Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle – nazvaném Přepadení - postarší učitelka paní Hrabánková zaklepe na dveře psychologa, aby se mu svěřila se svým příběhem. Jednou večer cestou na metro ji přepadl jakýsi mladík a ukradl jí tašku s penězi. Z loupežného přepadení se postupně stává terorizování, když žena mladíka pozná a dokonce ho ohlásí na policii. Nemá totiž bohužel žádné důkazy a mladík s ní dokonce bydlí v jednom domě. Oporou jí přestává být vlastní manžel, který zpočátku nevěří mladíkově tvrzení, že se žena chová jako zhrzená milenka. Nepotrestané zlo, které se vysmívá a stupňuje, stresuje ženu k nevydržení... Roli ženy, která sama vypátrá muže, jenž ji přepadl, a stane tak tváří v tvář zlu, nad nímž nemůže zvítězit, skvěle ztvárnila Iva Janžurová. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl tematické série Oběti dopadl nanejvýš dobře. Dal divákovi okusit nepříjemnou atmosféru bezmoci proti páchanému zlu a především dopad takové situace na oběť a její blízké. A co je mi nejsympatičtější - dokázal tuto deziluzi prodat i bez nesmyslného od pravdy odloučeného démonizování stavu státu a práva, které bylo o téměř dekádu později divákovi bez jakékoli míry cpáno ve Svědomí Denisy Klánové (které ovšem do této série nepatří, jen to téma mi zavedlo myšlenky blíže současnosti - psáno v únoru 2010). Díky skvěle nadávkovaným hereckým výkonům troufám si říct všech zúčastněných není důvod jít pod čtyři hvězdy. A rozhodně by neuškodila repríza v nějakém "atraktivním čase". ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cyklus oběti začíná. Klasická klišé o současnosti jsou přítomna (policejní stanice), ale ti herci, nasazení a forma to vynahrazují. Tak mě napadá...ta psychologická poradna vypadá docela nereálně :-) 70%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, netradiční drama z cyklu 'Oběti', které vyniká povedeným scénářem a bezchybnými výkony Ivy Janžurové, Jiřího Kodeta a Vladimíra Dlouhého. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Na televizní film velmi slušné. Gradace funguje, ani ta Janžurová, kterou nemusím, mi nevadila... Mělo to dostat prostředky jako kinofilm, to by pak bylo něco! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Je mi poněkud záhadou, kde se u této lacině působící TV inscenace vzalo 84%, ale na druhou stranu jde o silné téma, podané oblíbenými herci, koukat se na to teda rozhodně dalo. Janžurka zvládla roli hroutící se ženy na jedničku, Kodet hrál to, co obvykle (tedy protivného prďolu) a Vladimíru Dlouhému jsem záporáka moc nevěřila - měl si roli vyměnit s mladším bráchou. Jen tak mezi námi: ukrást mi nějaký gauner psa, vykoledoval by si ode mě zuby ve sklenici a sopránový hlásek do konce svých dnů! Sáhnout mi na mámu, putoval by přímo do dřevěné, prostorově nenáročné, horizontální garsonky. Bydlet v té úděsné králíkárně, jaká byla v "Přepadení" vidět, nebo si pár let posedět v zamřížovaném Hiltonu, žádný velký rozdíl... Za zmínku stojí, že film produkoval Phillip Morris osobně - jen v minimu záběrů je divák ochuzen o čadící hřebík do rakve. 63% ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne, odmítám tomu vzdát hold. Je to schématické, zjednodušující, připomínající předlistopadové inscenace. Bezelstná dobračka s doširoka naivně otevřenýma očima se střetává se zloduchem plným čirého zla, jehož příčiny autory nezajímají, s lhostejnými kolemjdoucími, hloupými policajty bez zájmu o svou práci, s třídou žáků, která se ji permanentně jako jeden muž snaží vytočit, s prospěchářskou úlisnou kolegyní učitelkou a zřejmě celým sborem, s ignorantským a posléze opileckým manželem, se synem, který podvádí manželku… Jen ona jediná je bez vady a poskvrnky, zatímco nikdo z jejího okolí neprojeví jediný pozitivní rys, který by stál za povšimnutí. Taková stylizace je možná v komedii nebo jako horor, ale ne ve snímku, který se tváří jako obraz života v dané době. Protože takovým obrazem není, je falešný. Navíc se to všechno ani nežije, ale vypráví se to (bůhví proč, neboť je vlastně už po všem) značně inertnímu psychologovi. Dvě hvězdičky dávám ze skvělé herce. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Postarší manželský pár čelí psychickému i fyzickému útlaku psychicky narušeného muže. Vladimír Dlouhý se ve své roli vyžíval a řekněme, že vyloupnul uvěřitelného muže sociopatických rysů. Manželé Iva Janžurová s Jiřím Kodetem rovněž jako protihráči zahnaní do kouta celkem přesně vystihli autentičnost svých rolí. Co naopak nevyšlo je slabší dopad na divákovu míru strachu. Jakmile totiž zlo dostalo reálnou podobu a manželům hrozilo nebezpečí ze strany útočníka, tak najednou film neuměl s touhle složkou dostatečně pracovat a napětí i stísněnost dostaly kolísavý ráz. Konfrontace manželů s násilníkem přestala být postupem času uvěřitelná a snaha posunout film po režijní stránce byla lopotná a výrazně jí chyběla kvalitní řemeslnost. Z mého pohledu měl televizní film z cyklu "Oběti" mnohem vyšší potenciál než nakonec z něj bylo vytěženo. K dispozici bylo vynikající herecké obsazení, rovněž námět skýtal dobrý nápad, ale režijní sevřenosti Petr Slavík nedosáhnul a bez logických ústupků v příběhu se to také až tak neobešlo. Rozhodně se však jedná o televizní film hodný divácké pozornosti. Spousta prvků z reálu je zde zachyceno více než dobře. Mé hodnocení: 60% ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Civilní (a proto tíživá a naléhavá) deprese, která je bezútěšná stejně jako život na typickém odpudivém českém sídlišti. Na televizní film nebývale intenzivní záležitost s velmi dobrou dramaturgií a brilantními hereckými výkony (Iva Janžurová a Vladimír Dlouhý si zaslouží absolutorium), jenž díky prosté, ale bohužel dlouhodobě aktuální zápletce a úspornému stylu nejspíš nikdy úplně nezestárne. 90 % ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děje se to mezi lidmi často, přepadení má různou formu, zde na csfd jsou tací, co přepadají druhé svými názory, a domnívají se, že by měly být pro druhé směrodatné. V tomhle filmu je pro mě hlavní, jak jsou lidi vyprahlí, prázdní, vybíjejí se i vyživují jako lidská zvěř na jiných. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První epizoda z volného cyklu příběhů o lidech, kteří se stali obětí násilí. Škoda, že celkový dojem z jinak naléhavého sdělení kazí jistá míra zažitých scénáristických klišé a překvapivě také šaržírující herci (především Jiří Kodet, který jako by vypadl z Hřebejkových Pelíšků). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní TV film stojící převážně na neskutečně přesvědčivém výkonu Ivy Janžurové, která překonává i civilní výkon Jiřího Kodeta a slizkého Vladimíra Dlouhého. ()

Terva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

CITÁT - Maminka mi říkala, že jakmile se dostaneš k psychologovi, už nikdy nebudeš normální......... Již v roce 1999 řekne herec v televizním filmu : "Nekoukej na tu televizi, mluví tam jen o vraždách". CITÁT - Já nespím, já se na to dívám......... Smutný příběh, který vás postaví tváří tvář kruté realitě. Jen smutek, beznaděj a strach. Velmi povedené drama, které si na nic nehraje. Jen škoda, že ten konec nebyl jiný. To by tomuto příběhu dodalo tu správnou temnotu. Ale je to jen televizní tvorba a tak se to dá přehlédnout. A pozor, ikdyž se příběh odehrává na Vánoce, nedoporučuju se na něj o svátcích dívat, je to fakt depka.CITÁT - To není argument....... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Překombinované, nelogické, příliš dlouhé. Iva Janžurová v roli oběti, na kterou se neštěstí hrnulo ze všech stran, mi hrozně vadila. Byla nesympatická a zralá na pár facek. Takže asi tak. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že v na první pohled nevýrazném televizním filmu ztvární Iva Janžurová jednu z vrcholných rolí své herecké kariéry a vlastně na několik let opět oživí zájem režisérů o její osobu. První díl pozoruhodného cyklu Oběti je skvělou ukázkou toho, jak má vypadat působivé televizní drama. Dramaturgicky naprosto vyproušený tvar má gradaci, obratně pracuje s napětím a prohlubující se beznadějí, každá scéna má smysl, který ji přesahuje. Po formální stránce snímek sází na střízlivý odstup a spíše syrový popis neútěšného prostředí anonymního sídliště. Naštěstí výborní herci a dobře napsané dialogy dodávají širokou škálu pocitů, v nichž občas zazní i hřejivý tón. Přepadení bezesporu patří do zlatého fondu televizní tvorby nejen devadesátých let a má silně nakročeno k plnému hodnocení, už jen díky pocitu, že vznikl organický tvar, v němž všechny složky fungují a navzájem se vydatně podporují. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k tomu, že je to již můj několikátý zhlédnutý díl, musím uznat, že cyklus Oběti je velmi kvalitním počinem. Bohužel se však jisté znaky začnou v jednotlivých dílech opakovat. Tak za prvé oběti jsou zde skutečně obdařeny tzv. "starkovským štěstím" (fanoušci GoT zajisté pochopí. Pokud nesledujete, tak kde to proboha žijete?). Spiknou se proti nim okolnosti, natrefí na toho největšího úchyla a zpravidla ani v nejbližším okolí nenacházejí potřebnou oporu. Stojí sami proti světu a příkořím, která musejí snášet. Funguje to však pokaždé skvěle. Zde je tahounem excelentní Janžurová, záporák Dlouhý i Kodet, který si ve stejném roce zahrál v Pelíšcích a minimálně při scéně u štědrovečerní večeře vám je sakra připomene. O co jsou lepší výkony skutečných herců, o to více bijí do očí protagonisté v epizodních rolích, kteří jsou i v těch pár dialozích vyloženě na pěst. A ten náš démonický jižák je skutečně perfektním jevištěm pro tohle malé vypjaté drama. Jenom škoda, že nám šneka přebarvili narůžovo. Teď už od nějakého přepadávání odradí jen svým teplým lookem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu těžkopádná historie. 1)  Přepadení není příčinou kolapsů učitelčina života, ale jen jejich katalyzátorem. Vyprázdněný vztah s manželem, nudná výuka, kterou by si mě jako dítě, věru, učitelka nezískala, degradující společenská role učitele, nové poměry (jsme v roce 1993), i syn to vede od desíti k pěti. Psycholog v otlučeném domě namísto kněze pak symbolizuje obecný duchovní úpadek._____ 2)  Lehce smířlivý závěr mě zanechal na rozpacích. Uvítal bych méně zásahů shůry a méně odevzdanosti osudu. Je ovšem pravda, že by pak snímek získal jiné vyznění._____ 3)  68letá Iva Janžurová (učitelka) ve své tragické poloze odvedla slušnou práci. Herecky přesvědčivý 41letý Vladimír Dlouhý jako hlavní záporák byl sexy. Perfektní 62letý Jiří Kodet si na natáčení odskočil během přestávky v práci na Pelíškách a svůj herecký projev si vzal s sebou. Nebo ne?_____ 4)  A tak se mi nakonec paradoxně nejvíce líbil přitažlivý dětský herec (pak s hraním seknul) 15letý Josef Kolínský (drzý Lukeš junior)._____ 5)  Výstižné komenty obsahují mé další výhrady k dílu: ostravak30***, Aky**. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Tak hnusnýho Vladimíra Dlouhého jsem ještě neviděl - klobouk dolů. Stejně tak Iva Janžurová a Jiří Kodet odvádějí perfektní výkony. Syrové a možná realistické. MOŽNÁ. Opravdu by hlavní hrdince nikdo nevěřil? Opravdu by to došlo tak daleko? ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepopírám, že se jedná o povedený film na zajímavé téma. Vladimír Dlouhý svou roli taktéž zvládl na výbornou. Přesto mi chybělo nějaké vysvětlení jeho chování. Navíc nemám příliš v oblibě paní Janžurovou a pan Kodet mi až příliš připomínal svého Jindřicha z "Pelíšků".. ()

Reklama

Reklama