Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyřicetiletý Luboš Cafourek je svérázný instalatér z vesnice Tuchlovice u Prahy. Je zručný a poctivý, se vším si poradí, žádné práce se nikdy nezalekne. Nemá auto, za zákazníky jezdí na kole, nebo autobusem, nebo se nechá vozit. Mobil nepoužívá, telefonáty za něj vyřizuje jeho matka, která mu také vaří, nakupuje, pere, dělá účetnictví a řídí chod celé domácnosti. Luboš má vždy na všechno nečekanou a vtipnou odpověď, ale praktický a společenský život mu uniká mezi prsty. Za práci si nedokáže říct pořádné peníze, kamarádům opravuje zadarmo a to, co vydělá, hned utratí za jídlo pro toulavé kočky, nebo prosází. Luboš všechno nepříjemné odsouvá na „později", nebo na „uvidíme". Všechny jeho pokusy o kontakt se ženami končí fiaskem, mamka se marně snaží, aby syn konečně získal partnerku... Vesnická komedie Instalatér z Tuchlovic je o muži, který všem všechno opraví, ale vlastní život spravovat nedokáže. (Falcon)

(více)

Recenze (468)

Hunt 

všechny recenze uživatele

Hlavní problém vidím v obsazení Jakuba Koháka, neboť postava, kterou zde měl ztvrárnit je zcela nad jeho herecké možnosti (schopnosti). Příběh není nikterak objevný či záživný, spíše přirozeně vyplývající až předpokládaný (což není výtka). Při sledování se mi vybavil film Václav (2007), do kterého dokázal Ivan Trojan vložit něco hrozně lidského, přirozeného a velmi přínosného. Tomáše Vorla st. považujii rozhodně za lepšího režiséra než-li Jiřího Vejdělka. Zároveň vybrat herce, který je schopen nejen fyzicky, ale hlavně vnitřně zvládnout nejen postavu (ale v tomto případě i celý film a handycap hlavního hrdiny, neboť Kohát téměř nesleze z obrazu), často může rozhodnout, zdali film je přijatelný, či zajímavý, nebo dokonce překvapující. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou se nám s vesnickými komediemi roztrhl pytel. Nevím co režiséry na tom tématu toliko zajímá, snad jakási lacinost. Lacinost a zdánlivá jednoduchost v tvorbě jakýchsi karikatur lidiček z venkova, pachtících se se svými osudy. Jenže to je chyba lávky a proto také nejedna z komedií tvrdě pohořela. Samozřejmě se bavím o hodnotitelném typu filmů, nikoliv o Babovřeskách a spol... Vorel když něco točí, tak ví o čem točí. Nemá potřebu zesměšňovat a i když jsem se u filmu nad tím vesnickým prostředím občas musel upřímně usmát, hlavní hrdina mi k smíchu nepřipadal ani na chviličku. A tady asi začíná to nízké hodnocení tohoto filmu. Když tam hraje Jakub Kohák, známý to ( a většinou i velmi vtipný a pohotový) srandista, musí být přeci film pěkná prča, řekl si asi někdo. A ejhle. Ona není. Vorel šel na látku jinak a já měl chvilku pocit, že vlastně koukám na takovou českou verzi románu Na plechárně. Vorel až Steinbeckovsky se stejným zaujetím a sympatiemi vykresluje hlavního hrdinu takovým jakým je (ač je to looser a pod hrdinou si představíme hnedle někoho jiného) a i když tomuto hrdinovi osud nerozdal zrovna ty nejlepší karty, získá mu Tomáš Vorel u diváka nakonec sympatie a respekt. A to se v našich vodách nevídá, natočit něco takhle čistě civilně je totiž strašně těžké a já tohle počítám! Sice to není na úplně čisté 4, ale za to nízké hodnocení a nepochopení musím filmu krapet pomoci. Žánrově bych to také neřadil mezi čistokrevné komedie (což samo o sobě filmu škodí) a přidal bych tam - drama. Jakub Kohák stejně jako v Teorii tygra podal s přehledem skvělý herecký výkon, byť by se někomu mohlo zdát, že moc nehrál. Dávám tedy za 4 sifony a jsem moc rád, že ještě někdo umí filmy z vesnice točit. * * * * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Koháka mám rád, párkrát jsem se i zasmál, ale s prominutím, tohle je obrovská hovadina. Nemám ani slov se moc rozepisovat. 2/10 = 25% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vlastně jen další zcela zbytečný film na jedno použití, se scénářem, jenž by spíše seděl k bakalářské povídce a vedlejšími postavami, které dělali všemu jen zoufalé křoví - Budařův nácek, Lubošův bratr či romský spoluobčan trpící gigantismem, jehož love story byla v příběhu taky k ničemu. Film Vorlovými neduhy trpí. Opět otravné záběry obličejů přes celou TV či záměrné pitvoření (slečna výčepní). I přes všechny tyto režisérovy klasické výjevy, lze z filmu cítit určitou pokoru a skromnost k obyčejnému životu...rodinnému štěstí. I slušné herectví si lze užít, sám Kohák sice hraje stejně jako v reklamě na svou oblíbenou banku, nicméně např. Holubové role velmi slušela a Petra Špalková je pro mne dost silné želízko v ohni současné české kinematografie, nicméně v této slabé komedii s prvky dramatu toho moc ukázat nemohla. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Překohákováno! V českém filmu ještě naštěstí ne. Jinak na vousáče s roztodivným účesem narazíte prakticky všude. I tak se nedá přehlédnout, že Tomáš Vorel film natočil na základě jeho současné popularity. A předložil nám celkem sympatického vesnického dobráka od kosti, co zadrhává, libuje si ve sportovních sázkách, kočkách (čtyřnohých), retro elektronice, nemá mobil, žije ve čtyřiceti u mámy, z jejíhož vlivu se nemůže vymanit. Ze zatuchlých Tuchlovic se pracovitému a poctivému Luboši Cafourkovi vůbec nechce, jeho společenský a sexuální život se dá shrnout na jednu beztvarou hromádku, která zrovna ideálně nepůsobí. Luboš je sice obklopen mámou, kamarády i pracovními zakázkami, za kterými jezdí výhradně na kole, jenže je ve své podstatě osamělý. Chtělo by to ženskou. Děvčata se jaksi rozutekla do světa, zůstala jen ta, která si nikdo nevzal. Na obzoru se ale objeví milá vdaná paní, která má za manžela žárlivého surovce. A až se Luboš odhodlá, bude jeho. Film líčí venkov přece jen realističtějším způsobem, než valná většina režisérů. A to Vorel paradoxně patří k režisérům, kteří se vyžívají ve stylizaci. Na překážku není ani to, že postavy jsou značně jednorozměrné. Kohák a spol. jsou natolik zdatní v interpretaci svých figur a figurek, že táhnou film ve velmi dobrém tempu i diváckém zájmu. Vše se ale začne zadrhávat, film bude ve svém závěrečném úseku stižen handicapem, podobně jako Lubošova řeč. Závěr považuji za nejslabší z celého filmu, byť film celkově postrádá ideální poměr mezi komedií a dramatem. Komediálních hlášek jen jen pouhá setina, obstaralo je trio Budař (ten vedl), Polišenská i Čtvrtníček. Na dramatickou rovinu zde byla dvojka Špalková a Blažek. A pokud to dobře počítám, Holubová, která hraje Kohákovi mámu, by ho musela mít v šestnácti. Film vyznívá ve své podstatě smutně, Cafourek je po celou dobu outsider, optimistický, značně nevěrohodný závěr narušil tu zajímavou auru, která se kolem něj vytvořila. Ne že bych Cafourkovi nepřál dobré (sexuální) vyhlídky do budoucna a zásuny každý den s rozvernou hudební melodií v zádech, nicméně Vorel mohl naložit s osudem hlavního hrdiny poněkud zajímavějším způsobem, respektive věrohodnějším způsobem. Neudělal to, ovšem i tak filmu náleží poměrně solidní hodnocení. 6/10. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa to tak vezme, tak Instalater z Tuchlovic je vlastne klasická romantická komédia. Viac menej je nám od začiatku jasné, s kým Luboš skončí, i keď je tu ženských viacero a občas zapochybujeme. Chvíľu sa pasívny hrdina snaží ako-tak sám, chvíľu mu dohadzuje známosti maminka, chvíľami sa snažia miestne ženské. Po dlhej dobe mi ani nevadilo, že všetky postavy sú iba typmi a do nejakých psychologických hĺbok sa nejde, ale to je aj tým zvoleným žánrom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kvůli zdejšímu nelichotivému hodnocení jsem nic zázračného ani nečekal. Byl jsem prostě jen zvědavý na Koháka. Po zhlédnutí jsem velmi příjemně překvapen. Příjemná komedie o instalatérovi, kterému nedělají problém žádné trubky, až na ty lidské. Dost mě pobavil výběr hereček. Nevěřil jsem, že se u nás něco tak ošklivého dalo najít. Film skvěle funguje v jednotlivých scénkách, které dokážou být občas velmi vtipné. Jako celek to celé malinko skřípe. V druhém poločase už trošku lapá po dechu, takže ze sebe ty 4 hvězdy asi nevytlačím. Na každý pád se jedná o Vorlův nejlepší film. To je dost, že konečně vylétl z hnízda. Film působí neskutečně českým dojmem. Nechybí v něm hospoda, domácí násilí a ani rasismem se zrovna nešetří. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že s výnimkou toho ako je tento film kategorizovaný ide pre mňa o skutočne príjemné filmové dielko, ktoré som si užil. Má to podľa mňa dobrú atmosféru, postavy, s ktorými sa dokážem stotožniť a veľmi uveriteľné situácie. Celkovo som nevedel, čo môžem od filmu čakať, no dočkal som sa filmu, ktorý je podľa mňa oveľa lepší, než mu ľudia dávajú kredit. Najmä vďaka Kohákovi, ktorý sa do tejto role skutočne hodil. Holubová je tu podľa mňa tiež príjemná a to nie som zrovna jej fanúšikom. Myslím si, že je to film, ktorému som rád venoval svoj čas a priznávam sa, že aj so záverom som veľmi spokojný. Občas sa šťastie usmeje na každého. Niekedy to príde dokonca aj absolútne najmnej očakávaným spôsobom. Hodnotenie: B ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jakub Kohák a Eva Holubová sice byli výborní, ale přece jen jsem čekal komedii a dostal manželské násilí, rasismus a jiné smutné věci. Jenže drama to také není, na to tu nejsou dostatečně prokreslené postavy. Takže pro mne jen takový trochu nudný divný film. :-/ ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Tomáše Vorla. Nejsem proti němu vysazený, a vlastně ani proti Kohákovi, ale taky z nich nepadám na prdel. Jenomže Instalatér je dost jako mladší brácha Václava. Ta vesnice, a hlavně kolorit lidí, kteří jsou zvyklí žít pod úrovní a vůbec jim to nedělá problémy, jsou parádně odpozorované. Není tu žádné přehrávání (kromě jedné věty od Špalkové, když ji Blažek rve z Lubošovy kuchyně), na nic si to nehraje, a Čtvrtníček konečně nehraje kreténa (ale automechanika). Ten osud instalatérovy matky, není to podle skutečné události? Zrovna tento týden psali o případu, kdy soud zprostil obžaloby muže, obviněného z neposkytnutí první pomoc - matka mu zakázala zavolat záchranku. Jestli bude Vorel takhle mile lidový, držím mu palce. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Je to spíš takový drama než komedie. Herecký um nic moc, ale co taky od čechů chtít že? Na to už jsem si zvykl. Každopádně si film získal mou plnou pozornost, leč celkem sračka, ale cenim. Hlavně uplně se mi sbíhaly sliny z toho žrádla tam! Řízky, sladký knedlíky, studentská pečet..mnam! Ten Kohákuv zpěv na konci si ale mohli odpustit. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale mne sa táto dedinská záležitosť vlastne páčila. Kohákovi síce nemuseli dávať rečový defekt, to zvládne v pohode aj sám vlastnou prirodzenosťou, ale malo to celkom dobrú vidiecku atmošku, taký civilný život, dosť reálny myslím. Niektoré veci by som samozrejme oželel, napríklad som nemusel vidieť ako si Kohák pri otvorenom okne honí, ale inak ok. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, který kdyby nikdy nevznikl, nic by se nestalo. Nic nesděluje, zabývá se banalitami, nijak neuráží. Leda snad že tuchlovické vidláky podává podstatně sympatičtěji, než jsou - i ten Budařův rasistickej dělňas nevypadá jako zavrženíhodná kreatura. To je hloupý, protože postavy jako on hloupý jsou. A ostatní mu přitakávají - takže v tom jedou s ním. Kupodivu mi ani nevadil Kohák, což je snad jednou jedinkrát za celou jeho zbytečnou kariéru, a dokonce jsem určité zalíbení našel ve Čtvrtníčkově postavě, což se mi teda s jeho rolemi moc často nestává (a navíc ve filmu píchá Báru Polákovou, která i těhotná v plavkách vypadá nádherně). Daleko horší je karikatura matky v nereálném poddání Evy Holubové (říkám to pořád, Holubová není dobrá herečka, fakt ne, jen má občas štěstí na postavy, ale sama o sobě hraje mizerně) a dalších vedlejších postav, ze kterých se scénář, jinak dialogově zajímavý, byť na dramatické scény banální, snaží dělat tak obyčejné lidi, až jsou neobyčejně neexistující. Zase to pitomý tlačení na pilu. Skrz sociální apel diváka napadne Díra u Hanušovic, skrz hlavního hrdinu zase Václav, ale obojí jsou pdstatně lepší filmy. O trapasech, jak se o osudu dvou vedlejších postav referuje (Ty to nevíš? No přece on/ona...), se radši nezmiňuju, nebo hodnocení ještě srazím, tenhle typ berličky fakt nesnesu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vorel ve svém Instalatérovi z Tuchlovic celkem věrohodně zobrazuje život na vesnici a její rozličné obyvatele se všemi jejich klady a především pak zápory. Kohák se na hlavní roli nemusel snad ani moc připravovat, protože na první pohled i poslech budí dojem vesnického kolohnáta. Dovolená u rybníka, alkoholová jízda, rasistické narážky, domácí násilí, dysfunkční rodinné vztahy - myslím, že se v těchto ne úplně nadsazených výjevech ze života (ne)typického Čecháčka našel nejeden divák. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vorelov pokus o smutnú komédiu o dedinskom outsiderovi sa vcelku vydaril. Používa zabehnuté schémy, takže je dej predvídateľný, ale je mu odpustené. Azda len nebolo treba tlačiť na pilu pri rasistickom motíve... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Za vesnici a jediný střízlivý výkon v celém filmu, pro mne překvapivě Evy Holubové v roli maminky (která říká spoustu z reálu odchytaných hlášek - moje tchyně třeba taky o svém jídle pořád říká, že se nepovedlo, i když je dobré), dám jednu hvězdu. Jako jo, já vím, co chtěl Vorel říct, ano, má to asi být spíše pohádka, ale boha jeho, proč tak amatérsky? Některé dialogy byly jak ze cvičení prvního ročníku FAMU („Tos měl říkat dřív, teď už ti to nevěřím!“ - tohle se parodovalo už před pětadvaceti lety.). A celá postava, kterou hraje Kohák, je úplně špatně uchopená - chová se celou dobu jako mentál, vždycky někam přijde, někdo mu řekne, co se stalo, a on se tváří udiveně; z nabídky žlutého trička si myslí, že po ně jede vietnamská prodavačka; na dovolenou jede v nemožném oblečení na den k místnímu jezeru... a přitom takového magora pořád někdo považuje za kamaráda, aniž by mu něco řekl, lidé s ním mluví ne jako s pošukem, ale normálním člověkem, a on občas dokonce překvapivě normálně reaguje. Bohatě by přece stačilo, kdyby byl divný jen trošičku, ale jinak mu to myslelo, proč to hned hnát do extrému? A nevím, jestli by neměly zasáhnout feministky, protože ženy jsou zde vykresleny buď jako sexuchtivé prasnice s divným smíchem, nebo domácí puťky. které rády vaří svému debilnímu manžílkovi, ať je debilní svou násilnou povahou, nebo celkovou povahou. Ale jak se zpívá v závěrečné písničce, hlavně že je milý a hodný. Ach jo, takových milých a hodných chlapců jsou všude plné bordely, protože s takovými chtějí holky v reálu jen kamarádit. Navíc sem Vorel zase cpe ta svoje slušňácká moudra o českém rasismu a předsudky o hodných cikánech... Ani vtipy to nedokáže vypointovat - pořád jsem čekal, jaká řachanda bude to s tím hovínkem - a ona tam jen holčička řekne: Jé, hovínko. Ha ha ha. Obecně všechny postavy (až na matku) se zde chovají jako idioti a nesvéprávní jedinci. A protože vesnické prostředí znám moc dobře, vím, že to není pravda. Možná si v Praze myslí, že za Prahou v těch kutloších se rodí díky incestním vztahům degenerované děti, ale je to jen hoax. Vůbec jsem nepochopil, proč tam má paní Rozkošná jakožto tragická neherečka tak velkou roli. Jinak, milé děti, být ten film realistický, tak o našeho instalatéra si nikdo ani kolo neopře, nějaká Špalková by o něho ani cípem kabátu nezavadila, brácha by mu ten barák sebral a poslal ho do ústavu, a byl by konec. Brrr, to byl ale pitomý film. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Čím víc jsem viděl podobných českých filmů, tím míň chápu, proč vznikají a kde se berou lidé nebo spíš instituce, které na to dávají peníze. V Polsku se točí řádově lepší věci, a to i v kategoriích jako je rom-kom.   Co se týče Instalatéra, je to strašně předvídatelný a pramálo zábavný. ()

Reklama

Reklama