Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

Brodequin 

všechny recenze uživatele

Na pět to rozhodně není, jak to tu někteří předhánějí. Možná je to jen tím, jak špatné to v poslední době bylo. Pohádka je hodně jednoduchá, s naprosto základním příběhem a to je vlastně vše. Občas trochu vtipu, ale jinak stále to není něco, co by se mělo pouštět pravidelně. Na druhou stranu celkem sympatické obsazení... Ale chce to něco víc. Přijde mi, že ta pohádka byla prostě bez duše. ()

EddieIron 

všechny recenze uživatele

Škoda.,..skvělí herci,zápletka, která měla potenciál, ale nějak to nefungovalo. Pár vtipných scén, vesměs s Ebenem, ale taky dost nelogičností, a to i na pohádku. Pořád jsem čekal, kdy ten frajer, kterej umlátil draka kladivem /proč jsme to neviděli???/, dá někomu přes hubu holejma rukama a ono to přišlo až na úplném konci a ještě to bylo jen takové šolichání. Zkrátka a dobře, propadák to nebyl, ale když jsem viděl obsazení, čekal jsem víc. Tři hvězdy a půlka za Ebenovu hlášku "Kdyby vám to nepokazilo den, mohli byste trošku přidat?" ()

Fuksinka 

všechny recenze uživatele

Super pohádková komedie. Neotřelý námět, skvělý Eben s Rumlem a Prachař taky nebyl k zahození. Jediné, co mi vadí, je princezna zase útrpně čekající na záchranu (část v kočáře). A dementní poznámka na na konci: "už teď mě ho je lito". Dneska už jsme snad trochu jinde ne? Za to hvězda dolů. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

PO dooosti dlouhéééééééé době natočil , konečně , K. Janák něco koukatelného . Je to i díky scénáristovi a zejména M . Ebenovi a M. Rumlovi . Pohádka měla vtip , humor a všechno dobře dopadlo . Teda pro krále Egona moc nee , ale on si zvykne . Tak za mne tři a půl *. Kéž by bylo více takových novějších pohádek . ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Nakonec vpravdě zajímavý případ. Pohádka vlastně dobře vymyšlená a napsaná, ale strašlivě zfušovaná režijně i herecky. A to ani Marek Eben nevytrhl (jakkoliv se snažil). ()

Bejita 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době opravdu moc hezká pohádka. Bylo to vtipné a mělo to super pointu. Líbí se mi, že pohádka ukazuje na tu nejvíc základní věc, že bohatství není důležité. Důležitá je právě láska, statečnost a odhodlání. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Modernější pojetí, ale zase na určité úrovni, nic ukvičeného či vyloženě přiblblého. Inteligentní humor a silná jiskra, chvílemi to připomínalo Svěráka. Docela mě to bavilo. Ale jinak zápletka až moc jednoduchá na tak dlouhou pohádku, která vlastně ani pohádkou moc nebyla. Není důvod se dívat znovu. ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Začátek sliboval vtipnou, svižnou podívanou s křupanským Rumlem, pak už to trochu vázlo a ač mi je Trautenberkův vnuk docela sympatický, tady mi jeho podání krále Egona příliš nesedlo ... ale jinak na tu českou pohádkovou bídu (kvalitativní, ne kvantitativní) je to ještě docela dobré ... ()

Rian_witcher 

všechny recenze uživatele

Pohádka kde za něco stojí jedině Egon v podání Jakuba Prachaře. Ten se v roli vyloženě vyřádil na rozdíl od přiteple hrajícího a tvářícího se Ebena. Ruml hrál co mu scénář dovolil, ale nebylo to dobré ani jako pohádka pro děti a už vůbec ne pro dospělé. Hodnocení se veze na vlně Stardance, kde jak Eben i Ruml podali daleko a daleko zajímavější výkony. ()

Kohutik 

všechny recenze uživatele

Posledné roky sa stalo zvykom uviesť na Vianoce dve nové rozprávky. Niektorý rok ich možno bolo i viac. A mojim zvykom sa stalo z tých dvoch, ktoré bývajú uvedené na RTVS počas vianočných sviatkov, zhodnotiť, ktorá je lepšia. V roku 2019 to dopadlo takto. Ak mám dať Čarovnému kamienku dve hviezdičky, tak Princezná a pol kráľovstva musia dostať tri. Táto rozprávka je presne o triedu lepšia od kamienka. A je to hlavne kvôli humornej stránke filme. Netvrdím, že väčšina vtipov nie sú úplne jednoduché a založené na nešikovnosti hlavného hrdinu Janka, ale čo tam po tom. Nie je to žiadny klenot, ale z toho čo sa posledné roky točí to mierne vyčnieva a aj to je úspech. Ak ste ju tento rok nevideli, rozprávku si budete môcť pozrieť opäť niektorí z budúcich rokov, nech ste z hocijakej Egonovej Lehoty. ()

filip333 

všechny recenze uživatele

Celkem průměrné. Nevím proč, když jsem viděl Rumla s jeho kladivem se mi vybavil Arni se svou umělohmotnou kládou z Komanda. Musím uznat, že Prachař se překonal a vůbec příjezd do jeho říše byl vtipný. Nesleduji tv, ale zajímalo by mě jak moc připomínal rytíř Valerián, těm co ji sledují, jeho moderování. Možná obsadit tam Špačka by bylo lepší. ()

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

Špatně se mi hledají slova, tandemu autorů Korunního prince jsem věřila a nečekala jsem, že by jejich nová pohádka mohla dopadnout jako základní logiku postrádající rychlokvaška, kterou sesmolili za jeden večer u piva... Začnu s postavami. Matouš Ruml je sympaťák, ale v první řadě nebylo jasné, proč na toho draka vlastně šel (jen z lásky k princezně? potřeboval výzvu? nedokázal přihlížet utrpení nevinných?), přidaná motivace by lépe pomohla ilustrovat jeho charakter. Škoda také, že alfou a omegou jeho zájmu o princeznu bylo získání její ruky: zeptat se, zdali je dotyčné nevěstě ta slíbená svatba milá, by snad mělo být samozřejmostí i pro „křupana“. Nebylo mi ani jasné, proč Eben nevzal Honzovu výchovu do rukou hned, příprava budoucího krále by snad měla být samozřejmostí. Obsadit Evu Josefíkovou do role mdlé, těžce trofejové princezny, je plýtvání jejím talentem. Z princeznina chování během pohádky vyplývá jediné: že se ochotně provdá za kohokoliv, kdo ovládá etiketu a bude ji věčně zachraňovat. Padouch je něco mezi lordem Farquaadem a princem Krasoněm ze Shreka a jeho narcisismus přestane bavit zhruba po třech egonsekundách. Oni toho vlastně tvůrci ze Shreka obšlehli víc, včetně scény, v níž si hrdinové „vypůjčí“ oděv barona a jeho syna. I Ebenova až chorobná posedlost slušným chováním se omrzí velice rychle. Děj nedrží moc pohromadě: počínaje naivním rozhodnutím celé královské rodiny jet bez doprovodu do cizí, neznámé země, přes neúnosně dlouhou převýchovu hlavního hrdiny, na které Honza s Valeriánem postavili svůj geniální plán. Počkat, jaký plán? Kromě naučení Honzy etiketě to přece dál vymyšlené neměli! No a tvůrci na tom byli stejně: místo řešení, které se jasně nabízelo (využít k porážce zloducha nespokojené obyvatelstvo Egonovy říše), jsme se dočkali prapodivného dvojitého závěru, kdy nás po otravném souboji v kostele čekala ještě otravnější honička v kočáře. Tohle jsme si na Štědrý den nezasloužili. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Posuzuji-li snímek z hlediska televizní pohádky jednorázově určené pro sváteční večer a pro nic jiného, musím být spokojen. Doba se zřejmě konečně posunula, takže dobří králové a šlechtici již nejsou zdegenerovanými hlupáky, ač zlí králové stále vystupují jako směšné figurky vyvolávající spíše než odpor posměch, a i ostatní postavy konečně v rámci pohádkového světa plní svou předpokládanou funkci, přičemž komika posléze plyne především ze střetů jejich postojů a očekávání. Co však hlavně přidává kladné body k hodnocení, je vývoj postav (Honza se učí chápat širší svět, princezna naopak sestupuje z růžového obláčku atp.) a herecká exhibice M. Ebena a J. Prachaře. Naopak zbytečně protahovaný závěr kazí celkový dojem, jako by cílem bylo zaplnit přesně daný vysílací čas. Aby však bylo hodnocení kompletní, musím dodat, že pokud bych snímek posuzoval mimo vymezený prostor televizní pohádky, můj kladný dojem by notně poklesl. ()

jooker10 

všechny recenze uživatele

I přes veškeré výtky ve zdejších recenzích, Janák prostě pohádky umí. Pohádka opět jako předešlé nabízí vtip, výborné výkony některých herců a smysluplný děj. Co chceme víc? ()

Reklama

Reklama