Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (126)

otík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé televizní zpracování postav, na které se už vzpomíná pouze v hodinách dějepisu a troufám si říct, že průměrnému Čechovi už téměř nic neříkají. A je to velká škoda. I proto vzdávám hold autorům, že si vybrali nelehké téma a zpracovali ho do dvoudílného filmu. Ano, možná místy to chtělo více střihačských nůžek, ale i tak je to výjimečně kvalitní televizní podívaná s československou historií, na kterou bychom neměli zapomínat. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Kde se bere to nízké hodnocení! Vždyť to byl velký film věrohodně zahraný. Nejen Kramář, Rašín... i ostatní byli hodně hodnověrní. Vetchý podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Přesnost Rašína dokonalá. I když je trochu jiný, tak na konci filmu jak byl pohled na skutečného Rašína.... Začal se mi tam dokonale Ondra Vetchý promítat. Chtěli tvrdého chlapa s jistým nezlomným přesvědčením, ale nežnýma očima, které opravdu pan Rašín skutečně měl. A velice si jim to povedlo ve výběru hlavního hrdiny. To byl prostě Rašín.... Pan Donutil pak také dokonalost sama.... Nikdy jsem neměla ráda politické filmy, ale jak jsem se o to začala před pár lety zajímat, tak pak připadám velký obdiv... ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy, i když se mi zpracování absolutně nelíbilo. Nechci to snižovat, jsem ráda, že se tomuto tématu vůbec někdo věnuje. Ale Rašín byl frajer a Vetchý ho hrál povětšinou jako rozněžnělého měkkotu. A ty dialogy... nuda, strašná nuda a škrobenost. Chlápci První republiky nebyli žádní zapšklí páprdové, jak jsou téměř ve všech adaptacích zobrazováni. Nepodařilo se to ani tentokrát Jiřímu Svobodovi, který ale jinak umí natočit poutavé věci. A je vůbec zajímavé samo o sobě, že se do této látky pustil bývalý předseda polistopadových komunistů - asi to chtěl Rašínovi vrátit, když víme, že ho zastřelil právě mladý anarcho-komunista. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že film o bytostném demokratovi, jakým Rašín bezesporu byl napsal i zrežíroval bývalý předseda komunistů. Objektivně přiznávám, že to nebylo až tak strašné a člověk se mohl dozvědět i leccos nového o dvou vlastencích, kteří se zasloužili o vznik samostatného Československa. Ano o dvou, protože se to mohlo klidně jmenovat Kramář a nic by se nezkazilo. Pokud někomu chybí vysvětlení, proč došlo k atentátu, pak vězte, že jej spáchal mladý anarchokomunista a ti jak známo demokraty moc v lásce nemají. Chvílemi docela nuda, ale jedna věc film pozvedává. Rašín a Kramář se ve směřování a spolupráci Čechů se zahraničím neshodli prakticky v ničem. Přesto však spolupracovali, když šlo do tuhého a nikdy nebyli nepřáteli. Byli pouze dva lidé s jinými názory. Tohle by se měli naučit současní politici! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To je přesně ten typ filmů, které jsou už dnes, co se týká dějin pro mnohé nezáživné. Proto je zapotřebí hodně velkého umu, aby byl divák vtažen tak, aby se nenudil, přemýšlel a pak se šel třeba mrknout na historii víc do hloubky, jak to někdy dělám. Lituju, ale přiznávám, že jsem se místy silně nudila, nic mě nenutilo vrhnout se do googlu a to je podle mě velká škoda. Mám ráda Vetchého, který se snažil dát své postavě maximum, nicméně pro mě byl tentokrát Miroslav Donutil ten, který to z mého pohledu hrál naprosto bezkonkurenčně skvěle. Velká škoda, zřejmě byla chyba ve zpracování, jinak to nevidím. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)
  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Alois Rašín se stal prvním ministrem financí Československé republiky, ale pouze od 14. listopadu 1918 do 8. července 1919. Také je autorem prvního Československého zákonu. (Varan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno