Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Mohl jsem tušit, že Pakula opět nepředvede nic přesvědčivého, ale dal jsem tomu šanci... No, kdyby to mělo tak hodinu, tak by se to dalo, ale takhle se tak desetkrát mlelo to samé pořád dokola a ten nekonečný kolovrátek nesmyslných keců o tom, jestli je Indiana Jones vinný nebo nevinný, mě fakt nebavil. 35% ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Snímek sice nabízí nadprůměrné herecké výkony (Ford, Julia) a překvapivé rozuzlení, nicméně... Plně chápu, že pomalé tempo vyprávění je pro snímky ze soudního prostředí příznačné a zřejmě bych za „šnečí rychlost“ tvůrce kritizovat neměl, avšak… Zařadit „dvojku“ by (alespoň někdy, trošku a decentně) rozhodně neuškodilo :-) ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vetsinu casu nicim nevybocujici soudni thriller. Opravdu me nenapada, co vylozene pochvalit nebo naopak zkritizovat, proste ve vsech smerech prumer. Takze to zachranuju akorat tak herci, paradni Ford a hodne dobrej Julia. Jenze pak pride naprosto libovej a necekanej zaver filmu, kterej muj vyslednej dojem znacne vylepsil. Ale je teda fakt, ze je to cely az zbytecne vysvetlovaci a zkratit o pet minut ten konec by jen prospelo. Slabsi 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám radost z toho, že nejen tuzemská justice hraje svou oblíbenou hru na to, kdo je křivý a kdo ještě křivější. Ta americká se za to ještě navíc nestydí a za to rozhodně dávám palec nahoru. Jenže celkově je to takové pomalé, neslané, mastné jen trošku a nebýt charismatického výkonu Raula Julii, tak bych si i pro nudu nějaký ten čas vychytrale našel. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dobře provedený politicko-soudní thriller se stopáží dostatečně štědrou na to, aby se všechny nitky daly hezky vinout a zaplétat. Neznám předlohu, ale předpokládám, že Podezření je jeden z případů, kdy měl scénárista zjednodušenou práci, protože mohl využít už jednou někým jiným promyšlený příběh:) "Výsledný" film tomu aspoň odpovídá, a jelikož všichni zúčastnění herci (počítaje v to genderově nekorektně i herečky) velmi dobře hrají a atmosféra je správně hutná (na čemž má samozřejmě zásluhu John Williams), není důvod nedat 80%. Závěrečnou scénu si pamatuju už asi deset let. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)
  • Okolo 102 minuty vychází Rusty Sabich (Harrison Ford) a jeho žena Barbara (Bonnie Bedelia) ze soudní budovy a odpovídají na dotazy novinářů. Mezi nimi je i novinářka, která přiloží svůj diktafon blíže k Rustymu, aby zaznamenala jeho odpověď. Je jasně vidět, že v diktafonu není vložena nahrávací kazeta. (Terva)

Reklama

Reklama