Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 5
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Recenze uživatele Klajnik k tomuto seriálu (2)

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) odpad!

1. SÉRIE: Nefunkčně vystavěný děj a postavy, do nichž se divák nezaintresuje, protože s nimi tvůrci scénáře nebyli schopni vhodně pracovat. I kdyby jakákoliv postava zahynula, tak mě by se to nijak nedotklo. Kupříkladu: V základu Galadriinina odhodlání lovit Saurona je smrt jejího bratra. To je sice dost trapné, ale mohlo by být. Jen je třeba věnovat minimálně první epizodu jejich vztahu, aby to pro diváka bylo věrohodné. V intru však bratr malé Galadriel dá jakousi radu, pak se přesuneme k intru, kde nějaké stín (temný pán Morgot) zničí nějakej světélkující strom v zemi elfů, začne válka, Morgot je poražen, Sauron uteče, bratr se ho vydá hledat, off screen umře a Galadriel převezme jeho úkol a dále je vyobrazovaná jako nezlomná a vytrvalá válečnice, co má vždycky pravdu. Debilní a nezajímavá postava. V jeden moment vyskočí z lodi doprostřed oceánu s tím, že své poslání ještě nenaplnila. Takhle tupě by se nikdo do náruče smrti nevydal, ale scénář to tak chtěl a tak Galadriel vyskočí do oceánu a začne plavat. Přirozeně neumře, ale potká někoho, kdo jí zachrání - scénář to tak chtěl... Ač se nám má Galadriel jevit jako velmi schopná (sama je lepší než zbytek jednotky, sama porazí ledového obra) tak se v mnoha ohledech spíše jeví, jak těžce neschopná protože scénář nefunguje. Kupříkladu: Nedojde jí, že symbol, který Sauron zanechal na těle jejího bratra je část mapy. Galadriel navíc procestovala Středozem ve snaze najít Saurona. Podle jejích slov to nedošlo ani nejvyšším elfským učencům. A proč by vůbec Sauron dával takové vodítko? Takovými sračkami může každý divák s dobrým vkusem jenom pohrdat. K čemu mi je, že je to drahé a jdou na tom vidět peníze (podle mě ale ani zdaleka ne tolil, protože kvalitativní úroveň je prostě nízká), když to má děravej příběh, zle napsanej scénář? Nějaký cinefilové lidem vytýkali, že máme být rádi, že takové projekty vznikaj a nestarat se o to, že tam hrajou černoši. Černochy vem čert, ale já bych byl radši, kdyby Prsteny Moci nevznikli, protože si ode mě vyžádaly několik hodin času, ale nepřijdu si, že bych byl odměněn nějakým požitkem nebo nově nabytým uvědoměním. Kdyby mi bylo deset, tolik bych to neřešil a užil si, že je to barevný, akční a dobře to odsýpá. Dnes mě to jen otravuje. Originální trilogii jsem si však užil v deseti a dnes si ji užiji ještě více. ()

Série 1 (2022) (S01) 

Nefunkčně vystavěný děj a postavy, do nichž se divák nezaintresuje, protože s nimi tvůrci scénáře nebyli schopni vhodně pracovat. I kdyby jakákoliv postava zahynula, tak mě by se to nijak nedotklo. Kupříkladu v základu Galadriinina odhodlání lovit Saurona je smrt jejího bratra. To je sice dost trapné, ale mohlo by být. Jen je třeba věnovat minimálně první epizodu jejich vztahu, aby to pro diváka bylo věrohodné. V intru však bratr malé Galadriel dá jakousi radu, pak se přesuneme k intru, kde nějaké stín (temný pán Morgot) zničí nějakej světélkující strom v zemi elfů, začne válka, Morgot je poražen, Sauron uteče, bratr se ho vydá hledat, off screen umře a Galadriel převezme jeho úkol a dále je vyobrazovaná jako nezlomná a vytrvalá válečnice, co má vždycky pravdu. Debilní a nezajímavá postava. V jeden moment vyskočí z lodi doprostřed oceánu s tím, že své poslání ještě nenaplnila. Takhle tupě by se nikdo do náruče smrti nevydal, ale scénář to tak chtěl a tak Galadriel vyskočí do oceánu a začne plavat. Přirozeně neumře, ale potká někoho, kdo jí zachrání - scénář to tak chtěl... Ač se nám má Galadriel jevit jako velmi schopná (sama je lepší než zbytek jednotky, sama porazí ledového obra) tak se v mnoha ohledech spíše jeví, jak těžce neschopná protože scénář nefunguje. Kupříkladu: Nedojde jí, že symbol, který Sauron zanechal na těle jejího bratra je část mapy. Galadriel navíc procestovala Středozem ve snaze najít Saurona. Podle jejích slov to nedošlo ani nejvyšším elfským učencům. A proč by vůbec Sauron dával takové vodítko? Takovými sračkami může každý divák s dobrým vkusem jenom pohrdat. K čemu mi je, že je to drahé a jdou na tom vidět peníze (podle mě ale ani zdaleka ne tolil, protože kvalitativní úroveň je prostě nízká), když to má děravej příběh, zle napsanej scénář? Nějaký cinefilové lidem vytýkali, že máme být rádi, že takové projekty vznikaj a nestarat se o to, že tam hrajou černoši. Já bych teda radši, aby to nevzniklo. Když vidím, že se tvůrci víc starali o obsazení lidí jiné barvy pleti než o kvalitní scénář. Nasrat. Pán Prstenů je Evropské dílo čerpající z evropského folklóru a mýtů. Lore je nějak ustanoven a tak nedává smysl, aby mezi trpaslíky, kteří žijí pod zemí, se vyvinul černý pigment. Nasrat. Tvůrci měli šanci vytvořit další skvělý příběh ze světa Středozemě, vydělat si majlant, udělat si jméno a potěšit mnoho lidí. Mohli udělat mnoho dobrého, ale nebyli toho schopni. Nebyli schopni ani dostatečně respektovat původní dílo. Nasrat. A to ani nejsem fanoušek. Mám rád filmovou trilogii, ale reálně mě ten lore nezajímá a četbu prvního Pána Prstenů jsem protrpěl.  Jde mi však o princip. Ať radši koupí práva na Tarzana a obsadí do hlavní role černocha. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Reklama

Reklama