Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvy smutných mužů přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na dno, odkud vede už jen cesta vzhůru. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a účastníka nejtěžšího závodu světa – Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan zase věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v německém gay pornu a svůj příběh má i Tomáš, který zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu, někdo sám doma jiný jako tahoun v hospodě. Pod dohledem přísné primářky a v pevném režimu teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven. Ze závislosti už ale cesta ven nevede, jediná šance je nahradit alkohol něčím jiným. Co takhle uběhnout maraton? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (409)

tterez 

všechny recenze uživatele

Lehce na depresi, ale naprosto realistické vykreslení problémů s alkoholem. Švehlík je skvělej a úplně mu to celý sežereš. Chvíli soucítíš, pak jsi na něj naštvaná a nakonec mu přeješ, aby to zvládl. PS: Na Dynybyl už po tom záběru, kdy do sebe naklopil půlku lahve, asi nesáhnu.. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Hm, tak mně filmek pořádně sedl. Hodně dobré herecké obsazení. Každý si tam jel to svoje a nemělo to chybu. Silné téma a výborný D. Švehlík. Bavilo ale hlavně zasáhlo. Pěkná práce. ()

nylo 

všechny recenze uživatele

Něco, co už jste určitě někdy viděli.....něco možná na plátně, něco možná v reálu....něco, co je skutečné a díky tomu, to bude vždycky "s přesahem".....Černou!!!!!!! 75% ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Kam až musí člověk padnout, kde leží dno závislých GTÁček? Kde je hranice za oponou, odkud se už nedá vylézt v celistvém stavu? Josef Formánek vyprávěl svůj příběh, který byl okořeněn Danem Svátkem o rozsáhlejší životní osudy i tam venku. Tam venku, kde je jediná kapka alkoholu zabijákem. Švehlík, Dušek, Malý a Franěk pěkně hrajou podle notiček. 75% ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Kdyby jen téma filmu, ono i povolání hlavního hrdiny dává vzpomenout na U strážnýho anděla, samozřejmě s humorem řečeno. Ale vážně, na zmíněný film jsem si vzpomněl už při sledování traileru, nějaká inspirace možná byla, což rozhodně neberu jako zápor. Úsměvy si jdou svou vlastní cestou, řekněme ne tak brutální (ač se to někomu může zdát nemožné), ale především pravdivou. Právě již v traileru mě zaujaly ony vzpomínkové části, pro příběh tak důležité! Ten má mnoho postav, o kterých zdánlivě neřekne příliš... opravdu pouze zdánlivě, vše je totiž jasně a stručně popsáno právě ve výborně natočených vzpomínkách, mám pocit, že o postavách více vědět nepotřebuji. Tyto části jsou navíc do příběhu umně vloženy, vlastně ho i přes svoji dokonalost spíše doplňují. Vždyť děj by si vlastně vystačil sám, má mnoho silných scén, například Německo, dopis od dcery, návrat Honzy a samozřejmě také závěr. Herecky to potom není pouze o výborném Davidu Švehlíkovi, neméně zaujme i Ondřej Malý a Jaroslav Dušek, z nějž mám pocit, že mu role nemohla sednout více. Nadšenec do zvuku a krásných kompozic samozřejmě nemůže opomenout právě hudbu, kameru, střih a jejich dokonalou souhru, v současném českém filmu vlastně nevídanou. Dan Svátek natočil film, který by měli vidět všichni, už jen pro to poselství, ale samozřejmě i kvalitu. 80% ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Nesourodý příběh, na kterém je znát, že je pojatý z pohledu (vyléčeného) alkoholika Josefa Formánka. Zcela chybí pohled z druhé strany - rodiiných příslušníků a všech těch, kteří musí život s alkoholikem snášet. Oceňuju odvahu pana Formánka s tímhle vším jít na veřejnost. David Švehlík velmi dobrý. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Řemeslně i herecky film první ligy ( Švehlík ani Malý nikdy nezklamou, jako perlička v obsazení moje oblíbenkyně Špetlíková a Karel Ondrka, který s Kazmou naboural primácké Prostřeno ), ale tématem protialkoholní léčebny tak těžké a depresivní stejně jako filmy o nevyléčitelných chorobách nebo umírání, kterým se obloukem vyhýbám. Chtěl jsem dát jen slabší tři hvězdy, ale dám čtyři za úplný závěr s fotkou opravdového pana Formánka a jeho rodiny, ( plus popisky osudů jednotlivých spolupacientů ) což mi řeklo víc než celý film. Obdivuhodné z čeho se člověk dokáže vyhrabat. Držím palce. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Nejhůře ozvučený snímek, co jsem kdy viděl/slyšel/neslyšel. David fantastický. Škoda nevyužitého potenciálu - čekal jsem bližší vhled do "zákulisí" léčebny. Nebýt zajímavých (pidi) linií - nevlastní dcera, umřel mi chlapeček a běh, bylo by to naprosto prázdné. Za vidění stojí. Jednou. Škoda... ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Nemohu se zbavit dojmu, že tenhle depresivní náhled do světa alkoholiků mohl zajít o poznání dál. Chybí tomu trochu víc emocí a scén hodných zapamatování. Jinak je to ale na české poměry velmi povedený snímek, který má své poselství a donutí k zamyšlení. Švehlík navíc podal výborný výkon. Celkově lepší 3*. ()

AladdinDC 

všechny recenze uživatele

Slabých 60%. Film je de facto řetež střípků života Josefa a mnoha dalších postav, občas proložených životní pravdou či myšlenkou, ze kterých v tom rychlém tempu jsou často jen hlášky bez ukotvení. Málo se dozvíme o motivacích, příčinách či vnitřním životě. Nepodařilo se mi v té rychlosti identifikovat s žádnou, ani hlavní postavou. To co zřejmě funguje v knize, nefunguje na plátně. ()

bidja 

všechny recenze uživatele

-* za kino po mnoha letech. Netušil jsem, že se osazenstvo multiplexu může takhle zhoršit u vážně myšleného filmu. Z 2D bylo zdarma 4DX. Úvodní dimenzí byly trailery dvou vteřinových střihů co mě přivedly na pokraj epileptického záchvatu. Třetí rozměr by mohl být zvuk na pokraji vysílání pro hluchoněmé nebo nesourodý podklad hudebního doprovodu. Nadplán malého prostoru je pán Padesátník přede mnou, s paní Padesátníkovou předehrávající si na pubertální pár. Nesundal obří kšiltovku. Neměl kam, v jedné ruce třetinku Heinekenu + cca 2l kelímek koly, v druhé 2,5l kelímek tresťovaného, po sýru smrdícího popkornu. Z jiné strany esoterická vůně krému vůči slunečním spáleninám nebo snad i více, sadomasochistické samoopalovací mléko s příchutí beta karotenu. . Konečně i X faktor v podobě člověka co za mnou zřejmě jel na lehokole. Že to není o filmu? Není, proč? Podívejte se na Dobří holubi se vracejí, Ikarův pád, Tažní ptáci, Hadí jed nebo zahraniční Leaving Las Vegas, Aberdeen atd. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem od Úsměvy smutných mužů nic moc nečekala. Námět mě sice velmi zaujal, trailer mě ale naopak od filmu spíše odradil. V každém případě byl pro mě tento film povinností, Jarda Plesl a David Švehlík v jednom filmu mi na návštěvu kina dokonale stačí. Čisté čtyři hvězdičky to určitě nejsou, scény mi občas přišly až moc "nasekané", u některých záběrů by neuškodilo více prostoru pro souvislosti. Navíc mě šíleně vytáčel beatbox, který se k filmu nejenom nehodil, ale vyloženě rušil. Co se ale týče hereckých výkonů všech "závislých", můžu jenom smeknout klobouk a hluboce se uklonit. Tak realisticky zpracované stavy jsou tím nejdokonalejším odstrašujícím případem, a proto si myslím, že by Úsměvy smutných mužů měl vidět úplně každý. Příběh sice nebyl úplně nejzajímavější a například dějová linka Milana mi svým způsobem do filmu neseděla, samotný námět je ale tak silný a tak skvěle zpracovaný, že se mi film opravdu hodně vryl do paměti. ()

Swoser 

všechny recenze uživatele

Silně depresivní s příjemnou dávkou humoru. To jsou slova, kterými bych popsal tento film. Všichni víme, že závislost na alkoholu je velice nepříjemná a tento film o tom krásně, byť bizarně pojednává. Od scén, na které je těžké se dívat, přes krátké a chytré komické momenty, až po chvíle, které mi vhrnuly slzy do očí. A to všechno díky krásné režii Dana Svátka a hereckým výkonům, které jsem tak kvalitní na české filmové scéně už hodně dlouho neviděl. Všechna herecká sláva by ale měla patřit právě Švehlíkovi, který do toho dává všechno a ještě něco navíc. Knížku jsem bohužel ještě neměl možnost přečíst, ale po zhlédnutí tohoto filmu o tom silně přemýšlím. Myslím si, že film by měli vidět všechny, a ne kvůli skvělým hereckým výkonům, výborné režii, kameře, scénáři a tak dále, ale kvůli té hlavní myšlence, která si zaslouží být oceněna. Jedna z dalších výhod Úsměvů je krátká stopáž, díky které je film hezky svižný a netáhne se. Po dlouhé době skvělý český film, který by měl vidět absolutně každý a proto ho velice doporučuji. 8/10 ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Malý s Duškem vynikající, stejně jako další osazenstvo léčebny, ovsem co předváděl mladý Švehlík, to jsem od něj vůbec nečekal. Excelentní výkon, jeho alkoholické stavy byly mrazivě přesné. Po skončení filmu na mě padla tíseň a tak pochmurná nálada, že jsem to musel jít spláchnout do hospody sedmi pivy... ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

14.09.2018

Snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua (Rodinný film) byl vyslán za Českou republiku do bojů o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové… (více)

Reklama

Reklama