois Rašín se stal prvním ministrem financí Československé republiky, ale pouze od 14. listopadu 1918 do 8. července 1919. Také je autorem prvního Československého zákonu. (Varan)
  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)

Reklama

Reklama