Reklama

Reklama

Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 4

Recenze (601)

Lima 

všechny recenze uživatele

X-mení sešup od nejlepší komiksové adaptace vůbec (2.díl) do naprostých sr......do zapomnění. A smutný budiž den, kdy Sophie Turner uvěřila, že je herečka. Hééérečka možná je, ale určitě nejmíň charismatická bytost, která se kdy v celé sérii objevila. Fassbender, Lawrence a McAvoy si museli strašně oddychnout, že tímhle posledním dílem se smluvně vyvázali a nemusí už v tom nadále tajtrdlíkovat. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "The president has called the X-Men." Překvapivě sebevědomý nástup vedl k dost možná nejlepší první půlce filmu, jakou X-Meni od První třídy zažili. Hlavní postavě se v úvodu dostává přesně tolik prostoru, kolik si zaslouží, a jako člověk, který nikdy neměl problém se Sophie Turner, jsem si tohle vnitřní drama dost užíval. Obecně se tam probírají na superhrdinský blockbuster poměrně nezvyklé věci (možnost člověka se změnit, neschopnost přiznat chybu) a za tuhle odvahu udělat to trochu jinak smekám. Bohužel přechod do druhého aktu už mírně skřípe a tyhle věci opouští, s příchodem noname mimozemšťanů (kde jsou Skrullové, když je člověk potřebuje) a nešikovného zapojení Magneta se pak film zcela vydává cestou tradičního popcornu. Jako budiž, finále ve vlaku je boží, a závěr hezky odkazuje na staré filmy, nicméně po tom parádním začátku jsem měl očekávání trochu jinde. (7,5/10) Tak či tak, je to konec významné éry, která mi bude v kinech i přes ty přešlapy posledních let chybět. Svým způsobem to prožívám víc jak závěr Endgame, u kterého všichni víme, že vlastně nic nekončí. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být mnohem horší, přesto mě nenapadá moc důvodů, proč Temného fénixe někomu doporučit. Ano, závěrečná akce je určitě živelnější, barevnější a svižnější než digizrůdnosti z Apokalypsy a Zimmerova hudba stále ví, kdy na sebe upozornit. Přesto však příběh o jedné nadané mutantce, která si musí vyřešit traumata a ukočírovat své schopnosti, nepřináší zhola nic nového a x-menovskou mytologii v zásadě žádným dalším směrem neposouvá. Nezáživný příběh je navíc prošpikován připitomělými dialogy, které jako by vypadly z učebnice scenáristiky pro zvláštní školy. V pokusech o psychologické přesahy se však ukazuje překvapivá plochost postav stejně výrazně jako necharizmatičnost Sophie Turner. Na Fassbendera a spol. se sice pořád hezky kouká, ale jak jsem psal na začátku odstavce – vážně nevím, proč bych někoho na tohle posílal do kina. Zbytečnost. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Z Jean Grey se stala Dark Phoenix a ostatní X-Meni ji po dobrém nezkrotí. Mají ale proti své bývalé parťačce vůbec šanci? A co když o její nové síly stojí ještě někdo mnohem nebezpečnější? Noví X-Meni se vrací ke svým kořenům a víc než na akci se pokoušejí spoléhat na zajímavé postavy a vývoj jejich charakterů. Daří se to tak napůl, bohužel překvapivě solidně režírujícímu Simonu Kinbergovi podráží nohy mnohdy ne moc dobří herci a přespříliš uspěchaný příběh. Pár silných emotivních momentů tu ale také je a finále ve vlaku patří mezi vůbec nejlepší akce, jaké jsme kdy v X-Menech viděli. Čekal jsem to o dost horší. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Asi mě nikdy nepřestane fascinovat, že je možné natočit film, kde se nic neděje navzdory enormnímu snažení všech zúčastněných. (Pořád si stojím za tím, že Sophie není moc přesvědčivá herečka, ale je super vidět, že už není tak vyzáblá a že je snad třeba šťastná či šťastnější.) Jo a vlastně mám ještě potřebu vyjádřit se k hudbě, protože ačkoliv je kvalita "novodobých" x-meních filmů nijaká už od začátku, tak alespoň hudbu jsem si většinou doopravdy užila (ponejvíce od Henryho Jackmana k První třídě, drahoušek). Tady je ten Hans tak unavený, repetitivní a nevýrazný, že doufám, že si aspoň užil paycheck, ale že už tyhle práce nebude brát a nechá to třeba někomu inspirovanějšímu. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (31)

  • Ještě před premiérou bylo potvrzeno převzetí X-men série zpět pod Marvel Studios (díky převzetí studia Fox Disneym) a připojení ságy do MCU. (Kinofil)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu v autě, je „By The Time I Get To Phoenix“ od Glena Campbella. (Duoscop)
  • Výroba a autorizovaná distribuce filmu podpořila více než 15 000 pracovních míst. (BMW12)

Související novinky

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

25.12.2019

Původní mutantí univerzum de facto skončilo s filmem X-Men: Dark Phoenix. Škarohlídi by dokonce mohli říct, že skončilo už s Loganem v roce 2017. Existuje však ještě jeden snímek z téhož světa, který… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

14.08.2019

Netflix podle čerstvých zpráv přeplatil šest dalších velkých studií a získal tak práva na nové sci-fi Pyros v hl. roli s Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Sedmilhářky). Snímek bude produkovat a… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama