Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 901)

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí v kině muselo být zklamaných, jestli čekali komiksovku a docela by mě zajímalo, co se odehrávalo ve hlavách těch několika dětí, co se z počátku smáli v prvních řadách, ve kterých nakonec zavládlo hrobové ticho. Protože tohle není žádná komiksovka. Tohle je syrový kameňák s perfektním vizuálem, temným hudebním doprovodem, dokonalým Phoenixem a těžkou dramatickou atmosférou, který vás buď uhrane, zažere se i přes zdlouhavější začátek pod kůži a do závěrečných titulků nepustí, nebo si před kinem zavzpomínáte na Nolanova Batmana. Je celkem pochopitelné, že tento film svým tempem a syrovým přístupem není pro každého - můžete číst tolik recenzí a článků k filmu kolik budete chtít, ale stejně nakonec dostanete absolutně něco jiného, než čekáte. Osobně nechápu, proč se WB snaží dosáhnout "kvalit" marveláckých rychlokvašek, když jim dramata tak jdou a doufám, že se chytnou za nos a s těmito chuťovkami jen tak nepřestanou. Ťuk ťuk ()

255085349 

všechny recenze uživatele

Phillipsův Joker není nic jiného než prázdná skořápka. Vyhajpovaný rádoby psychologický origin jedné z nejkultovnějších komiksových postav selhává hned na několika frontách. Především je to mizerný, extrémně hloupý a doslovný příběh, který mi ke (neskutečně protahovanému) konci vyloženě lezl na nervy. Tohle má být ta pecka ze skvělých trailerů, které v Benátkách tleskali deset minut ve stoje? Ani náhodou. Joaquin Phoenix toho Oscara samozřejmě dostane, ostatně si ho za takovou roli zaslouží a navíc hezky tančí. Ale to je asi tak všechno. Další obrovské zklamání. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Parádní film. Nebylo vůbec snadné po zhlednutí perfektního Parazita v kině, opět zasednout k velkému plátnu a sledovat jeden z nejočekávanějších snímků roku. Zvláště, když se jedná o tak slavnou a tolikrát již ztvárněnou postavu Jokera, jenže tentokrát snad poprvé v samostatném filmu. Očekávání byla v tomto případě samozřejmě velká, ale musím uznat, že byla bezezbytku naplněna. Takto celistvý a komplexní pohled na nejznámějšího nepřítele Batmana, jsme tu doposud neměli, což je docela zvláštní, když si vezmeme o jakou podstatnou a nepřehlédnutelnou postavu se jedná. Teprve až zde sledujeme, z čeho se zrodil ten nejhorší zločinec, jakého si dovedeme představit. Právě tento pozvolný vývoj postavy, je to nejlepší na celém filmu. Zpočátku pozorujeme muže, který sice má jisté zdravotní komplikace a samotná práce komika a klauna mu také zrovna nekvete, ale snaží se starat o svou nemocnou matku, tak i zápasit se svým osobním životem. Ani po dalším incidentu, pro něj velmi obtížném, se však úplně nevzdává, ačkoli už můžeme vidět jistou změnu v jeho chování. Až ve chvíli, kdy se na něho sesype několik negativních událostí naráz, přestane se ovládat a začne se pomalu stávat tím, kým se má stát. Jeho postupná proměna je velmi znatelná a hlavně povedená, od gest, pohybu těla, řeči, přes kostým, make-up až po jeho brutální a nevyzpytatelné násilí a chování. Je to prostě ten správný Joker se vším všudy. Ovšem bez správného herce, který by dokázal zahrát tak složitou osobnost, by snímek nebyl tak skvělý. To se však netýká tohoto filmu, jelikož Joaquin Phoenix předvádí jedinečné přestavení. Mohli jsem vidět už různé vyobrazení, jeho výkon však rozhodně patří k těm nejlepším. Dost výrazná je ve snímku také hudba, která přesně zapadá do atmosféry Gotham City, kde se rodí Joker. Za mě vynikající film, který ukázal Jokera v tom správném světle. ()

Sala1 

všechny recenze uživatele

Môžeme tlieskať, že v dobe, v ktorej je štúdio nad umelcom, vznikajú také filmy ako Joker. Aktuálne sa Joker stáva reprezentantom všetkých týchto filmov, tak ako symbolom pre budúcich nádejných masových vrahov. Snímka je vyslovene dialóg medzi réžiou a herectvom, medzi režisérom a hlavnou postavou. Joker sa ani na jednu scénu nestratí z plátna a Phillips ani na chvíľu neupustí z autentického rukopisu a ponurej a vynikajúco budovanej atmosféry. Samozrejme že poetika filmu je veľmi jasnou odozvou Scorseseho kinematografie, nevidím ale jediný dôvod to riešiť, pretože umenie vždy žije samé zo seba a na sebe aj vždy stavať bude. Režisérova vízia odrazená v scenári je jasná a Phillips obraz za obrazom buduje pamiatku šialenstva. Joker je postava, ktorej prerod je podchytený z niekoľkých strán - z jeho minulosti, z doby, ktorú žijeme a z každodenného odmietania. Pre herca je absolútne kľúčové vedieť kedy sa ktorá motivácia prejavuje, čo spôsobuje a aj keď je to klišé, ako Jokera si viem predstaviť iba veľmi málo hercov. Jedným z nich Phoenix určite je. Mal na pleciach veľmi ťažkú úlohu a to nezahrať šialenca v období jeho rozkvetu ale zmotivovaný prerod obyčajného človeka. Túto úlohu zvládol bravúrne a poprosím pre neho Oscara. Čo ma trošku mrzí, na vplyv spoločnosti mohol byť oveľa väčší apel. Joker viac vychádza z osobnej cesty ako zo sociálnych princípov. Nerozumiem americkému harašeniu, ktoré film označilo za kontroverzný, dokonca by som osobne uvítal ešte trošku viac bizarností (krásna scéna s návštevou dvoch kolegov z práce). Mojim kameňom v topánke bolo prepojenie na DC univerzum. Film funguje samostatne a umiestnenie nebolo nútené, ale vracať sa k istým známym postavám mi prišlo zbytočné a myslím, že bolo iba pre fanúšikov, hoci postavy mali jasnú bodku. Poslednú scénu pred titulkami poprosím vystrihnúť. Na Jokera som sa tešil. Oplatilo sa. Viac tu: https://youtu.be/Br8-wXMocf8 ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Na Jokera jsem se těšil už velmi dlouho. Jsem velký fanda trilogie od Nolana. Už tam bylo evidentní, že se tento komiksový hrdina ubírá jiným a temnějším směrem. Joker je však film, který tuto hranici ještě o několik levlů posouvá. Čekal jsem velkolepý biják, ale to co se přede mnou odehrálo byl opravdu výjimečný a fenomenální zážitek. I přesto, že je Joker komiksová záležitost, tak vy sledujete temně laděný sociální thriller, který je až děsivě aktuální a mrazivě zapadající do naší současnosti. Atmosféra je nepopsatelná, smrad a špína New Yorku - Gothamu se vám úplně zažírá do všech pórů a vy cítíte ten zkažený zápach úplně všude. Chybí už jen probíhající krysy po vašich nohách. Ten pocit je velmi sugestivní, jako celý film. Film je také zásadní sociálně společenskou sondou, do dnešní doby . Film mi osobně připomněl špínu Klubu rvačů a syrovost Scorseseho Taxikáře a přesto je to něco, co jste na plátně ještě neviděli. Ať Joaquina Phoenixe považuji za jednoho z největších talentů současného Hollywoodu, předvedl svůj životní vykon, který je nad všechny jeho dosavadní role. Jeho herectví je tak autentické, jako byste nesledovali herce, ale opravdového narušeného jedince na hranici šílenství. Tento výkon rozhodně bude oskarový, pokud ne tak už si ho nikdy nikdo nezaslouží. Posledních 30 minut je něco tak úžasného a zároveň zdrcujícího, že před tím chcete utéct, ale nemůžete. Jste v Gothamu uprostřed toho všeho a z dálky k vám dolehne mrazivý a zlověstný smích jednoho šíleného Jokera. ()

joeko13 

všechny recenze uživatele

Silný, pôsobivý a depresívny origin Jokera. Takto nejako mohol vzniknúť Ledgerov Joker. Bravo. A ako bonus, síce krátky, ale zato silný moment vzniku druhého, tentokrát kladného, hrdinu, ()

Withree 

všechny recenze uživatele

Svěží dech do zatuchlého světa komiksových filmů. One man show Joaquina Phoenixe, který nesleze z plátna, v příběhu volně inspirovaným titulním Jokerem. V komiksech je jeho minulost obvykle obestřena tajemstvím, tady je to pravý opak. Artur, neboli neúspěšný klaun starající se o svou matku. Artur chce vrátit Gothamu smích a radost. Artur touží najít sám sebe, ale vidí pouze temnotu. Film postupně graduje a dozrává. Půlhodinové vyvrcholení je již pastvou pro oči a okořeňuje ho dost možná nejlepší výkon Phoenixovy kariéry. Scorseseho vliv je zřejmý a nachází se zde několik pomrknutí na Batmana, která neruší. Já cítím spokojenost. ()

Baron Noktur 

všechny recenze uživatele

Extrém nad všetky extrémy. Choré a maximálne despresívne majstrovské dielo. Až nebezpečne realisticky natočená a zahraná sonda do vnútra duševne chorého človeka, ktorému sa pri narodení ušlo len poriadnej dávky špiny, hnusu a opovrhnutia. Joaquin Phoenix je absolútne famózny a bez pochýb predvádza nielen vrchol svojej kariéry, ale taktiež vrchol hereckého umenia ako takého. Brilantné pózy, famózna a uveriteľná premena z labilného človeka na vraha, excelentný prerod v samotného Jokera, ktorý sa v pomaly stále viac a viac v hutnúcej atmosfére spsôbenou neustále sa stupňujúcim napätím a vzburám v uliciach stáva kráľom zločinu a lídrom novej, temnej éry Gotham City. Tento film by nikto nikdy nenatočil lepšie, tento film by nikto nikdy nezahral lepšie, tento film jednoducho nemôže byť lepší. Posledná polhodina, kedy je Joker konečne Jokerom, sa stáva tak obdivuhodnou seánsou kakafonických záberov a explicitných scén, že to hlava diváka jednoducho všetko okamžite nestrávi. Scény v metre sú obzvlášť podarené, koniec filmu bravúrny. Bez mihnutia oka dávam filmu 10/10. Najlepšia psychologická dráma, akú som kedy videl. PS: Priznávam ale jeden malý neduh. Príbehová linka s černoškou z jeho poschodia končí neuspokojivo a vlastne nijako. Mám vážne podozrenie, že muselo dôjsť v strižni k zásahom. ()

Raijin 

všechny recenze uživatele

Kinematicke veledielo. Precízne vybudovaný masterpiece s ohľadom na detaily a stavania situácie. Dokonalosť. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Ešte to musím predýchať a uložiť si v pamäti a nechať dôjsť emócie. Ale za mňa jasný ťah na sošku za hlavnú hereckú úlohu. Pri Heathovi Ledgerovi paradoxne tiež za Jokera (nebude mať táto postava "na svedomí" najväčší počet oscarov ukradnutých pre svojich stvárniteľov?) a potom pri Marion Cotillard za Édith Piaf som sa nemýlil. A verím, že sa nebudem mýliť ani teraz. Február ukáže. Za mňa je to jasné. De Niro tiež skvelý, réžia, príbeh ... uvidíme. Musím sa spamätať. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, u kterého si člověk po shlédnutí vůbec není jistý tím co viděl a odchází s totálně smíšenými pocity. Ze začátku jsem měl strach, jak to režisér, který je zvyklý točit různé Pařby a podobně. Ale nakonec se toho ujmul vcelku se ctí a dokázal natočit hodně povedené krimi drama. Pochopitelně nejvíc zaujme titulní role Jokera v podání Joaquina Phoenixe, ztvárnění této role se mu hodně povedlo, neubráním se ale srovnávání s Jokerem v podání nebožtíka Ledgera, na kterého Phoenix zkrátka a dobře nemá, i když Jokera ztvárnil opravdu úctyhodně. Trochu mě štvalo několik opravdu zbytečných scén, lehce vlažné tempo a celkové vyobrazení Jokera, který téměř vůbec nepůsobí jako šílený génius a charismatický monstrzločinec. Tohle mi trochu vadilo, přesto oceňuji dobře odvedenou filmařskou práci, výborný výkon hlavního herce a dobrou atmosféru. Viděno v kině 6.10.2019. 8/10. ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se trošku strhnout tím Joker hypem a měl jsem možná od filmu až nadlidské očekávání. Bohužel musím říct, že se nejedná o nějaké dokonalé mistrovské dílo, nebo něco, co jsme dosud nikdy neviděli. Ano, má to skvělého hlavního hereckého představitele, božský doprovodný soundtrack a je to, co do řemesla, mistrovsky natočeno. Ale opravdu je tak moc nutné ukázat jak vlastně taková postava jako je Joker vznikl? Netkví jeho podstata právě v tom tajemnu za oponou? Nicméně to je jen má myšlenka a s hodnocením filmu nemá nic společného. Ve filmu se setkáváme s Arthurem Fleckem. Je to obyčejný týpek, který pracuje za minimální mzdu jako Klaun a snaží se prosadit jako stand-up komik. Nic neobvyklého. Nicméně Arthur také trpí dost nepříjemnou variaci Tourettova syndromu, kdy je člověk proti své vůli nucen se smát i přesto, že nemá vůbec žádný důvod (touto nemocí bohužel trpí i mnoho diváků nových českých komedií). Co ale tato verze Jokera dělá opravdu dobře (narozdíl od toho mafiánského Jokera Leta) je šílenost. Zde prostě nikdy nevíte, jestli na vás ten pomatenec vytáhne zbraň, nebo se vám začne smát a nebo před vámi začne utíkat. A i přesto mají jeho myšlenku hlavu i patu a to co říká (v té závěrečné show kupříkladu) je čistá pravda, z které člověka až mrazí. Možná i film v konečným důsledku utrpěl tím, že je samotný Joker tak moc podařený, protože ostatní postavy jsou prostě jen do počtu a oproti právě Jokerovi nemají žádnou hloubku. V konečném hodnocení chápu, proč je to pro tolik lidí už teď naprosto kultovní film, pro mě ale bohužel ne. Je to skvělý film, je zde skvělý Joker, ale nemůžu se zbavit pocitu, že kdyby vzali příběh The Killing Joke a trochu ho "vytunili" a přidali alespoň minimum Batmana do pozadí, byla by to (alespoň pro mě) ještě o něco lepší podívaná. 85% ()

Klajondr 

všechny recenze uživatele

Doprdele tak to byla pecka jako svině. Joaquin Phoenix do toho vložil všechno co má a jde to sakra poznat. Sorry Heathe ale tohle je ten nejlepší Žolík, jakýho jsem kdy viděl. Nemám slov, prostě nezapomenutelný zážitek. ()

TMNT 

všechny recenze uživatele

spoiler wau oni tam ukázali mladého brucea waynea. To bolo tak super ze tomu musím dať 5* EDIT: toto na 20 mieste ako najlepší film? Včera som mal chuť dať niekomu na hubu a skoro ma preplo a spravil som to,,, som ako JOKER wau, to je tak nádherné, som iba nepochopený emočne vyspelý a inteligentný jedinec (kokotko), ktorého svet nemá rád lebo som o krok vpred a nejdem s davom Q.Q. Byť narušený je tak krásne. Majte ma radi lebo ja som určite ten vo vnútri dobrý chlapec! A keď nie tak palte do PI4I lebo vás ODJ383M. EDIT 2 : Tiež robíte v klaunej fabrike kde sa klauníte 8 hodín v kuse a musíte si oraziť pichačku? ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama