Reklama

Reklama

Otevři oči a naskoč! Čeká tě jízda tvého života. Je Štědrý večer, pravý čas na dobrodružství. A tebe čeká v podobě cesty, která se kroutí nahoru a dolů horami, klouže po ledových pláních a šplhá přes závratně vysoké mosty. Vítej na palubě polárního expresu, kde je během cesty podávána horká čokoláda rozvernými číšníky a dobrodružství čeká v každém vagónu. Režisér Robert Zemeckis vytvořil s pomocí hlasu Toma Hankse opravdovou vánoční klasiku. Společně vás zavedou do světa kouzelné animace. "Vidět, znamená uvěřit", tvrdí záhadný tulák, který tě doprovází na této fantastické cestě. Uvidíš skutečné zázraky" Vlak je připraven, tak neváhej a nastup! (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (610)

Deimos 

všechny recenze uživatele

VHS/// Obsazení 4/10 Děj 4/10 Hudba 4/10 Efekty 6/10/// +Tom Hanks, vhodné pro IMAX, výborný film pro děti, výborný film na vánoce -IMAX doma nemám (béé), dítě nejsem (ach jo) a Vánoce ještě nejsou (aspoň že tak), hudební kulisa/// Tak teď budu asi hodně kritický, ale předně jsem rád, že film od vás nepřekračuje 80kovou hranici. Ode mě jako pro dospělehé diváka, jsou to 2* a to především za: Obsazení, až na Toma Hankse je opravdu slabé. Zato tedy český dabing je jako vždy výborný. Ale na co dabing, když samotné chraktery jsou nepropracované, tudíž nezajímavé a ani nejsou zábavné. Děj je skutečně slabota, jako road movie je to fain, ale to je vše. Takže je to celkem málo na animovaný celovečerák. Dále hudební stranka. Sorry, težko hodnotit, která z posledně tří jmenovaných částí mého hodnocení jsou nejslabší, ale asi to vyjde nastejno. Hudba mě neupoutala, taneční čísla jsou vyloženě opruz (ještě, že jsou tři a ještěže v českém dabingu.) Mno a to nejdůležitější, samotná animace. Jasně tady není co vytknout, snad až na důležitý fakt, a to vámi zmíněný IMAX, pro který je to jasně určeno a pokud ne, tak mělo být. Takže ode mě 2*, ale POZOR, pokud jsou vánoce, přohoďtě si na 3*, pokud sedíte v Imaxu jsou to jasné 4* a je-li vám dokonce pod 12 let (nebo snad stále věříte), tak si přihoďte tu pátou * a máte film určený přímo pro vás. pro mě však tento film není, nesedím v IMAXu, je mi více jak 12 a do Vánoc mám daleko. Ve výsledku tedy nejslabší animák, je mi líto děti./// Celkem 44%/// Pozn. Po přečtení musím upozornit na stručnost jednotlivých vět a rovněž na to, že prvně hodnotím plusy a mínusy a za "///" píšu samostanej komentář. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Postavičky "dokonale" animované, až pripomínajú živých ľudí. Ale divne, neprirodzene hýbajúce sa, ako nejakí fakeoví ľudia. Čo je na rozprávku tradične desivá vec. Len asi nie úmyselne desivá. A scenár chabý, ako keby ho autor stihol napísať v osobáku na ceste z bratislavskej Hlavnej stanice do Ivanky pri Dunaji. Alebo ako 100-minútová reklama na Coca-Colu. Lenže na rozdiel od nej, tu neboli vysvietené kamióny, ale vlak. A tie mám rád. V Polárnom exprese som sa síce nudil, ale aspoň som to robil vo vhodnom dopravnom prostriedku s atmosférou. Videné v rámci Season Challenge Tour (týždeň s vianočnými rozprávkami). ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Možná, že svým hodnocením Polárnímu expresu křivdím. Jenomže už nepatřím do kategorie těch nejmenších, Santa Claus je mi vcelku volný a navíc jsem jej nesledoval ve vánoční atmosféře, nýbrž pohodě letních prázdnin. Nelze mu určitě upřít to, že pro malé děti a fanatické uctívače digitální animace, bude působit jako vánoční dárek. Režisér Robert Zemeckis přesně ví co chce a výsledek tomu taky odpovídá. Vše je dotáhnuto do nejmenších detailů, ať už se jedná o vizuální stránku samotnou, tak i o dějovou jednoduchost, která v sobě skrývá mnoho mravních ponaučení pro malé caparty – a rozhodně to není jenom to, že Santa Claus existuje. Tom Hanks svých X rolí hlasově zvládnul skvěle a to je taky jeden z důvodů, proč se svým hodnocením nejdu níž. Proč to ale opravdu nedělám, je tedy, krom Hankse, špičková audiovizuální stránka. Už vzpomínaná animace, ale taky poctivě odvedená práce zvukařů, kteří se opravdu vytáhli. Duní to opravdu skvěle, sníh „křupe“ přesně jak má no, je to prostě radost poslouchat. A hudební doprovod Alana Silvestriho je zase radost poslouchat, i když ani tady (ve filmu pro děti) si Silvestri neodpustil své obvyklé „uřvané“ pasáže – ale je pravda, že se to do těch „akčních“ scén vcelku hodí. Inu, Polární expres není špatný film, rozhodně ne, ale je to můj subjektivní názor na to, že jsem se u něj nepobavil tak dobře, jak tomu bývá například u výtvorů z Pixaru nebo u (těch lepších) kusů studia DreamWorks. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čekáte-li od tohoto dílka jen milý film pro děti s vánoční atmosférou, tak prostě nemůžete být zklamáni. Překrásné animace (až mě napadlo, že se asi už brzy dočkáme doby, kdy nepoznáte, jestli to natočili herci nebo je to jen animovaná iluze), herecký koncert Toma Hankse v pětiroli, překrásné záběry, které až berou dech (ztracená jízdenka, vlak na ledě, jízda na lyžích na střeše vagónu), to jsou obrovské klady Zemeckisova filmu. Malý zápor je opravdu příšerný Santa a to, že jsem to neviděla ve 3D podobě. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Chlapec pochybující o existenci Santa Clause je na Štědrý večer pozván průvodčím Polárního expresu, aby s několika dalšími dětmi odjel za Santa Clausem na Severní pól. Tahle jízda, s digitálně vyobrazeným Tomem Hanksem, je docela nuda a v závěru se to tak vleče, že jsem málem usnul. V čase vánočním to nemusí být špatná volba, ale riziko, že se ukoušete nudou, je velmi vysoké. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Ve scéně, kdy průvodce ukazuje dětem místnost na „zahozené, poničené hračky“, lze spatřit loutku Ebenezera Scrooge, hlavní postavu Dickensova románu „Vánoční koleda“, který Robert Zemeckis později také zadaptoval do animovaného filmu Vánoční koleda (2009). Mezi hračkami se také nachází loutka Pinocchia, s nímž Zemeckis natočil celovečerní film v roce 2022. (Clarie)
  • Vzhledem k možnostem, které filmařům otevírala "motion capture" technologie, se Robert Zemeckis a Tom Hanks před natáčením sešli i s Marlonem Brandem, aby si s ním popovídali o tom, zda by se mu nechtělo zahrát si jejich filmu tuláka. Hanks: "Ale ona to byla spíš záminka, abych si mohl popovídat s Brandem. Bavili jsme se asi pět hodin... teda, půl hodiny o filmu a pak o všem možném. Takový byl Brando." (NIRO)
  • Film využívá technologii motion capture, která umožňuje nasnímání pohybů herců a jejich převedení do digitální podoby. Všechny dětské postavy tak mohli ztvárnit dospělí herci s použitím kulis uzpůsobených jejich výšce, aby scény působily přirozeně. (imro)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Batman a Superman digitálně animovaní

Batman a Superman digitálně animovaní

04.09.2007

Chvíli v tom byl docela slušný chaos. Když studio Warner Bros. oznámilo, že hodlá už příští rok odstartovat natáčení Justice League of America, komiksoví fanoušci začali střihat ušima. Co to, co to?… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Já se vrátim! Nebo ne?

Já se vrátim! Nebo ne?

14.11.2006

Když se Arnold Schwarzenegger, někdejší nejlépe placený herec Hollywoodu, opětovně stal guvernérem státu Kalifornie, početné zástupy fanoušků opustil i ten poslední zbytek naděje na jeho comeback.… (více)

Reklama

Reklama