Reklama

Reklama

Držitel Oscara® Sam Mendes, režisér bondovek Skyfall, Spectre a filmu Americká krása, natočil jedinečný epický příběh z první světové války. Na sklonku jednoho z největších válečných konfliktů všech dob dostali dva mladí britští vojáci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdánlivě nesplnitelný úkol. V nervy drásajícím závodě s časem musí zdolat nepřátelské území a doručit zprávu, která má zabránit smrtícímu útoku na stovky vojáků - mezi ohroženými je i Blakeův bratr. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 024)

husokachna 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nebyl tak rozpolcenej. V 1917 byly momenty, který bych střelil bez váhání deset hvězdiček z pěti, kdy mi bylo úzko, smutno a dolehla na mě ta neuvěřitelná tíže války, její hrůznost a brutalita, se kterou roztrhá všechno na kusy. Začátek filmu, který je jak ilustrace pekla je neuvěřitelně silný a přitom si Mendes vystačí pouze s obrazem a hudbou, jen "nehollywoodsky" snímá okolí a hlavní hrdiny. A pak jsou momenty, kdy jsem si říkal, sakra, proč je tam tahle scéna, proč to natočili takhle, proč tam dali toto, proč se hlavní hrdina zrovna takhle zachoval...a víc než kdy jindy, bych si chtěl poslechnout Sama Mendese a jeho rozbor scénáře a děje tak, aby se v mých očích ospravedlnil a já mohl ten film začít naplno milovat. Takhle mi nezbývá, než nebýt o těch pěti hvězdách, co tomu napálím, úplně přesvědčen. Ale chvílema je to mistrovské dílo a obrovskej, vtahující a drtící zážitek a každej by to měl vidět. Takže nemůžu jinak. ()

Klara 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších překvapení - k filmu jsem byla dost skeptická, když začal vyhrávat všechny ceny. Co se ovšem přede mnou nakonec odehrálo na plátně kina ve mně zanechalo něco neuvěřitelného. Dvě hodiny napětí, vypjatých scén i scén emotivních. Velcí herci si zahráli menší role na pár minut a ne tolik známí herci (duo MacKay a Chapman) táhli celý film. Výborný soundtrack, mnoho scén ve mně bude rezonovat ještě hodně dlouho. Ale nejvíc bych chtěla ocenit právě herecké výkony dvou hlavních herců - proč o nich nikdo nemluví? Ti dva (a především pak v druhé polovině MacKay) byli neuvěřitelní! ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Většina působivosti filmu připadá na technickou stránku věci. Ne, že by příběh nebyl tak úplně nenosný, ale přeci jen to nic originálního také není. Počátek ovšem, s nekonečnou poutí blátem zákopů, bahnem a krátery země nikoho a opuštěnými německými bunkry, ten za to stojí. Pak se příběh trochu zpomalí. To není nutně na škodu, ale přeci jen. Od okamžiku, kdy zbyde jen jeden, se to ovšem opět solidně rozjíždí. Absolutně úžasně vypadá scéna přechodu přes kanál, zničené městečko v mihotavém světle světlic a závěrečný běh podél bílých zákopů má také něco do sebe. A finále je "nepřekvapivě" skrz naskrz britské. Není to průlomový válečný film, ale své silné okamžiky má. A technická stránka je obdivuhodná. ()

p3tris 

všechny recenze uživatele

Před včerejškem jsem byl na "nejlepším válečném filmu za poslední roky"... a byl jsem trochu zklamán. Musím uznat, že technická stránka je perfektní. Začátek, když s hrdiny bez jediného střihu procházíte zákopy je dech beroucí. Jenže je to docela kontraproduktivní, protože se úplně vytrácí perspektiva. To, co by měli ujít za několik hodin, jim trvá minuty a mě neodkladně připadalo, že cíl cesty je vlastně za rohem. První střih přijde po víc než hodině filmu. Nicméně do pádu letadla jsem byl spokojený. Jenže pak už některé situace začali být hodně přitažené za vlasy. A mě připadalo, že koukám na nějakou drsnější verzi Pána prstenu. Jen místo Minas Morgul a skřetů je tam francouzské město a bošové, místo Faramira hodný důstojník a tak podobně. Obsazení hvězd je taky skoro zbytečné - ohřejí se na plátně sotva pár minut jen kvůli jménu v titulcích. Takže ano, za shlédnutí to stojí, ale nejlepší válečný film? To těžko! Nedávno jsem viděl finský tříhodinový epos Neznámý voják, kde je realita války o hodně věrohodnější a ani chvilku jsem se nenudil. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

No, je to taková filozofická esej z 1. světové natočena z budoucnosti...Žádná pecka, ale režie se snažila...Remarque mě v mých mladých letech oslovil o poznání líp...Za mě 75% ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes natočil velkolepé válečné road movie / drama s jednoduchým příběhem, za to absolutně geniální kamerou, za kterou si Roger Deakins zaslouží velký respekt. Celé je to natočené na jeden střih, což je u mě největší plus, protože to dodalo filmu opravdu silnou atmosféru, kterou jsem již dlouho neviděl a člověk si pak připadal, že je jeden z vojáků na bojišti. Hlavní herci jsou vybráni na výbornou, potěšil hlavně George MacKay, který hrál velice přirozeně. Emocionální konec tomu dodal třešničku na dort a po zásluze získaný Oscar za kameru a vizuální efekty. Rozhodně adept na nejlepší film roku. 5* ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Bol to jeden velky zazitok, to treba priznat. Scenu kde Schofield bezi cez bojove pole je epicka a je to jedna z tych scen, ktoru si clovek zapamata navzdy. Celkovo ta kamera bola neskutocna. V kine to musel byt zazitok. Mne sa to podarilo pozriet zial doma, no aspon v 4K. Od zapletky s tym nemeckym pilotom to uz ale skocilo do takej standartnej vojenskej zalezitosti, ktora ma sice bavila, no nedrzala ma za gule ako ta prva polovica filmu. Az po tu spominanu scenu. Takze v zasade spokojnost no ocakaval som plny pocet ak mam byt uprimny. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Epická válečná road movie jízda. Možná pár trochu nepřesvědčivých scén, ale celkově zcela vtažen do běhu hrdiny, tak přesvědčivé i díky té dokonalé kameře. Takto jsem dlouho nebyl uvězněn v příběhu a spjat s hrdinou. Skutečně velice silné a příjemné překvapení. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad natočiť to takto bez strihov, niekomu to možno nesadne ale mňa to bavilo. To je najväčším plusom, pretože tá kamera bola perfektná. Herecké obsadenie skvelé aj keď hviezdy majú len malinké úlohy vôbec to nevadilo. Kto čaká nejaké boje tak bude sklamaný nakoľko sledujeme skôr len cestu kvôli doručeniu správy. Mňa to však bavilo no na plný ísť nemôžem. Soundtrack výborný. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne a "1917" je toho důkazem. Jde o první a (jak pevně doufám) i poslední režijně-scénáristický přešlap mého oblíbence Sama Mendese, který se opět spojil se svým dvorním kameramanem Rogerem Deakinsem. Po shlédnutí snímku, jehož největší hvězdou je kamera, je jasné, kdo z této dvojice tahal za kratší kus provazu. Roger Deakins svou obrazovou exhibicí nesmlouvavě cílí na Oscara a na filmu je ta snaha jít akademikům naproti (musím říci bohužel) hodně znát. Že celý film je jakoby natočen na jeden záběr? To předvedl Emmanuel Lubezki v Birdmenovi už o pět let dříve. A pokud jde o silné a emocionální scény, je "1917" o několik námořních mil za nestárnoucí Četou. Vizuál je ambiciózní jako Casa Horitzó od Rafaela Arandy – osobitá, ale neosobní stavba, kterou jde architekt od počátku vstříc Pritzkerově ceně, bez ohledu na připomínky okolních (v našem případě filmových) diváků. Téměř vše, kvůli nadužívání CGI, ač formálně dokonalé, působí chladně, vyumělkovaně, až tak nějak „akademicky“ a všechny ty digitální krávy... a krysy (kterým se ve filmu bůhvíproč říká potkani)... a mrtví koně... a letadla... a pokácené sady... a vůbec celá ta válkou postižená krajina a v noci hořící rozbořená města... jsou najednou prostě n e v ě r o h o d n á. Nevěrohodnost je ostatně hlavním problémem celého filmu: těžko věřit vojákům nekonečné chvíle, strávené v zákopech, když herci, kteří je představují, se očividně holili sotva pět minut před první klapkou natáčecího dne. Když se Schofieldova ruka, kterou si před chvíli roztrhl o ostnatý drát, zaboří do rozkládající se mrtvoly, byl by to pro něj jistý rozsudek smrti – vždyť penicilín byl použit k léčbě až o čtvrt století později... nemluvě o „nástražném“ systému, položeném jistě s německou důkladností, kterýžto po výbuchu v uzavřeném prostoru tunelu nejenže ani jednoho z obou vojáků nezabije, ale dokonce ani nijak vážně nezraní... Podtrženo a sečteno: dvě hvězdy - jedna za hudbu a druhá za drtivé vítězství formy nad obsahem. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Naposledy som síce videl tematický film Veľkej vojny už príliš dávno, a sotva si na ne pamätám (vrátane Šťastné a veselé, ktorý ma z nich zaujal najviac), ale asi nebudem preháňať, keď označím 1917 za jeden z najlepších filmov z prostredia 1. sv. Musím hlavne pochváliť, že aj keď je nakrútený prístupom "na jeden záber", pôsobí prirodzene a vôbec nie akoby divák mimo záber kamery prichádzal o rozhľad nad situáciou. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Úžasně strhující film a skvostná podívaná. To, že celý film vypadá jak když je natočený na jeden záběr, přidává strašně moc na atmosféře. Herecký výkony parádní, dialogy dobře vedený a nepřehnaný ani tak či onak. Nejlepší válečný film, co jsem za posledních několik let viděl. ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že první půlka je intenzivnější a v té druhé trochu klesá pozornost. Cítil jsem se, trochu jako bych sledoval počítačovou hru, protože ty hrátky s kamerami byly až moc roztočené a každý pohyb postav příliš přesně načasovaný - tím se ztratil díl autenticity. Na věrohodnosti taky trochu ubraly některé detaily - film k nim od začátku úmyslně poutá pozornost, čímž si kope hrob. Hlavní hrdina je nesmrtelný a nezranitelný, což se sem moc nehodí. Hořící kostel byl úchvatný, ale proč by tam vlastně právě onu noc měl tak velkolepě vyhořet? Film je ale celkově dechberoucí, od začátku až do konce důkladně promyšlený a po vizuální stránce bezchybný. Velmi dobré kino! ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Prvoválečná odpověď na Dunkirk. Filmů z Velké války je jako šafránu a tak je velice dobře, že když už se nějaký urodil, urodil se z rukou S. Mendese a především z oka R. Deakinse a jeho týmu. Protože tahle bitevní jízda nejen, že diváka vtahuje do zákopu simulací nepřerušovaného záběru, navíc celá výprava, práce kulisáků a velký důraz na detail, to je filmařské řemeslo s michelinskými hvězdami. Tak dokonalé, že zde forma tvrdě drtí vcelku prostý příběh. A ten, stejně jako hlavní hrdinové, prostě nemá čas a běží vpřed a je podobně postradatelný. Uhrančující přehlídka filmařského umu, které ale i přesto nemůžu dát míň než 5*. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Valecne filmy opravdu vubec nemusim a divam se na ne jen "z povinnosti" pri nominacich na Oscara. Ale tento byl vyjimka - predevsim kvuli kamere jsem si film uzila. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Prokousali jsme se tím, dojem na slabé tři. Zbytečně romantizující, poetizující záběry, divadelní nasvícení, toporný scénář. Tak slabý pud sebezáchovy nemají ani zvířata, naivita vojínů byla iritující. A co ty megalány řepky na horizontu krajiny? Takhle určitě zemědělská krajina před sto lety nevypadala ! A obilí to nemohlo být, když kvetou třešně, není žluté !!! Mendez to překalkuloval, vsadil na vymazlený vizuál. Co děláte rejžo ? Kochám se ... Hodnocení zmírňuje vysvětlivka v závěrečných titulcích, která objasňuje počin jako hold předkovi režiséra a účastníka WWI. Na Zlaté globy bych to neviděla ani náhodou. Přesně verbal, Marze a další trojkaři a dvojkaři..... ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Konečně zase válečný film, který není totálně "over the top" co se bojových scén atp. týče, díky bohu tu nejsou supermani co vykydlí polovinu Wehrmachtu či jiné nepřátelské armády za pronášení patetických hesel a převracení historie naruby. Sice film obsahuje pár scén kdy hlavní protagonista má "z prdele kliku", že němečtí vojáci mají přesnost střelby asi jako Stormtroopeři, ale nijak to nenabourává celkový dojem a vyznění filmu. Pravděpodobně nejlepší film z prostředí první světové. ()

Cermbo 

všechny recenze uživatele

Intenzivní, propracovaný a technicky opravdu dokonalý zážitek, který táhne na 5*, ale bohužel má své mouchy. Narozdíl od technické stránky se příběh jako takový originalitou úplně chlubit nemůže, na druhou stranu určitě neurazí, v rámci válečné tématiky se jedná o takovou “klasiku”, tedy cestování hlavních postav s určitým cílem. Přináší pár nečekaných zvratů a samozřejmě obrovské napětí téměř od začátku do konce, vyjma několika “hluchých” míst. Celý snímek by si možná zasloužil o 10-20 minut kratší stopáž, mohlo to lépe odsejpat a mít větší drive. Kapitola sama o sobě je již zmíněná technická stránka. Nevím z jaké planety štáb a všichni za kamerou přiletěli, ale odvedli opravdu neuvěřitelnou práci, u které jsem se opakovaně musel ptát, jak tohle sakra dokázali. Kamera, zvuková a vizuální stránka, surová atmosféra, která by se dala krájet, to jsou hlavní pilíře snímku “1917”. Doporučuji vidět v kině, velice silných 80 %. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Taika Waititi natočí Star Wars

Taika Waititi natočí Star Wars

04.05.2020

…a scénář mu napíše Krysty Wilson-Cairns, jež získala nominaci za 1917 a naposled pro Edgara Wrighta napsala thriller Last Night in Soho. Zprávu potvrdil samotný Lucasfilm v Den Star Wars. Informace… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama