Reklama

Reklama

Epizody(8)

Osemdielny taliansky televízny seriál o životnej púti presláveného stredovekého cestovateľa a objaviteľa. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Marco Polo (Ken Marshall), syn benátského kupce a cestovatele Niccola Poly, už od malička chtěl cestovat stejně jako jeho otec a strýc. Ti jsou ale na dlouhé výpravě v daleké Číně, a Marco se mezitím učí na obchodníka s plátny. Ale jakmile se jeho otec vrátí, a začne chystat další výpravu k velkému Chánovi, Marco nechce stát opodál. Během dlouhé cesty přes několik válečných území, morem zničená města až nakonec na dálný východ, Marco dospívá a stává se respektovaným mužem... Seriál si ještě pamatuji z let, kdy běžel na jediném kanále v neděli dopoledne, a jeho sledování byl takřka rituál. Nejvíce mi v paměti uvízla nádherná hudba Ennia Morriconeho (hlavně ústřední motiv) a pak scény z morem postižených měst. Nedávno na mne padla nějaká chřipka, a tak jsem si celodenní ležení v posteli okořenil všemi osmi díly seriálu. A i když jsme o několik desetiletí starší, a (snad i) rozumnější, stejně mne nejvíce zaujaly opět Morriconeho hudba a třetí epizoda s hroznou nemocí. Ale tentokrát jsem si dokázal vychutnat i další detaily, hlavně z pozdějších dílů, kdy Marco, jako Chánův vyslanec, objevuje krásy jižní Číny. Ale celkově si seriál drží svoji kvalitu po celou dobu, i herecké výkony jsou (na italské poměry) téměř dokonalé. A ještě jednou nakonec musím zmínit Ennia Morriconeho, který dal celému dílu ještě něco navíc... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa jeden z najlepších seriálov a to nielen kvôli obsahovej stránke. Je to už mnoho rokov čo som tento seriál pozerával v televízii (jeho vysielanie som zažil dvakrát na ČT) a zanechal vo mne množstvo spomienok, na ktoré sa nezabúda. A teraz po rokoch mi bolo vďaka priateľovi tahit-ovi opäť možné tento skvost vzhliadnuť. Opulentná výprava (nakrúcalo sa na troch svetadieloch) a vo svojej dobe azda najhviezdnešie možné obsadenie (skvelí sú predovšetkým Delholm Elliott, F. Murray Abraham a Ruocheng Ying v úlohe Kublaja) rozprávajú príbeh muža, ktorý sa dostal tak ďaleko ako nikto predtým, veľa získal, ale i veľa stratil. Skvelo tiež ukazuje kontrast medzi zaostalou a prísne dogmatickou Európou 13. storočia a ďalekým východom, svetom tak pestrým spôsobom života i myšlienkami, že tomu dovtedy nikto nechcel uveriť. Osobitne treba vyzdvihnúť geniálny hudobný sprievod Ennia Morriconeho, jedno z najlepších maestrových diel, kde mi ústredný motív dokonale uviazol v hlave už ako malému, keď som seriál prvý krát videl a pritom filmovú hudbu som veľmi nevnímal. Pre mňa je tiež nezabudnuteľnou hlavne scéna masakru beduínov križiakmi. Zo všetkých 8 častí je najlepšia tá posledná. PÁN SERIÁL. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám rád kostýmní velkoprodukce a tohle je produkt přesně podle mého gusta. Monumentální, výpravné, na penězích se nešetřilo. Navíc dějově zajímavé a s výbornými herci (hlavně mě potěšil F.Murray Abraham, který mimo Saliera v Amadeovi moc výrazných rolí neměl). Krásný hudební motiv, který mi navždy zůstane v hlavě. Tady prostě není co řešit a nejvyšší hodnocení je tu zcela na místě. Všem doporučuji. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Marco Polo" bol cestovateľ, moreplavec a kupec z talianských Benátok. Žil v rokoch 1254 až 1324. Mal veľmi dobrodružný život. Bol to prvý Európan, ktorý podrobne opísal spôsob života, zvyky a zemepis východnej Ázie, kam ho zaviedli obchodné výpravy jeho rodiny. Režisér Giuliano Montaldo natočil v roku 1982 o tomto svojom slávnom krajanovi podarený, výpravný, osemdielny, koprodučný televízny seriál. Titulnú úlohu stvárnil americký herec Ken Marshall. *** ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co tomu chybí k dokonalosti nejlépe shrne sám Marco v (páté?) epizodě, ve které chánovi s až nakažlivým zaujetím vypráví co na své cestě z Benátek viděl a zažil. A přitom tam z toho nebylo vůbec nic. Chyba téhle série je tedy především v rozsahu, na pokrytí všech Polových dobrodružství je osm cca hodinových dílů málo, zvláště když se ztrácí čas při "estrádních" ukázkách jednotlivých kultur během žranic tu či onde. Pokud se však zrovna nejí a nepopíjí, tak nelze mít moc výhrad. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama