Reklama

Reklama

Čas čarodějnic

(seriál)
  • Velká Británie A Discovery of Witches (více)
Trailer
Velká Británie, (2018–2022), 18 h 1 min (Minutáž: 41–47 min)

Předloha:

Deborah Harkness (kniha)

Hudba:

Rob Lane

Hrají:

Matthew Goode, Teresa Palmer, Owen Teale, Malin Buska, Julian Kostov, Alex Kingston, Valarie Pettiford, Sorcha Cusack, Lindsay Duncan, Edward Bluemel (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Seriál vychází z knižního bestselleru od Deborah Harknessové a je milostným příběhem odehrávajícím se na pozadí oxfordského akademického světa. Je to ovšem svět, kde hrstka čarodějnic, upírů a démonů žije a pracuje mezi lidmi, na první pohled skrytá lidským pohledům. Historička a čarodějnice Diana Bishopová objeví v jedné z oxfordských knihoven rukopis, který ji vtáhne do víru nebezpečné záhady a zkříží její cesty s tajemným genetikem Matthewem Clairmontem (Matthew Goode). Ten má také jedno temné rodinné tajemství - je to upír. Diana a Matthew se vydávají na cestu, která má pomoci pochopit tajemství starodávného rukopisu. Postupně se vyvíjí i jejich vztah a události hrozivě poodkrývají, že mezi čarodějnicemi, upíry, démony a lidmi existuje od pradávna jen velmi křehký mír. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele vade_mecum k tomuto seriálu (2)

Série 2 (2021) (S02) 

Za sebe musím říct, že se mi 2. série líbila. Mám k ní však několik výhrad. Čas čarodějnic má v mé seriálománii své specifické místo. Ve většině případů totiž buď čtu jen knihy a nebo pak sleduju jen seriály či filmové ságy, takže jsem oproštěn od porovnání knihy a filmového zpracování. V případě Času čarodějnic to mám tak, že mi učarovala 1. série a na základě ní jsem si koupil druhou a třetí knihu z trilogie, protože jsem chtěl vědět, jak to bude dál. Mohu tedy již porovnávat. Nepochybně byly překrásně zpracovány scény, kdy se Diana učí tkát nová zaklínadla, ty scény mohu vidět znovu a znovu. Její vztah s tkadlenou Goody Alsopovou je dojemný. Když Goody sleduje Dianu tkát a kýve hlavou, jako by poslouchala hudební koncert, nezůstalo u mě oko suché... Po některých romantických scénách s Matthewem jsem si uvědomil, že od Andělské tváře Zdeňka Trošky je to snad první opravdu romantické televizní dílo, které jsem viděl a přišel mu na chuť. Trochu mi vadí, že je z Dianina těhotenství uděláno něco dost mimořádného, v knize je to totiž podáno tak, že Diana nejprve potratí a Goody ji utěšuje, že se to ženám ve středověku děje běžně a podotkne, že tkadleny obecně dokážou jako jediné povít dítě upírům. Je to totiž jeden z důležitých prvků pro třetí knihu trilogie a do jisté míry vysvětluje i postoje Satu Jarvinenové. Snad jsem moc neprozradil a s nadějí i obavami vyčkávám třetí sérii... ()

Série 3 (2022) (S03) 

Pozor!!! - spoiler včetně porovnání s knihou... Myslím si, že kdyby měla poslední série o takové 2 díly více, bylo by to propracovanější... Několik detailů oproti knize mi tam stále chybělo. Například jasné vyslovení toho, že malá vnučka démonské členky kongregace je další tkadlena a že to vlastně teta Em tušila a před smrtí toto tajemství před Peterem Knoxem utajila. Dále trochu chyběla ohňodračice Corra.  Přišlo mi taky škoda, že nepoužili postavu Benjaminovy pravnučky, protože Benjamin vůbec netušil, že měl před mnoha staletími poměr s pravou tkadlenou, která tajně porodila jeho dítě.  Celkově vzato jsem však dostal co jsem chtěl. Navíc bych chtěl vyzdvihnout, že se mi tam 2 věci oproti knize líbily mnohem víc. V knize Diana Satu jen magicky umravnila a zavřela jí pusu, ale v seriálu byla Dianina odplata v podobě svázání Satuiny moci mnohem efektnější a spravedlivější. Oproti knize to byla teta Sarah, která luxusně velmi silným kouzlem zlikvidovala Petera Knoxe. Málokterý televizní počin je srovnatelný s knižní předlohou a ještě k tomu je v některých okamžicích lepší... Mrzí mě, že seriál skončil, obulel jsem to, ale jak to tak bývá, je tomu tak právě včas... No musím ještě dopsat, čeho jsem si povšiml až po opakovaném shlédnutí poslední taneční scény - na okamžik se za stolem zjeví duchové Emily a Filipa - přesně jako v knize... ()

Reklama

Reklama