Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (126)

L'Alpagueur 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy o historických osobnostech patří k tomu nejlepšímu ve vysílání České televize a nejinak je tomu i v tomto případě. Kromě Aloise Rašína věnuje film pozornost rovněž Karlu Kramářovi, který bývá podle mého mezi zakladateli Československa neprávem opomíjen. Samozřejmě musím vyzdvihnout herecké výkony Ondřeje Vetchého a Miroslava Donutila. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kramář... Kramář... safra není nějaká Kramářova vila? Rašín...herdek...Rašín...jo, vždyť v Praze je nějaké Rašínovo nábřeží! Švehla, hmmm Švehla...nejmenuje se na P15 ta hlavní ulice protínající Hostivař Švehlova??? Pro většinu normálních Čechů jsou tato jména jen názvy domů či částí Prahy... Málokdo si však dnes uvědomuje, že za těmi názvy jsou skuteční lidé, kteří se obrovsky zasloužili za vznik našeho samostatného státu. Je dobře, že někdo sebral odvahu a pokusil se tato dnes již encyklopedická jména zhmotnit v čase, kdy žili, kdy nevěděli zda jejich konání bude úspěšné či nikoliv a zda neskončí žalářem, či daleko hůře. Tak jak se válka začala jevit čím dál složitější a neporazitelná RU armáda začala být chvílemi porazitelná či od ní množství Čechů hlavně na východě dezertovalo, protože nechtěli střílet na bratry slovany začala doma houstnout atmosféra. Zatímco ve Švejkovi se smějem hostinskému, který byl Breschneiderem sebrán za větu ,, mouchy sraly na císaře pána'', případně v Hospodě na mítince se smějeme podobnému, v Rašínovi nám rázem úsměv ztuhne. Tady totiž končí bžunda, tady se jede podle skutečnosti. Stačilo se trochu opít, říci, že Rus už se blíží a že je to s monarchií v háji a pak už jen stačil nějaký Bretschneider nebo jiný dobrý Čech co dotyčného udal a v krajním případě vojenský prokurátor napařil špagát... A nepomohlo vám nic. Zatímco někomu přišlo ve filmu zdrcující to množství postav, často dnes neznámých jmen (pro někoho) i hafo dialogů, mně osobně to přišlo slušně natočené s důrazem na kvalitní ztvárnění dobové atmosféry. Měl bych snad jedinou výhradu a tou byl mladý Dr. Beneš. Plesla má rád, umí zahrát cokoliv, ale na Beneše mi typově neseděl a hlasově také ne. Chápu ale, že to je pro leckoho naprosto zanedbatelná věc. Rozhodně je dobře, že něco takového vzniklo. Ti mužové si tu připomínku zaslouží! Těším se nadruhý díl ! * * * * ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Film o dejinách, kde sú dejiny len kulisou, na ktorej pozadí vedú 2 páni síce občas emotívnu, ale skoro akademicky noblesnú debatu o podobe českej štátnosti. Aj po čase strávenom v spoločnej cele sa stále oslovujú pane doktore! Čo to dá nezainteresovanému divákovi - 2 hodiny nudy. Za multietnický štát (napr. všeslovanskú ruskú monarchiu, Československo, EU), či za národ? S Ruskom alebo s USA? Keďže ani po sto rokoch sme nenašli v týchto otázkach zhodu, možno je čas uznať, že je to vlastne jedno. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Abych užil slova klasika: "Jsou tam chyby, které odborníka trápí, ale vy jsi ani nevšimnete." A je to pravda. Například řada míst byla použita špatně. I některé události jsou dost zjednodušené. Líbilo se, že tvůrci vzali jen kus Rašínova života. Ale v tom případě měli i vysvětlit, proč na něj byl spáchán atentát. Ten jsme viděli myslím třikrát a zůstal viset ve vzduchoprázdnu. Když už ho tam tvůrci dali, tak měli vysvětlit, proč to tam je. A co se týče výběru herců, mohl být lepší. Je mi jasné, že přesnou kopii politiků neudělají, ale aspoň toho ježka Donutilovi udělat mohli. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

ČT neprestáva prekvapovať. Po Dukle, či Metanolu je tu ďalší zo skvelých filmov (minisérií) , ktorý v porovnaní s filmami, ktoré momentálne bežia v kinách, resp. také sračky, že si kúpia je ako nebo a dudy. Ku 100. ročnému výročiu vzniku Československa je tu film, ktorý nám ukazuje osobnosti, ktoré sa zaslúžili za vznik samostatného štátu. O Masarykovi toho vieme z dejepisu veľa , ale osoby ako Kramář, Švehla, či práve Rašín stoja sa ukázanie sa vo svetle filmových reflektorov. Naviac skvelá práca filmárov. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Natáčení probíhalo mj. i na zámku Josefa Hlávky v Lužanech (Nadace "Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových). (jungewolf)

Reklama

Reklama